2009.03.17. 18:04 zolilaoce

Samsung S3600 teszt 2

Forrás: www.mobilarena.hu

Samsung S3600 - ezek vettek egy bányát

A Samsung termékmenedzsere benyit a mérnökökhöz, ahol az egyik embere éppen egy elcsúsztatható modellt nyitogat ki és csúsztat össze, a másik pedig strigulákat húz. Srácok! – avatkozik közbe a menedzser – a vezetőség azt mondja, hogy kéne megint valami fémből készült telefon, mert a mobilarénás arcoknak nagyon bejöttek a korábbiak, s fontos a jó sajtó. Mondjuk én már azt sem tudom, hogy eddig miket gyártottunk és milyen típusszámmal, tegnap is a feleségem kérdezte, hogy van-e összecsukható fémes készülékünk, és annyira zavarba hozott, hogy dühös lettem az egészre, nem is volt este semmi.

Megszületett az S3600. Az S bizonyára a dobozon is kihangsúlyozott „Slim” és „Stylish” szavakra utal, a magam részéről magyarra úgy fordítanám, hogy sovány és sunyi, hiszen az összecsukható készülék fedlapján nincsen külső kijelző. Viszont valóban fémből van, szálcsiszolt alumínium felületek mindenhol, mostanában tényleg nagyon ráugrott az ilyesmire a koreai gyártó, talán hegyekben áll a bauxit az udvaron, s kezdeni kell vele valamit.

Csak a fantázia hiányzik, mert bár az S3600 tényleg elég míves gép lett külsőre, de a belbecsnél nem sokat szórakoztak a srácok, a költséghatékonyság jegyében fogták az általunk is tesztelt J770 hardverét, és belenyomorintották ebbe a tényleg elegáns tepsibe. Persze jogos az erőfeszítés, a palettán eddig nem volt összecsukható, fémes, középkategóriás darab, de jelzem, hogy összecsukható, fából készült modell sincs, szóval lehet menni venni egy erdőt.

Az XXL GSM-től érkezett doboz tartalma elég alapszintű, a töltő és a headset képezi csupán a tartozékok listáját, az egész pakkért pedig 30-35 ezer forint közötti árat kérnek el egy átlagos üzletben.


Külső

Igen, tényleg lapos, bár tud a Samsung ennél vékonyabbat is, a 15,3 milliméteres kiterjedés nem tűnik annyira karcsúnak, ám a készülék másik két méretbeli paramétere elég izmos, tehát érzésre ez inkább spakli, mint telefon. Elegáns a forma, pedig a külsővel nem bűvészkedtek sokat, előre is fém, hátra is fém, ennyi.

A fedlapra azért került egy Samsung felirat és egy kamera, s reméltem, hogy az okos koreaiak majd most előrukkolnak valami olyan extra, burkolat alatti kijelzővel, amely átlátszik az alumíniumon, de mindenre ők sem képesek, úgyhogy nincs külső display, s az ember csak akkor tudja, hogy ez mennyire zavaró, ha korábban már hozzászokott ahhoz, hogy egy telefonra rápillantva egyből látja az információkat. Egy kósza lámpácskával megtámogathatták volna ezt a sivárságot, de ez elmaradt, úgyhogy a magára hagyott készülékhez visszatérve az ember örökké nyitogatja azt, hogy lássa, nem maradt-e le valamiről.

Oldalra a szokásos apróságok kerültek, a hangerőt szabályozó gombok, a szabványos csatlakozó, a microSD kártya ajtaja, illetve egy helyes kis hurok, ahová a nyakbaakasztó fűzhető be. A kamerának nincs külön exponálógombja, ami már azt is mutatja, hogy autofókusz sem lesz benne. Alul és felül az S3600 sima, a hátlap szintén elég ingerszegény, annyit tud, hogy le lehet venni.

Kinyitva változik a kép, rögtön a 2,2 inches kijelző vonzza magára a tekintetet, de a 176x220 pixeles felbontás ehhez a mérethez már kissé kevés. Az alul elterülő hatalmas gombsor szögletessége megkapó látvány, jó nagyok a feliratok, egyenletes a háttérfény, s volt hely egy sereg extra billentyű számára is, a naptárhoz és a gyorsmenühöz repít minket két gomb a navigációs kezelőszerv körül. A billentyűzet a fentiek ellenére nem tökéletes, egyetlen panelből áll, nehezen érezni a nyomáspontot, főleg a navigációs gomb kezelése kíván megszokást.

Az összeszerelési minőség viszont példás, nagyjából 170 fokig nyílik fel az eszköz, puhán, hangtalanul, s bár elég behemót a fedlap, ennek ellenére sem lötyög, vagy kotyog. Az illesztések pontosak, az S3600-at jó kézbe venni.

Menü, alapfunkciók


Belül csont ugyanaz, mint a J770. A menü felépítése, a témák, s többé-kevésbé a funkciók is megegyeznek. Nincs is ezzel semmi gond, mert mind a három színséma szerethető, jól néz ki az alapképernyő, hasznos a gyorsmenü, s a rendszer sebességére sem lehet panasz, a fehér alapú téma pedig nehezebben látóknak is kellemes használhatóságot biztosít, hiszen a kijelző mérete a kategórián belül nagynak számít. Csak már láttuk, nem is egyszer. És sokadszorra is idegesítő, hogy az OK gomb a főképernyőről a böngészőt nyitja meg.

A telefonkönyv ezer férőhelyes, a szokásos mezőket nyújtja, semmi problémája nincsen, lehet benne keresni, logikus, mi kellhet még? Mondjuk nem ártott volna, ha a vCard formátumot képes kezelni, mert a szoftver csak megvonta a vállát, amikor SMS-ben kaptam egy névjegykártyát. Az üzenetkezelés sem okoz meglepetést, van T9, van SMS és MMS, ezek közös szerkesztőfelületről nyílnak. Ha már négy részből állnak a szöveges üzenet, akkor a szoftver automatikusan MMS-re vált, de ezt az opciók menüből visszacsinálhatjuk. Egy apró email kliens is akad, de csatolmányokat nem kezel.

A naptár hozza a kötelezőt, havi, heti és napi bontásra képes, jól áttekinthető. Négyféle típusú bejegyzést hozhatunk létre, találkozó, évforduló, szabadság, feladat témakörben. Összesen 400 esemény fér bele, ez egy időre biztosan elég lesz, ha pedig nem, akkor létezik automatikus törlés funkció is, amellyel a már lejárt emlékeztetőket takaríthatjuk el. A heti bontás megtekintve sajnos a különböző típusú bejegyzések nem kapnak különböző színeket. Az ébresztőóra a szokásos, öt időpontot jegyez meg, van szundi, ébreszt kikapcsolva is. Meglepetést a stopper, a számológép (tudományos funkciókkal), a világóra (térképes) sem okoz majd. A játékok között egy sereg alkalmazás ücsörög, jellemzően a régebbi cuccok (Freekick, ArchAngel) ingyenesek, a bonyolultabb unaloműzők viszont csak demo verziósak.

Multimédia

Első rossz hír, hogy a J770 két megapixeles kameráját 1,3 megapixelesre cserélte a gyártó, a maximális felbontás 1280x1024 pixel. Autofókusz nincs, vaku nincs, tükör nincs, álló nézetű kereső viszont van, ebből szépen ki is lóg a téma két széle. Az opciók a szokásosak, vannak keretek, effektek, némi állítása lehetőség a felbontás és a minőség tekintetében, de semmi extra. Tesztképek alant.

A készülékben van képszerkesztő is, amellyel lehet forgatni, méretezni és további effektekkel megbolondítani a fotókat. Miután erre bármely ingyenes, vagy fizetős PC alkalmazás is képes, ezért a telefonban ezek elég fölöslegesnek tűnnek. A videorögzítés 176x144 pixelben történik, a diktafon 60 percet képes felvenni.

A zenei oldal pont olyan, mint a J770 esetén. Három színséma, s ezekhez három elrendezés tartozhat lejátszás közben, vannak gyári hangzáképek, fut a háttérben és ID3 tagek alapján kerülnek csoportosításra a számok. A mellékelt füles viszont teljesen átlagos, nem okoz kimagasló zenei élményt, kihangosítva sem fogunk fejreállni, hiába segít általában ezen a fém készülékház. A beépített FM-rádió viszont korrekt, hiszen RDS funkcióval is rendelkezik.

Adatkommunikáció, akkumulátor

A telefonban ezúttal sincs 3G, a leggyorsabb mobilhálózati adatátviteli technológia az EDGE. Erre bőven elég az a viszonylag egyszerű HTML böngésző, amely a készülékben található, itt jól jönne a kijelző magasabb pixelszáma, de nem netezésre tervezte a Samsung ezt a telefont (sem). Lokális szinten Bluetooth érhető el, 2.0-s verziószámmal, természetesen sztereó, illetve USB kábellel is a géphez lógathatjuk a készüléket, ha hajlandók vagyunk venni egyet, hiszen ez a doboznak nem tartozéka.

A hátlap alatti akkumulátor viszont jobban teljesített, mint a J770 esetében, ez gyaníthatóan az összecsukhatóság számlájára, illetve a külső kijelző hiányára írható, átlagos használattal hajlandó volt három napig zokszó nélkül üzemelni a fémes tepsi.

Összegzésként sajnos megint azt kell mondjam, hogy a Samsung egyszer megcsinálta a tutit ebben a szegmensben, ez az L700. Annál kiegyensúlyozottabb szolgáltatáskínálattal rendelkező, fémből készült és jobb árú telefon nemigen van most a gyártó palettáján, minden hasonló próbálkozás egyelőre rosszabb konstrukció. Az S3600-zal ugyan sikerült betölteni az űrt, most már van alumíniumból összerakott, összecsukható telefon a középkategóriában, de külső kijelző nélkül, sok apró hibával, s még mindig túl drágán, ha a gyártó etalonjához hasonlítjuk.

Forrás: www.mobilarena.hu

 

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása