2009.03.18. 08:30 zolilaoce

Samsung C170 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Samsung C170 - még kevesebb

Bevezető

Igyekszünk minden mobilkészülékről írni, ami hazánkban kapható. Néha olyanokról is tudunk publikálni valamit, amik hivatalosan nem jutnak el az országba, de az esetek döntő részében itthon is piacon levő készülékek tesztjeivel próbáljuk segíteni a vásárlás küszöbén álló internetezők azon részét, aki eltalál hozzánk.

Ám – bármennyire is szeretnénk – nem tudjuk 100%-osan lefedni a kínálatot. Az okok triviálisak, egyrészt több telefon lép piacra egy évben, mint amennyi munkanap van, másrészt vannak eszközök, amiket nem tudunk beszerezni, s bizony néha előfordul, hogy egy-két modell felett véletlenül átszaladunk. Talán nem csoda, hogy a Samsung termékeivel fordul elő ez néha, hiszen a koreai óriás olyan mennyiségű készülékkel árasztja el a piacot, amit nem hogy a fogyasztó, de olykor még mi sem tudunk követni.

A C170 is ilyen. Elvileg másfél éve mutatták be, de eddig nem került a közelünkbe, hiszen bár szolgáltatói kínálatban is szerepelt, de nem is egy túlságosan kiemelkedő modell, egy olcsó, lowend, egyszerű eszköz, most kicsivel 15 ezer forint alatt mozog az ára függetlenül. A Pannon kínálatában most C180 van, ami szinte teljesen ugyanez, annyi különbséggel, hogy abban van Bluetooth, de nincs FM-rádió. Viszont feltöltőkártyával 13 ezer magyar fizetőeszköz leszurkolása ellenében elvihető. A C170 a GSM Takács közreműködése után landolt a szerkesztőségben, s bár a doboz piros verziót ígért, csak egy fekete modell mászott elő.

Semmi extrát nem vártam a készüléktől. S mint az ki fog derülni, még ennél is kevesebbet kaptam.

Külső

A dobozban a készüléken kívül egy sztereó füles szorong, ami a rádió miatt érthető tartozék. A C170 egész kecses kis darab, formatervileg teljesen vállalható, klasszikus kialakítású telefon. Meglepően vékony, csupán 67 grammot nyom a mérlegen, s bár műanyag az egész, de rendesen összerakták a gyárban, bár ez általában a Samsung kütyükre egyébként is jellemző. A tesztpéldány kijelzője felett ott virított a T-Mobile logó, tehát nyilván külföldről jutott be az országba.

A 128x128 pixeles CSTN kijelző viszont nem egy világbajnok. Betekintési szöge kábé 1 fok, napfényben a láthatóság finoman fogalmazva is erősen korlátozott. A gombsor kárpótolhat, az ízléses rajzolatú billentyűzet nagyon kényelmes, könnyen használható, viszont a rutinos tesztelőnek és olvasónak feltűnhet, hogy a Samsung telefonokra jellemző öt irányú navigációs gomb helyett most csak egy kicsiny, fel-le irányú haladást biztosító ezüstös billentyű található középen.

A telefon oldalain nincsenek gombok, csupán a készülék jobb felén található egy ajtócska, amely egyetlen nyílást takar, ide érkezhet a töltő, vagy a headset csatlakozója. A hátlap is sivár, de okosan itt érdesebb a műanyag, ami biztosabb fogást eredményez. Ennyit tud, sem memóriabővítés, sem kamera nem található, de inkább hiányoztak a hangerőt szabályozó gombok, amelyek segítségével a gyárilag rettenetes billentyűhangok erősségét is könnyebb lenne felhasználói szempontból csökkenteni.

Alapok

Az olcsó Samsung modellek jellemzően ugyanarra a sémára épülnek. A C170 azonban valamelyest kivétel, mivel itt már a menü is teljesen más. Mivel nincs négy irányú navigációs gomb, ezért csak vertikálisan tudunk közlekedni. Hogy ez ne okozzon gondot a használat során, a tervezők egy mozdulattal eltüntették az ikonokat, s csak listás menüben barangolhatunk. A paraméterezési lehetőségek is igen szerények, a főképernyő háttere cserélhető, illetve babrálhatjuk a fényerőt és a kontrasztot, de semmi több.

A telefonkönyv fapados, az 500 neves kapacitás átlagos. Egy emberhez három telefonszám, illetve egyetlen darab email cím vehető fel, bár ez utóbbinak sok hasznát nem fogjuk látni, ugyanis a készülékben sem MMS, sem pedig email funkció nincs. A sebesség miatt viszont foghatjuk a fejünket, egy morfondírozó, háromlábú teknős is gyorsabban halad, mint a felhasználó a menüben. Ez különösen a billentyűzár kioldásakor idegesítő, menü, csillag, de mire a gombnyomásainkat követi a kiírás, addigra az embernek el is megy a kedve attól, hogy nyomkodja a készüléket.

Az ismert Samsung típushibák közül kettőt sikerült száműzni. A „középső gomb a WAP-ra visz” jelenség ezúttal nincsen meg, hiszen nincs középső gomb, erre mondhatjuk azt szépen, magyarosan, hogy magától megoldódott. A T9-cel nyitó SMS szerkesztőt is sikerült végre eltakarítani, de a rezgés és a csörgés ennek a modellnek sem működik egyszerre. A hangok egyébként is borzalmasak, s a 600KB méretű memóriába sok extra dallam nem fog beférni. A hangszóró viszont állatira hangos, s ugyanennyire torz is: valamit valamiért.

A szervezőfunkciók között havi nézetű naptárat találhatunk, amely egyféle bejegyzés rögzítésére képes, aminek lehet szövege és riasztása, slussz. A vekker több időpontot is kezel, ez örömteli, a számológép olyannyira alapfunkciós, hogy a művelet után komolyan gondolkodóba estem, hogy a végeredmény milyen gomb megnyomására fog előbukkanni, végül a hívásfogadó billentyű nyerte a kontesztet.

Egyebek

Multimédia kapcsán csak az FM-rádió említhető meg, hiszen sem kamera, sem pedig zenelejátszó nincs a készülékben. A rádió viszont szól, ehhez csupán a fülest kell csatlakoztatni. A hangjegyzet funkcióval értelemszerűen mindenféle zörej rögzíthető, amire a tesztkészülék nem volt hajlandó, ennek oka ismeretlen. A valutakonverter pedig annyit csinál, hogy az árfolyam megadása után bőszen számolgat. Ennyit tud a C170, ugyanis játékok sincsenek benne, illetve a Java támogatás is hiányzik.

De van WAP böngésző, halleluja, a szórakozás menüponton belül fedezhető fel. Ebből kiderül az is, hogy a telefon a GPRS szabványt azért ismeri, de akkor vajon miért nincsen MMS? Oké, hogy nagyon nincs mit küldeni (kamera hiányában), de a fogadás igazán megoldható lehetett volna. A böngésző persze szintén fapados, HTML oldalakra ne nagyon menjünk rá vele, mert befekszik.

Viszont a hátlap alatt kushadó, igen karcsú kis telep meglepően jó teljesítményt produkált, simán ment egy töltéssel öt napig a kis Samsung, ami persze a funkcionalitás fényében nem annyira meglepő, de a mai világban ezt is meg kell becsülni.

Összegzés? Szerintem felesleges. Félő, hogy a telefon is az, mert 13-15 ezer forintos árával nem bír labdába rúgni még az ennél olcsóbb készülékek mezőnyében sem. A kategória ásza most a Vodafone 331, de itt van a Sony Ericsson Z300i, az Alcatel Mandarina Duck, a Nokia 2680, vagy házon belül az E250, ami azért minden szempontból megalázza tesztünk hősét.

Forrás: www.mobilarena.hu

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása