2009.03.13. 09:50 zolilaoce

SonyEricsson C905 teszt

Forrás: www.sg.hu

SonyEricsson C905 ismertető

Felbontás: 8,1 effektív megapixel (3264x2448)
Optikai zoom: nincs
Videorögzítés: 240x320, hanggal
LCD kijelző: 2,4", 240 x 320 QVGA
Memóriakártya: M2 + 160MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-Polymer
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 115 000 Ft


A SonyEricsson C905 nem az első olyan telefon, amelyről azt állítja a gyártó hogy egyben teljes értékű fényképezőgépként is funkcionál. A korábbi modellek estében ezt az állítást nem lehetett komolyan venni, különösen ha az ilyen készülékeket összehasonlítottuk egy olcsó, belépőszintű márkás kisgéppel. Azonban azóta sok víz lefolyt a Dunán és a technika sokat fejlődött (bár ez erősen nézőpont kérdése).

A dolog odáig fajult, hogy jó ideje már tanulmányok és statisztikák is készültek arról, hogy a jövőben a kompakt kategória felhasználói kamerás mobilt, vagy különálló fényképezőgépet fognak-e használni, és sokak szerint a kamerás mobilok lesznek népszerűbbek. Tesztgépünkben 8 megapixeles szenzor és Xenon vaku van, ami önmagában azt mutatja, hogy a gyártó nagyon igyekszik elhitetni velünk hogy ez egy valódi fényképezőgép - a gyár magyar nyelvű honlapján a nem éppen szerény "tökéletes képek" jelzőt olvashatjuk .

Ezért mi most hiszünk az állításoknak, és kizárólag ilyen szempontból fogjuk vizsgálni a SonyEricsson C905-öt: ez tehát egy szokásos fényképezőgép teszt. Azért tesszük ezt, mert a propaganda feljogosít bennünket erre - nem vagyunk tehát igazságtalanok sem a gyártóval, sem a termékkel szemben. Inkább információval szeretnénk szolgálni azoknak, akik hezitálnak: kamerás mobilt, vagy külön kiskompakt gépet vegyenek a meglévő mobil mellé, vagy karácsonyi ajándékot készülnek venni kedvesüknek. Ez a rendhagyó teszt tehát abban a szellemben készült, hogy a SonyEricsson C905 egy korszerű, belépőszintű fényképezőgép.

Kívülről

A készülék hátlapján lévű objektív takaró elcsúsztatásával afféle metamorfózison megy át a gép és próbál fényképezőgéppé válni. Ilyenkor a kijelzőn megjelenik az élőkép, és a hátlapon a ma divatos vakító kék színben kezdenek világítani a fotózáshoz szükséges funkciókhoz tartozó gombokon az ikonok. Ilyenkor tehát azt kell érezenünk, hogy fényképezőgép van a kezünkben.

Az egész termék mind anyagaiban, minőségben és megoldásokban valódi prémium kategória. Fényképezőgépre nemigen hasonlít. De ebben a kategóriában ez nem hátrány, van már olyan kiskompakt gép a piacon melyről kívülről nem lehet megállapítani, hogy mi is valójában. A lényeg az, hogy a C905 nagyon szép, és mérete is szinte ideális, fényképezőgépnek még éppen elmegy. Ráadásul a fém váznak, egyes fém alkatrészeknek és az erős műanyagoknak köszönhetően megfelelően masszívnak is tűnik. Az objektívtakaró is fémből van, mozgása egyszerre határozott és finom.

Klasszikus értelemben véve egy kézzel nem jó a gép fogása, mivel éppen hüvelykujjunk alá esnek az iránygombok. Igaz, mozgásuk viszonylag kemény, fotózás közben mégis az ember állandóan arra figyel nehogy megnyomjon valamit. Ráadásul nem tudunk zoomolni (igaz nem is érdemes, de erről később), mivel a zoom billentyű a bal kéz felé esik. A kétkezes fogás ezen a problémán azonnal változtat. Picike gép létére tehát a kétkezes fogás nevezhető optimálisnak. Ilyenkor hüvelykujjunkkal támasztjuk meg alulról a gépet, szépen kézreesik az exponáló gomb és zoombillentyű és a kezelőgombok is kéznél vannak. A stabil fogásban segít a hátlapi, tapadós gumiborítás.

A memóriakártya - mivel ez egy fényképezőgép - kívülről helyezhető a készülékbe. A nyílás a gép alján található (természetesen a gép vízszintes, fényképezőgép-szerű alkalmazásánál), és egy kipattintható ajtó védi. A gyári csomagban található egy adapter is, mely éppen úgy néz ki, mint egy bicskaszerűen kinyitható pendrive. Ebbe helyezhető a memóriakártya, így lényegében fényképezőgépünkkel elkészített fotóink bármilyen számítógépes környezetben letölthetőek.

Video kimenet is van a gépen, egy külön megvásárolható gyári kábel formájában, tehát szabvány videokábelt nem használhatunk a géphez. Van viszont a csomagban USB kábel, bár szintén nem szabvány - a készüléken nem normál USB aljzat van, tehát csak a gyári kábelt tudjuk használni. Állványmenet nincs a gépen, van azonban szintén a megvásárolható tartozékok listájában egy mini állvány, amely megintcsak nem szabvány, tehát csak ezzel a készülékkel használható - a C905-öt tehát szabvány állványra nem lehet felrakni.

Kijelző, kereső

A 2.4 collos 240x320 pixeles, TFT QVGA kijelző képe első ránézésre nagyon szép. A színek is szinte realisztikusnak mondhatóak, csak egy kicsit túltelítettek, ennyi belefér. Az biztos, hogy az olcsó kategóriában szép számmal léteznek ennél rosszabb színvilággal rendelkező kijelzők is. Fényereje átlagos, erős napsütésban már nagyon problémás vele a fotózás.

Mozgás közben azonban az első ami feltűnik, hogy nagyon lassú a képfrissítés, esemény követésére teljesen alkalmatlan. Nagyon kellemes figyelmesség viszont, hogy az elkészült fotók nézegetésekor a készülék a képet mindig az aktuális pozícióhoz igazítja. Ha például a telefon (bocsánat, fényképezőgép) álló helyzetben van a kezünkben és fekvő képet nézünk, csak elfordítjuk és a kép magától elfordul és kitölti a képernyőt.

A képernyő "Mineral Glass" nevezetű üveglappal van lefedve, ami a gyár szerint karcmentes. Megpróbáltam összekarcolni, először csak finoman a szélén, majd felbátorodva egyre intenzívebben, majd végül jó erősen mindenhol, de nem sikerült. Ez szuper dolog, használat közben nem kell vigyázni a képernyőre, mint ahogy szinte minden egyéb fényképezőgép esetében.

Átnézeti kereső - csak az illendőség kedvéért - nincs a gépen.

Menürendszer, üzemmódok

A gép kezelése, bár nem igazán fényképezőgép-szerű mégis egyszerű, semmilyen problémát nem okoz. A képernyő jobb oldalán lévő három ikon a jobb oldalon lévő három hozzárendelt gomb funkcióját jelzi. Ezek közül központi funkciója van az alsó, villáskulccsal jelzett gombnak, mely a menübe enged be bennünket. Jobb oldalon az iránygombok alaphelyzetben az expozíció, a fókuszálási mód, vaku és időzített exponálás beállítását teszik lehetővé, bal oldalon a hüvelykujjunkkal pedig közvetlenül elérhetjük a motívumprogramokat és a felvételi módot. A fontosabb beállítások tehát lényegében mindig közvetlenül kéznél vannak.

Amint beléptünk a menübe azonnal feltűnik, mennyire lassú a menü működése még a legolcsóbb fényképezőgépekhez képest is. Egyes lépéseknél majdnem normális a sebesség, de vannak helyzetek amikor várni kell, amilyen például a menüből való kilépés - ez a művelet szinte mindig lassú. Egyszóval emiatt idegesítő a menüben való közlekedés fotózás közben, a beállítások elvégzése, ami elég alapvető probléma. A felvételi módok között találjuk az "Intelligens Kontraszt" módot, ami tipikusan ellenfényben, a nagy kontrasztok miatti problémán hivatott segíteni. Természetesen szoftveres eljárásról van szó, alkalmazásának ára van, nevezetesen a sötét részeken megjelenő képzaj formájában. Persze főleg kevés fényben, a nagy kontrasztos fotók készítésénél van ennél nagyobb baj is, mégpedig az általános képminőség, de ne ugorjunk előre.

A BestPic alkalmazásánál a gép több felvételt készít, ami például portrézáskor lehet hasznos a csukott szemek kiküszöbölésére. A képek egymásutáni exponálásának sebességét ilyenkor szabályozni lehet. Motívumprogramok vonatkozásában a kínálat kicsit szűkös, az automata állással együtt összesen nyolc lehetőség közül választhatunk. A gépen nincs manuális ISO érzékenység beállítási lehetőség! Csak automata állás létezik, és ez a tény sajnos alapvetően határozza meg a gép besorolását. Az automatika ISO 64 és 400 közötti értéket képes alkalmazni ami szintén nagyon erős limit.

Öt féle fehéregyensúly beállítás közül választatunk, manuális lehetőség nincs. A Floureszkáló kivételével viszonylag jól működik a rendszer, a gép által készített felvételek szívilága kiegyensúlyozott. Automatikus módban időnként eltéved, de ez nem feltétlenül sorolható a gép gyengéi közé. A gép autofókusz rendszere pontos de nagyon lassú, olyan mintha valami nagyon régi fényképezőgép lenne a kezünkben. Mozgó embert vagy tárgyat lehetetlen elkapni, ehhez az érzéshez párosul még a lassú képfrissítés. Fókuszálni a gép ráadásul csak négyféleképpen tud: Automatikus (vagyis középre súlyozott), arcfelismerés, makro és végtelen, tehát nincs rajta sem többpontos sem egyéb szokásos beállítás, így a lehetőségek kezdetlegesek és erős korlátok közé vannak szabva.

Fotós szemmel furcsa, hogy van egy gép, mely híján van alapvető élességállítási funkcióknak, van viszont benne arcfelismerési funkció. Az amatőr fotós számára persze kecsegtető, vagy akár hasznos is lehet az ilyesmi, viszont a C905 esetében nem túl meggyőző a működése: átlagos fény esetében a gép körülbelül 2 méteren túl már nem "látja" az arcokat. Közelmenve javul a dolog (bár az egész folyamat így is nagyon lassú), de távolodva a modelltől egyszercsak eltűnik az arcot bekeretező kocka. Ráadásul erősen függ a dolog a fény mennyiségétől, tehát beltéren sokkal gyengébben működik az automatika, mint mondjuk verőfényes napsütésben. Személy szerint teljes jóindulattal próbáltam használni a technika ezen vívmányát, azonban a C905 esetében végül inkább kikapcsoltam és hagyományos módon, középre helyeztem a modell arcát, majd kereteztem és exponáltam.

Van viszont a gépben AF segédfény, mely kevés fényben jól szerepelt: használhatjuk automata vagy bekapcsolt módban. Ez mindenképpen egy megemlítendő pozitívum. Fénymérés vonatkozásában két lehetőségből választhatunk: van normál és spot állás, és egyetlen gombnyomással elérhetjük az expozíció beállításának lehetőségét. Ez jó. Található a menüben egy "Image Stabiliser" funkció is, ami a gyári ismertető szerint egy kézremegést kompenzáló megoldás. A dolog teljesen úgy hangzik, mintha optikai képstabilizáló rendszerről lenne szó, pedig természetesen szó sincs erről. Ehelyett az ISO érzékenység és a képzaj megnövelése történik. Jó lett volna ha a tervezők másképpen nevezték volna el, mert ez így az avatatlanoknak teljesen félreérthető a dolog.

Van viszont a C905-nek egy olyan képessége, ami talán egyetlen kiskompakt gépnek sincs: mivel a készülékben van beépített GPS modul, az elkészített képekhez képes GPS koordinátákat biggyeszteni. Talán még érdemes megemlíteni a panorámakép funkciót, mely a korábbi modellekben is megtalálható volt. Három képet készíthetünk, majd a gép magától egybeszerkeszti azokat, így egy széles panorámaképet produkálva. A minőség persze nem valami profi, de a rendszer használata egyszerű és nincs szükség szoftverre, a gép elkészíti a kész anyagot egyetlen fájl formájában. Az eredmény így néz ki:

Természetesen vannak további, teljesen alapvető beállítási lehetőségek a gépen, melyekre most nem térek ki.

Optika, érzékelő

Optikai zoom nincs, és ezen kívül sajnos semmi egyéb használható információt nem sikerült beszerezni az optikáról. Digitális zoom persze van, 16-szoros nagyítást lehet végezni vele. Ez persze nem zoom, csak sima nagyítás, melynek használatakor erős nagyításnál a képernyőn is jól láthatóvá válik a pixelesedés. Az érzékelővel kapcsolatban hasonló a helyzet, csupán annyit tudunk róla, hogy 8.1 megapixeles CMOS, és maximális felbontás mellett 3264x2448 pixeles képeket készít. Ekkora felbontás létjogosultsága egy picike érzékelőn és egy ilyen jellegű gép esetében már egyértelműen megkérdőjelezhető. Képzaj mindenesetre van bőven - már ISO 64-nél is látható, innen felfelé pedig csak növekszik, a részletek vesztésével együtt. Ilyen mennyiségű képzajjal ezek szerint egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

Képminőség

A vadonatúj C905-ösünkkel érdemes egyből szép napsütésbe kimenni fotózni. Így tulajdonképpen jó lesz az első élményünk az elkészített fotókkal kapcsolatban. Ilyen körülmények között - nagyítás nélkül, vagy normál méretű nyomtatásban - végül is élvezhető minőségűek a C905 fotói. Leginkább pozitív hatása a színeknek van mivel szépek, természetesek és enyhén cizelláltak. Kicsit közelebbről megfigyelve persze kiderül, relatív élességről csak a kép közepén beszélhetünk, a képek széle felé haladva viszont jön a mosottság, a részletek vesztése. Nagyon erős a hordósodás, a kromatikus aberráció viszont furcsa módon alacsony.

A problémák viszont kevés fénynél rohamosan hatványozódnak. A legfőbb probléma, hogy már enyhén borús, felhős környezetben is szürkévé, fakóvá válik a kép, mintha valami nagyon poros üveg mögül fotóznánk. A kevés fényt a részletek is megsínylik, ha ilyenkor nagyítani merünk nagy csalódás fog érni bennünket, például a fűszálak egybemosódnak.

Beltéri környezetben, még kevesebb fénynél a helyzet még rosszabb. A fény csökkenésével a gép növeli az ISO érzékenységet, és ezáltal - ahogy már említettem - komoly mennyiségű képzaj keletkezik, és a részletek is összemosódnak. Kevés fény mellett, nagyítás nélkül is jól láthatóan kárt szenved a képminőség és minden fakó lesz.

Vaku

A beépített Xenon vaku teljesítményéről nincs gyári adat. A személyes tapasztalat azt mutatja, hogy fényereje a kiskompakt gépekéhez képest szerény. Alapvetően arra alkalmas, hogy kevés fényben egy közeli porté esetében megvilágítsa a modell arcát, azonban egy átlagos szobában már nem képes használható fényt produkálni.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Sorozatfelvételre nem képes a C905, videózásra viszont igen, bár szerény teljesítményt nyújtva: a 240x320 pixeles MPEG fájlok felbontása nem nagy.

Áramellátás, memória

Nincs adat arról, hogy a gyári LiPol akkumulátorral hány képet lehet készíteni, de ez nyilván rengeteg dologtól függ. A C905 a fényképezőgépen kívül még telefon is, azaz van még benne kismillió funkció, melyek mind különféle mértékben fogyasztják az energiát. WiFi használatakor például óráról-órára látható módon fogyott ki az akkumulátor. Ezért annak teljesítménye sokkal nagyobb mértékben függ a használattól mint egy hagyományos fényképezőgép esetében.

A gép maximum 8GB-os M2 memóriakártyával képes működni, valamint van benne 160MB belső memória is, és jár hozzá egy 2GB-os memóriakártya.

Összegzés


A SonyEricsson C905 igazi mai csúcstechnológia, bár ez is nézőpont kérdése. Abban az értelemben feltétlenül, hogy egy ekkora készülékben van fényképező, telefon, GPS, WiFi és még sorolhatnám mi minden. Viszont csupán mint fényképezőgép koránt sem megfelelő, és gyanítom, ha készítenénk zenelejátszó, GPS navigátor és egyéb összehasonlító teszteket, hasonló lenne az eredmény. Ahogy nézőpont kérdése az is, hogy fejlődésnek tituláljuk-e a készülék abbéli képességét, miszerint egyetlen kis kézi készülékkel fotózhatunk, és a fotókat azonnal felrakhatjuk a blogunkra. Technikailag mindenképpen, az emberek közti kommunikáció változásait és minőségét illetően viszont jobb nem is beszélni erről a jelenségről.

A nagy technikai fejlődés ha így vesszük csupán látszólagos dolog, mivel a technikai eszközök fejlődésének mindig ára van, amit az emberek fizetnek meg. Ne értse félre a kedves olvasó, a SonyEricsson C905 egy lenyűgöző készülék, amely minden technika iránt érdeklődő ember szívét megdobogtatja. Sokmindenre lehet használni, és van presztízsértéke is, mert mint mobiltelefon első osztályú. Azonban ez egy fotós rovat, és ez az állítások szerint egy teljes értékű fényképezőgép. Fontos tehát tudni, hogy propaganda ide vagy oda, a C905 nem hasonlítható össze az olcsó kategóriás kisgépekkel, különösen amióta ilyen gépeket is lehet kapni 20 ezer forint környékén.

Teszgépünkről olyan alapvető funkciók hiányoznak, mint a zoom vagy ISO állítási lehetőség, általános képminősége pedig olyan amilyen. Ha az ember rendszeresen elkezd vele fotózni, és nincs is más gépe, bizonyosan elégedetlen lesz vele. Ráadásul a gép ára 100 ezer forint felett van. Ha tehát azon gondolkozunk, hogy kedvesünknek ilyet veszünk mert fényképezőgépet szeretne, ne feledjük, hogy egyrészt a SonyEricsson C905 megvásárlásával lesz egy felesleges mobilunk, valamint ennél jóval olcsóbban akár egy belépőszintű SLR gépet is kapunk optikástul . Ha tehát vásárlásánál a fényképezés funkció játszik fő szerepet, a meglévő mobil mellé jobb választás egy márkás olcsó kompakt.

A SonyEricsson C905 tehát nem fényképezőgép, hanem egy nagyon szuper, prémium kategóriás, mindent tudó kamerás mobil. Mert ez még mindig egy külön kategória. Az is marad még egy jó ideig, és így is kell megítélni.

Forrás: www.sg.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása