2009.03.16. 11:04 zolilaoce

BlackBerry Curve 8900

Forrás: www.mobilport.hu

Blackberry Curve 8900 - Beszéljünk üzletről!

Igazi üzleti telefon a BlackBerry Curve, de multimédiás képességei ennél szélesebb körből toboroznak majd vevőket.

A RIM (Research in Motion) készülékei évek óta etalonnak számítanak az üzleti telefonok között. A kanadai cég első termékeivel még nem lehetett telefonálni, ezek rövid szöveges üzenetek küldésére és fogadására alkalmas, úgynevezett pagerek voltak. A gyártó első széles körben elterjedt készülékén, az Inter@ctive Pager 950-en már felfedezhetőek azok a jellegzetességek, amelyek a BlackBerry okostelefonok védjegyei lettek. A lekerekített formavilág és az eltéveszthetetlen billentyűzet azóta is sok készülékről visszaköszön. A pagerek később már telefonfunkciókat is kaptak, a nyomdokukban fejlett és sokoldalú okostelefonok sora fejlődött ki. A frissebb modellekben már egyre több és több funkciót fedezhetünk fel, a legfőbb erősségük azonban mai napig a szöveges üzenetek és e-mailek kezelése.

Miért BlackBerry?


A RIM készülékei a Lexicon Branding Inc.-nek köszönhetik a nevüket. A márkák elnevezése ugyanis nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk, egy körültekintés nélkül kiválasztott márkanév könnyen eladhatatlanná tesz egy terméket. Hogy az esetleges kellemetlenségeket elkerüljék, a gyártók gyakran fordulnak kifejezetten márkanevek kitalálására szakosodott cégekhez. Az akkor még PocketLink kódnéven emlegetett készülék az egyik alkalmazott szerint egy eperre (Strawberry) hasonlított: a készülék volt a gyümölcs, az apró billentyűk pedig az eper felszínén látható magvakra emlékeztették őt. Mivel azonban a Straw az élőbeszédben nagyon hasonlít a slow (lassú) kiejtésére, szétnéztek a hasonló gyümölcsök között, így született meg az elegáns és félreérthetetlen BlackBerry (Szeder) márkanév. A Lexicon Branding számára nem ez volt az első IT megrendelés. A kaliforniai cég többek között olyan ikonikus termékeknek volt a keresztapja, mint az Intel Pentium sorozata, vagy az Apple Powerbook.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

A telefont elegáns, jó minőségű műanyag burkolat borítja. A Curve előlapját uraló, 2,44" méretű és 480x320 pixel felbontású kijelző az egyik legjobb, amit eddig telefonban láttam. A háttérvilágítás erős és egyenletes, a színek telítettek, és a mérethez képest nagy felbontás gyönyörű, éles képet ad.

A QWERTY billentyűzet kifejezetten kézreálló, az ékezeteket a magánhangzó nyomvatartásával és a trackball görgetésével választhatjuk ki. Az apró golyó az ékezetek kezelésén és a navigáción kívül még sok szerepet kap, hiszen a képernyő nem érintésérzékeny. A trackball a készülék kezelését nagyon megkönnyíti, de elkoszolódása esetén valószínűleg csak a szerviz tud segíteni rajtunk.

A kicsomagolás után itt az ideje a készülék beüzemelésének! A hátlapot eltávolítva elénk tárul a Micro-SD memóriakártya és a SIM kártya helye. A memóriakártya a telefon további bolygatása nélkül is cserélhető, azonban a SIM kártyát csak az akkumulátor eltávolításával tudjuk csak cserélni. Nagyon vigyázzunk, ha az akkumulátor nincs a gépben, helytakarékossági okokból ugyanis a kijelző hátulját egy vékony fehér matricán kívül semmi más nem védi. Az akkumulátor visszahelyezése után a készülék magától bekapcsol.

Mindennapi ügymenet

A telefon kicsit lassan éled az akkumulátor visszahelyezése után, de ez nem probléma, hiszen ilyenkor egy komplett rendszervisszaállítás történik. A felhasználói felület és a gyári alkalmazások magyarítása átlagon felüli, pár aprócska hibától eltekintve kiválóra sikerült a fordítás. A készülék az 512 megaherzes processzornak és a Blackberry OS 4.7-nek köszönhetően meglepően fürge, az üzemidő pedig példaértékű: folyamatos nyomogatás, telefonálás, GPRS és WiFi használat mellett is három napig bírta egy feltöltéssel.

Jól időzítettem az összeszerelést, mert amint begépeltem a PIN kódomat, már meg is csörrent a telefon, így ingyenesen és mások fölösleges zavarása nélkül kipróbálhattam a készülék legfontosabb szolgáltatását. A csengőhang megfelelő hangerejű, a rezgés pedig határozott, így zajos környezetben és lenémítva is kicsi az esélye, hogy elmulasztunk egy fontos beszélgetést. A hangszóró kiváló minőségű hangot ad ki, a beszédhang tökéletesen érthető és visszhangmentes. A telefont a fülemtől eltávolítva hamar semmivé foszlott a beszélgetőpartnerem hangja, avatatlan fülek nem tudják kihallgatni a beszélgetést.

A push e-mail


A legtöbb asztali gépeken és mobiltelefonokban található emailkliens pull rendszerű. Ez azt jelenti, hogy a levelezőkliens kezdeményezi a levelek küldését és fogadását, a levelezőszerver kizárólag a beérkezett levelek tárolásáért felel. A pull rendszer előnye, hogy egyszerűen kiépíthető és fenntartható, hátránya viszont, hogy rengeteg fölösleges adatforgalmat generál, és a leveleket is csak bizonyos késéssel kapjuk kézhez. A Blackberry által használt push e-mail esetén azonban sokkal több munka jut a szervernek. Folyamatosan figyeli a beállított emailfiókokat, és ha új üzenet érkezett, azt először a telefon megjelenítőjéhez alakítja. Eltávolítja a fölösleges formázásokat, a csatolmányokat átkonvertálja vagy elhagyja, majd a formázott üzenetet azonnal továbbítja a készülékre. Ezzel egyrészt csökkenti az átvitt adatmennyiséget, amivel költségeket takarítunk meg, másrészt a fontos e-maileket azonnal kézhez kapjuk, mintha SMS-t fogadnánk. A beállításokkal sem kell foglalkoznunk, elég lekérnünk a Blackberry szerverről a megfelelő szolgáltatáskönyveket, amelyek alapján a telefon automatikusan beállítja a levelezőklienst.

A telefon üzleti környezetbe született, ezt jól mutatja a gyári szoftverezettség. A szokásos alkalmazások mellett a DataViz Documents to Go nevű szoftverét is megtaláljuk a gépre telepítve. A böngészőről és az e-mail kliensről azonban nem sok jót tudok elmondani: az előbbinek sok oldalba beletörik a bicskája, az utóbbi pedig csak a BlackBerry szerverekkel tud kommunikálni. Ha a cégünknek van BlackBerry szervere, akkor ez nem nagy probléma, ám ha nincsen, a mobilszolgáltatónknál kell előfizetnünk a BlackBerry szolgáltatásra, ekkor átlagosan havi két-háromezer forint többletkiadással kell számolnunk. Szerencsére a szoftverválasztékot könnyen bővíthetjük saját alkalmazásokkal, így az Opera Mini és az ingyenes LogicMail emailkliens pár pillanat alatt telepíthető a gépre.

A Curve nem csak az üzleti életben boldogul jól, hanem a multimédiás képességei is kiválóak. A 3,5 milliméteres headsetcsatlakozó mellé kiváló hangminőséget és egy remek médialejátszó szoftvert kapunk, amely a legtöbb szokásos hang- és videoformátum mellett a DivX és XviD tömörítésű filmekkel is elboldogul. A készülékhez a Stormnál már látott, meggyőző minőségű vezetékes headsetet csomagolta a gyártó.

A 3,2 megapixeles, autofókuszos fényképezőgép minősége nem kiemelkedő, de jól teszi a dolgát. Az öt gyári játékkal kapcsolatban vegyesek az érzelmeim: a Faltörő és a Sudoku játék sok kellemes percet szerzett, de a Pasziánsz-klón irányítása már-már használhatatlanul körülményes, ami arra utal, hogy a játékok kiválasztására nem fordítottak túl sok időt és energiát.

A készülékben GPS vevőt is találunk, amely inkább plusz funkció, mint valóban hasznos kiegészítő: a szokásos tesztkörnyezetben (12. emeleti nyitott ablak) csak lassan találta meg a műholdakat, és az ablaktól egy méterre eltávolodva már el is vesztette a jelet. Bosszantó, hogy a dobozból kimaradt az ajándék memóriakártya, a zenéinket ugyanis nem lehet az amúgy is szűkös belső memóriába másolni, és a videórögzítés sem működik a Micro-SD kártya hiányában.

Konklúzió

Ha csak a specifikációkat és az adatlapokat futjuk át, csodálkozhatunk a készülékre akasztott árcédula láttán. Azonban a titok a részletekben rejlik: hiába kapunk a sokkal olcsóbb készülékben gyorsabb mobil internetet, hiába találjuk meg ugyanezt a szoftverválasztékot, nem fogjuk megtalálni bennük azokat az ipari szintű titkosítási és biztonsági megoldásokat, amelyeket a Blackberry készülékek felvonultatnak. Fél oldal sem lenne elég, ha csak a támogatott technológiák nevét szeretnénk felsorolni. Magáncélokra sokkal jobb képességű készülékeket találhatunk jóval kedvezőbb áron, vállalati környezetben azonban hamar megtérül a befektetés.

Előnyök:

  • Kiváló összeszerelés és jó minőségű gyári tartozékok
  • Egyszerűen és hatékonyan használható billentyűzet és vezérlőszervek
  • Gyönyörű kijelző

Hátrányok:

  • Nincs benne 3G
  • Blackberry szolgáltatás nélkül csak 3rd party alkalmazásokkal használhatjuk ki a készülék képességeit
  • Nem kapunk memóriakártyát a készülékhez, viszont a telefon pár szolgáltatása nem működik nélküle.

Forrás: www.mobilport.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása