2009.05.16. 12:49 zolilaoce

Motorola VE66 teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Motorola VE66 - félbehagyott munka


Linux a lelke, szép a formája, jók a színei, de sok dolog mégis hiányzik a Motorola aktuális zene- és fotómobiljából.


Csinos és bosszantó


Szétcsúsztatható kialakításának és jó minőségű anyagainak köszönhetően ez a típus még engem is megtévesztett, amikor először megláttam a szerkesztőségben. Rögtön egy olyan telefon képe alakult ki bennem, amivel a bekapcsolás után 10 perc alatt egymásra találunk és onnantól kezdve minden együtt töltött percünk élvezetes lesz. Nem így történt, a VE66 csúnyán becsapott.

Pedig szép, tényleg szép. Tetszenek a krómcsíkok, az ezüstös billentyűzet és a gumis felületű hátlap puha tapintása. Szép a kijelző, és a navigációs gyűrű érintésérzékeny, tehát lehet tekerni, mint az iPodokat. Szintén kellemes tulajdonság, hogy a billentyűk lezárásához egy kis oldalsó reteszt kell eltolnunk, nem pedig gombkombinációkkal kell bénázni.

Na de térjünk vissza ahhoz a részhez, hogy a telefon jól becsapott! Elhitette velem, hogy remek társ, közben pedig makacsul ellenkezett minden egyes gombonyomásnál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár a számgombjai jók, a navigációs gombok botrányosak. A gyűrűvel lehet tekerni a menüt, de késve reagál rá a lomha szoftver. Ha simán nyomkodjuk valamelyik irányba, akkor pedig a kicsi megnyomható felület kavar be. Gyakorlatilag a telefont akkor lehet normálisan vezérelni, ha folyamatosan nézzük, melyik gomb hol található. Mivel alig van magassági különbség a billentyűk között, ezért az ujjunkkal vakon nem lehet kitapintani a helyzetüket. Ez főleg igaz a kijelző alatti két gyorsgombra, amik helyett rendszeresen a webböngésző billentyűjét sikerült aktivizálnom. Elsőre ezek talán nem tűnnek komoly hibának, de ha belegondolunk, hogy a navigációs gombokat használjuk a legtöbbet, akkor azért már más a leányzó fekvése.

Szoftveresen

A Linux-alapú szoftver bevezetésével a Motorola elindult egy olyan úton, amiről évekig azt hihettük, hogy nagy durranás lesz belőle. Ez a szoftver ugyanis gyors volt és a korábbi menükkel ellentétben, európai észjárásnak megfelelő elrendezéssel és hierarchiával rendelkezik. A VE66-nak erről láthatóan nem szóltak, mert lassú, mint a dög. Pedig állítólag 500 MHz-es processzora van, de ha nincs eléggé kihegyezve a szoftver, akkor akár atomerőmű is dolgozhat a burkolat mélyén, nem lesz hajat lobogtató sebesség.

Másik szívfájdalmam, hogy ennek a linuxos menünek akkor lenne értelme, ha a Nokia Symbian rendszeréhez, a Windows-alapú mobilokhoz és az iPhone-hoz hasonlóan lehetne rá programokat vásárolni. De a platform valójában zárt, nem fejlesztenek rá külső cégek, ezáltal rengeteg kiaknázatlan lehetőségtől fosztva meg a Motorola telefonjait és más márka felé terelve a vásárlókat.

Pedig a menürendszer kellemes, logikusan felépített és láthatóan próbáltak a szoftver fejlesztői tisztességes mennyiségű alkalmazást beleépíteni. A telefonkönyv és a naptár kiváló, de ugyanígy hasznos a világóra vagy éppen a számológép. Ezek persze ma már alapkövetelmények, és a VE66 amúgy sem üzletembereknek készült telefon, hanem zenemobil.

Sajnos még ennek fényében sem lehet neki megbocsátani a 3G adatátvitel hiányát. Van ugyan EDGE és WiFi, de ahol WiFi hálózat van, ott a legtöbb esetben számítógép is, tehát ez nem igazi mobilinternet. EDGE sebességgel weboldalakat nézni pedig igazi kínszenvedés.

Multimédia

Zenehallgatásra hegyezték tehát ki ezt a típust, amiről a Motorola saját weboldalán is büszkén ír. Pedig napjainkban már nem az a király, hogy az mp3-lejátszóban ugrál valami béna animáció, vagy hogy sztereó Bluetooth headseten is tudjuk hallgatni a muzsikát. A mérnökök helyében nem lennék büszke a hangszóró minőségére sem. Érdemes lenne megnézni, hogy például a Sony Ericsson milyen remek Walkman mobilokat gyárt, mert a VE66 a közelükbe sem ér.

Egy dolog viszont nagyon tetszett, ez pedig az FM-rádió. Működéséhez nincs szükség headsetre, mert van saját beépített antennája. Nem is értem, más cégek eddig miért nem gondoltak erre.

Multimédiás telefonként az 5 megapixeles, autofókuszos és képstabilizátoros kamera is a telefon erőssége kellene, hogy legyen. Funkciók és szoftveres beállítások szempontjából jó is, de a képminőségen van még mit javítani. A videók képmérete pedig pici, és ebben a kategóriában már joggal várjuk el a VGA felbontást. Azért el kell mondani, hogy valószínűleg a képminőségen és a telefon sebességén az újabb szoftverek javítanak majd, de egyelőre egyik sem olyan jó, mint azt elvárnánk.

Végszó


Bruttó 60-70 000 forintért a VE66 helyett sokkal inkább megéri egy Nokia N95-öt vásárolni. Nagyobb darab ugyan, és nem is mai modell, de tudása jóval komolyabb ennél a MOTO-nál.

Előnyök:

  • Szép külső
  • Kellemes billentyűzet
  • Headset nélkül is működő rádió



Hátrányok:

  • Rossz navigációs gombok
  • Csak átlagos minőségű kamera
  • Lassú szoftver
  • Rossz navigációs gombok
  • Csak átlagos minőségű kamera
  • Lassú szoftver

Forrás: www.mobilport.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása