2009.03.12. 08:46 zolilaoce

Nokia E63 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Nokia E63 - junior project manager

Ez a modell lesz az év egyik legsikeresebb vállalati telefonja. Erre rá merném tenni Bocha kollega teljes havi fizetését, de félre a tréfával, a Nokia E63 remek húzás a finn gyártótól. Eddig jellemzően fordítva történtek a dolgok: kijött egy korrekt telefon, aztán rá egy fél évre kijött a frissített, többet tudó verziója. Erre most itt van ez a készülék, amely az egyébként is sikeres E71 frissített, kevesebbet tudó verziója.

Az XXL GSM-től kapott doboz tartalma elég szerény, töltő, sztereó füles, telefon. Nincs memóriakártya, nincs USB kábel, ami nem teljesen korrekt így, de a vásárló számára talán nem is ez a legfontosabb. Hanem az ár. Az E63 ugyanis induló áron 60 ropi, ami egyáltalán nem drága, s ez lesz a siker titka. Több mint 20 lepedővel olcsóbb, mint a nagyobb testvér E71, ami nem elhanyagolható különbség, s bizony a Nokia olyan ügyesen vágta meg a funkciókat, hogy a készülék egy speciális igényekkel nem rendelkező üzleti ügyfél számára bőven vállalható tudást nyújt.

Olvastam a fórumunkban valahol, hogy egyik felhasználónk kifejtette azon vágyát, hogy neki csak egy adott készülékből a kijelző, az oprendszer és a 3G kéne. De a kamerát, a GPS-t, vagy neadjisten a mozgásérzékelőt feleslegesnek érzi, s nem érzi jogosnak, hogy emiatt több pénzt fizessen ki, amikor nem is használja ki ezen funkciókat. Igaza van, s a Nokia E63 pont ezen filozófia miatt lesz annyira jó most már nem csak hazánk, hanem a válság miatt a világ minden piacának. Költséghatékony, ez szerepel a zászlón.

Külső

Nos, itt jönnek az első különbségek. Az E63 könnyen felismerhető, mert a hűvösen elegáns E71 fémes anyaghasználatához képest ez a modell pasztell árnyalatú piros és kék színekben érhető el. Ez azt is jelenti, hogy búcsút mondhatunk a fémnek, itt minden műanyag, de a tapintási érzetre nagyon ügyeltek, finom, puha burkolat öleli körbe a készüléket, bár ettől a hátlap elég jó hatásfokkal szippantja magára a port.

A méretek megvizsgálásakor feltűnhet, hogy bár egy egészen picivel rövidebb (az E71-nek kissé csúcsosabb az alja), ugyanennyivel szélesebb és jó 3 milliméterrel vaskosabb, de még így sem túl húsos, teljesen jól passzol egy átlagos kézbe. Még egy külső változás akad, amely egyáltalán nem elhanyagolható: az E71 2,5 mm-es jack csatlakozóját a jobban elterjedt szabványra, 3,5 mm-esre cserélték a tervezők, s a készülék tetejére költöztették. Ez remek hír, egyetlen bökkenő van csupán: ezt a nyílást egy pici gumidugasz zárja le, ami az első (s vélhetőleg egyetlen) olyan alkatrész lesz, amit pillanatok alatt elveszít a felhasználó, ugyanis sehogyan nem kapcsolódik a készülékhez.

Pofára az E63 kiköpött mása az E71-nek, a kijelző most is 2,36 inches, fektetett QVGA felbontást használ, az alatta ülő gombok kiosztása is szinte megegyezik a nagyobb testvéren látható elrendezéssel. Erre eddig sem volt panasz, a domborodó gombsor annak ellenére is jól használható, hogy viszonylag kis területen zsúfolódnak össze a billentyűk. A navigációs kezelőszervek elhelyezkedése és funkciója nem változott, panasz itt sem érheti az E63-at. A változás a szóköz kapcsán érhető tetten, egyrészt kisebb lett, mert két extra gomb költözött mellé, másrészt pedig egy elemlámpát formázó ikon is került rá, ami nem véletlen. Alaphelyzetben nyomva ezt a gombot, kigyullad a hátlapon levő LED.

Oldalról minden gomb eltűnt. Ez lehet, hogy csak az én speciális elferdülésem, de nekem egy telefon oldalán legyen hangerőt szabályozó kezelőszerv, mert ez áll a leginkább kézre. Idétlen dolog beszélgetés közben az arcom és a telefon közé nyúlkálva izgatni a navigációs gombokat, s bizony egy kamerás készüléken az ember automatikusan a kütyü oldalán keresi az exponáláshoz használatos billentyűt is. Most csupán a készülék bal felén található két ajtócska, egyikbe az alapcsomagban nem szereplő memóriakártyát tologathatjuk befelé, a másikba pedig érkezhet az alapcsomagban szintén nem található microUSB kábel. A töltést alulról veszi fel a készülék, ide a jó öreg Nokia csatlakozó illeszthető.

A hátlapon feleslegesen hangsúlyos keretet kapott a kamera, ugyanis itt is történt egy némi visszalépés. Az E63 csupán 2 megapixeles, fixfókuszos optikával rendelkezik, amit egy egyszerű lukkal is el lehetett volna intézni. Persze nem ronda ez a megoldás sem, csak egy kicsit okafogyott. A hátsó panelt egy kallantyú oldása után könnyen le lehet választani, s egy tepsi jellegű akkumulátorral fogunk találkozni.

Belső

Innentől megpróbálunk az E71-hez képest jelen levő különbségekre szorítkozni. Az E63 belső felépítése ugyanis csont ugyanaz, mint a nagyobb testvér esetében, mindkét kütyüt 369 MHz-es Freescale proci hajtja meg, 128MB RAM társaságában. Ez a párosítás, megfejelve a Symbian 9.2 S60 3rd Editon Home Screen 1.0 rendszerrel azt jelenti, hogy az E63 a mindennapok során gyorsan, megbízhatóan, probléma nélkül teszi a dolgát.

Hogy mindenki teljesen képben legyen, gyorsan szétboncoljuk ezt a frankón hosszú nevű operációs rendszer verziót. Egyrészt Symbian, ezt talán nem kell bemutatni, az összes Nokia okostelefonon ez fut. A 9.2 nem a legújabb, hiszen van már 9.4 is (ez van az 5800-ban), de az E63 ettől még nem elavult, csak más. Az S60 a Nokia platformja, ami a Symbianra épül, ennek is a harmadik generációja van a készülékben, ebből is van már ötös verzió, de az már érintőképernyőhöz készült. A Home Screen 1.0 viszont egy sajátos irányvonal, az E66-ban, az E71-ben és ebben a modellben található meg. A lényeg, hogy amikor kijött a harmadik generációs S60 platform, akkor előbb készülét hozzá egy Feature Pack 1, aztán egy Feature Pack 2, amik további funkciókat és javításokat tartalmaztak. A Home Screen 1.0 viszont valahol a kettő között helyezkedik el, s azért ez a neve, mert tud egy olyan funkciót, amit más nem. Nevezetesen azt, hogy egy gombnyomással válthatunk a munkahelyi és a privát (vagy otthoni) üzemmód között, ilyenkor nem csak a témákat, és a csengőhangokat variálja meg a szoftver, hanem az aktív kezdőképernyő felépítése is átrendeződhet, mondjuk eltűnik róla a naptár, s lesz helyette FM-rádió.

Ettől eltekintve viszont ez egy normális Nokia okostelefon, az ismert funkcionalitással és kezelhetőséggel. A telefonkönyv és az üzenetkezelés részleteibe most nem mélyednénk bele, ezek nem változtak az E71-hez képest, a vonatkozó részt a kapcsolódó tesztben el lehet olvasni. A szervezőfunkciók is ugyanazok, említést érdemel a szerkesztésre is használható QuickOffice programcsomag, a PDF olvasó és a ZIP program mobilos változata.

Nincs változás a zenelejátszó kapcsán sem, bár az oldalsó hangerőgombok eltűnése kissé nehezíti a kezelést. Az FM rádióból hiányzik az RDS funkció, de egyébként kiválóan teszi a dolgát. A számológép, a diktafon, a stopper… minden ugyanolyan, mint az E71 esetében, s ezzel nincs is semmi gond.

Kimaradt funkciók

Három komoly területen történt karcsúsítás. Az egyik a kamera, amely most csak 2 megapixeles, ráadásul az autofókusz is kimaradt. Ez meg is látszik az elkészült képeken, nyilván, de álljunk meg egy percre. Vajon rosszul gondolja a Nokia, hogy egy üzleti ügyfélnek egy ilyen típusú készüléknél ez az egyik legkevésbé fontos döntési szempontja? Nem. Az E71 sem egy fotómasina, valami kamera azért kell a hirtelen helyzetek megörökítésére, ökörködésre bőven elég ez a felbontás is. Tesztképek azért természetesen vannak, alant, a videofelvétel pedig szintén alapszintű: QVGA felbontás és 15 fps jellemzi.

Eltűnt a GPS is. Ez persze egy külső, Bluetooth kapcsolatot használó GPS-vevővel pótolható, de akkor már ott vagyunk árban, mint az E71 kapcsán, hiszen a szoftvert is érdemes belekalkulálni a történetbe, amely ugyan rajta van a kütyün, de térkép egy deka sincs hozzá. Viszont vélhetően elég sok olyan E71 felhasználó van, aki nem, vagy csak kipróbálás miatt használta a beépített GPS-t, ennek kihagyása kevesebbeknek lesz fájó pont, mint ahányan közömbösek ez ügyben, viszont jó hatással van az árcédulára.

Még egy fontos dolog tűnt el a specifikációkból, ez pedig a HSDPA. A „sima” 3G viszont megmaradt, valószínűleg a Nokiánál úgy gondolkodtak a mérnökök, hogy a telefonon történő netezéshez és levelezéshez elég ez a sebesség is (a 3G-UMTS 384 kbps tempóra képes, a HSDPA viszont – legalábbis az E71-ben – 3,6 Mbps-t présel ki magából, ha jók a hálózati preferenciák). A beépített böngésző nem változott, flash támogatással felvértezett, sokat tudó HTML browser dolgozik ebben a Nokiában is.

A készülékhez jár a Nokia Ovi szolgáltatásának egyfajta demo verziója, amely ingyen enged 100 megabájtnyi okosságot letölteni a gyártó szerveréről, itt témákra, alkalmazásokra, csengőhangokra és játékokra érdemes gondolni. Ez utóbbi kapcsán érdemes megemlíteni, hogy gyárilag egy fia játék sincsen a készüléken.

Egyebek, összegzés

A Nokia E63 egyebek tekintetében mindazt nyújtja, amit egy üzleti felhasználó elvárhat. Szerencsére a WLAN funkciót nem irtották, természetesen megmaradt a Bluetooth, ráadásul igen izmos telepet penderítettek a hátlap alá, ami ugyanaz a BP-4L típusú 1500 mAh teljesítményű akksi, mint amit a nagyobb testvér is megkapott. Ám a specifikációkban a gyártó az E71-nél jobb készenléti és beszélgetési időket ad meg, tehát valamennyit nyilván optimalizáltak. Saját tapasztalatom alapján az E63 három-négy napig simán elketyeg egy töltéssel, ami egy ekkora tepsitől szép teljesítmény.

A nagy helyzet az – s erre már utaltam a bevezetőben is – hogy az E63 egy rettentően okos lépés volt a Nokia részéről. Remek érzékkel csapdosták ki azokat a szolgáltatásokat, amelyekről azt gondolták, hogy a felhasználók kis része használja csak ki, s ezzel arányosan igen barátságosra csökkentették az árat. Persze elkövettek néhány hibát, de egyik sem tekinthető súlyosnak, a gazdasági válságtól rettegő cégek menedzsereinek költséghatékony választásává válhat a Nokia E63.

Versenytársa azért akad, de nem sok. A Samsung i600 kiöregedett, a Palm Treo Pro nem tud ennyit (bár a magam részéről én nagyon kedvelem), az Asus M530w körülbelül ezt tudja, de a WM nem érintőképernyőre készült verziója nem biztos, hogy annyira felhasználóbarát, mint a jóval kiforrottabb Symbian.

Jó időzítés, jó elképzelés, kimondottan baráti áron. Nem hiszem, hogy további magyarázatra szorulna, hogy a Nokia E63 miért kapja meg tőlünk a Különösen Ajánlott pecsétet.

Forrás: www.mobilarena.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása