2009.04.29. 11:51 zolilaoce

Nokia E75 teszt 2

Forrás: www.technet.hu

Nokia E75 - levelezz egyszerűbben

Az új Nokia E75 több készülék előnyét egyesíti, egyetlen élvezhető újdonsága mégis egy letölthető alkalmazás. Soha nem volt ilyen könnyű levelezni: egy kattintásra a Citromail, Gmai, Yahoo és a többiek.

Egy átlagos Nokia modellnek tűnik első pillantásra az új E75-ös, amit egyébként kőkemény üzleti telefonnak készítettek a finnek. Kicsit vastagabb ugyan az átlagnál, de nem tűnik fel rajta a kicsúsztatható QWERTY billentyűzet, a bőséges tudás, és az ennek megfelelően jó magas ár sem.

Az előlap körül futatott krómozott keret nélkül nem is volna látványos a készülék, mivel a fényes, ronda ujjlenyomatoktól hemzsegő billentyűzet nem kelt jó benyomást. Javul a helyzet, amint a kezükbe kerül az E75. 139 grammal nehezebb ugyan az átlagnál, de a jóval több fémes alkatrész miatt szívesen cipeljük ezt a plusz súlyt, és elviseljük, ha kicsit jobban húzza a zsebünket. Minőségérzetből ötös.

A teljes QWERTY billentyűzetet az előlapot vízszintesen jobbra elcsúsztatva nyerhetjük elő, ami a telefon vastagságához képest igen masszív és megbízható darabnak tűnik, annak ellenére, hogy a Nokiától ilyet korábban még nem láthattunk. A gombok nem domborodnak ki ugyan, mint az E71-en, de szerintünk így is elég gyorsan használható, ha szokni kell is egy darabig. Más tészta, hogy a normál számlap szintén alkalmas ugyanerre, de ha valaki nem tud szabadulni az emailjeitől, a QWERTY biztosan jobb választás.

Emailben bajnok

Az E75-nél nem született eddig egyszerűbben levelezésre konfigurálható telefon. Ez a Nokia modell kapta meg elsőként kapta meg a Nokia Messaging szolgáltatást, amely tartalmazza egy halom emailszolgáltató előre telepített beállításait.

2 percig sem tart beállítani a levelezést

A Gmail, a Hotmail mellett megtaláljuk benne a Citromail alapértékeket is, ezen fiókokat se perc alatt bekonfigurálhatjuk. Avatatlan kézbe adva a telefont, tovább tart az internet beállítása, mint az emailfikókhoz való hozzájutás, utóbbiakhoz egy felhasználónév és egy jelszó megadása is elegendő.

A telefon összesen tíz postafiókot képes kezelni egyszerre, mi ezt nem próbáltuk ki, de a Gmailt és Citromailt két perc alatt gyönyörűen sikerült megjelenítünk rajta egy-egy fiókban. Exchange kliens van, Blackberry nincs.

Jobb lenne a nagyobb

A telefon árához képest nem vagyunk elragadtatva a 2,4" kijelzőtől, ami nem is igazán kicsi, sőt 240X320-as felbontása sem igazán rossz - mégis jobban örülnénk valami nagyobbnak. Ha már ott van a kicsúsztatható QWERTY-gombsor, sőt belevágtak végre az érintőképernyős modellek gyártásába a Nokiánál, simán elhagyhatták volna az előlapi billentyűzetet.

Nem dombornak a billentyűk

Úgy nem kellene a négy darab kétoldalas funkcióbillentyűvel vacakolni, amit meglehetősen nehéz jól eltalálni férfi kézzel. A QWERTY billentyűzettel ilyen gond nincs, és nyitásával a kijelző is automatikusan fordul.  A beépített gyorsulásmérőnek hála ezt csukott állapotban is reprodukálhatjuk, sőt a lefele fordított telefonnal némíthatjuk a hívásokat és az egyéb  jelzéseket, ami hasznos funkció olyasvalakinek, aki meetingeken tölti idejének nagy részét.

Okos és erős

Ami a hardver részt illeti, az E75-re egyáltalán nem lehet panasz. A 369 MHz-es ARM11-es processzor kellő dinamizmussal viszi a Symbian S60-as oprendszer, gyorsan forgatja a képernyőt, nincsenek a Windows Mobile-ra jellemző várakozások.

Üzletre alkalmas


3,5 mm-es jack dugó a telefon tetején a headsethez, és a microUSB a számítógéppel való kapcsolathoz példás, végre nem saját idétlen szabványok kerültek a készülékre. A beépített GPS, Wifi, Bluetooth, HSDPA, RDS-es FM rádió szintén adott, sőt a tiszta fém hátlapon egy autofókuszos 3,2 megapixeles kamera is helyett kapott LED-es vakuval. Utóbbi az egyik létező leggyengébb darab, minőség és funkciók szintjén egyaránt. Apró szemöldökráncolással ezt még hajlandóak vagyunk megbocsátani egy üzleti felhasználásra készült telefonnak.

  Legfontosabb jellemzők:


•  2.4" 16M színű TFT kijelző,  QVGA-felbontás
•  QWERTY billentyűzet
   Symbian S60 oprendszer 3.2
•  369 MHz ARM11 CPU
•  3.5mm standard audio csatlakozó
•  microSD slot, 4GB-os gyári microSD
•  3.2 megapixeles auto focus kamera
•  Wi-Fi 802.11 b/g
•  Beépített GPS vevő, Nokia Maps
•  USB és stereo Bluetooth (A2DP) csatlakozási lehetőség
•  FM rádió RDS-sel


Üzletre és otthonra

Akár az E71-nél az E75-ösnél is megvan a lehetőség a módváltásra, amivel a munka és a személyes főképernyő között tallózhatunk. Elvehetünk, hozzáadhatunk ikonokat, de ettől mi nem lettünk boldogabbak, mint ahogy a két SIM-kártyát használók sem lesznek azok.

Ettől függetlenül otthon használható multimédiás alkalmazásokból egyáltalán nincs hiány az E75-ben. A gyári zenelejátszó sok formátumot ismer, ezeket bluetooth sztereó headseten keresztül is élvezhetjük, ha van olyanunk. A videókat az E75 álló és fekvő formátumban is lejátssza, de a gyári Real Player mellé letölthetünk valami hasznosabb lejátszót is.

Gyenge a kamerája


Üzleti oldalról tekintve a telefont, szintén helytálló a mobil tudása. A naptár és telefonkönyv bőséges lehetőséget nyújt az állítgatásra, nem hisszük, hogy van ember, aki mindet kihasználná.

Kevés újdonság

Jófajta iparos munkának mondanánk az E75-öst, attól függetlenül, hogy az egyetlen új szolgáltatás, az emailezést megkönnyítő Nokia Messaging elméletileg más készülékekre is ingyen letölthető a Nokiától.

Az újdonságok hiánya mellett is kifejezetten ajánlott vétel az E75 azoknak, akiknek nem jön be lapostányér formájú QWERTY billentyűzetes mobil, és emellett - velünk ellentétben - nem sokallják a 140 ezer forintos kártyafüggetlen árat.

Forrás: www.technet.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása