2009.07.22. 10:30 zolilaoce

Karóramobilok

Forrás: www.mobilit.hu

Karóramobilok


Mióta elkezdtünk komolyabban érdeklődni a karóramobilok iránt, már három ilyen készülék is járt nálunk, s most egyetlen íráson belül osztjuk meg eddigi tapasztalatainkat olvasóinkkal. Mindhárom készüléket állandó partnerünknek, a NeoDigi Kft-nek köszönhetjük, akiknél természetesen meg is vásárolhatók e különleges termékek. Az eddigi három itthon is elérhető modell mindegyike kínai és mindhárom elég egyedi darab is a maga nemében.

A koncepció

De mielőtt részleteiben is belemennénk az egyes típusok kivesézésébe essék azért néhány szó magáról az ötletről is. Az órába oltott mobilkommunikációs eszköz Dick Tracy és Michael Knight óta álma a modern technológiákat kedvelő embernek. Most a 21. század elején pedig, midőn mobilkészülékeink a kezdeti táskányi méretek több tizedére zsugorodtak, immár teljesen elérhetővé is vált ez az álom.
Bevallom jómagam korábban úgy gondoltam sokkal előbb ráugrik majd a mobilszakma, illetve a nagyközönség egyaránt eme területre, hiszen egy kényelmesen viselhető mobilkészülék csakis csábító elképzelés lehet. Azonban sajnos egyik oldalon sem elég erős még mindig az érdeklődés. Szép lassan már megindulni látszik a dolog néhány érdekes kiegészítőn, illetve az eddigi egyetlen nagy gyártó által is értékesítésre szánt koncepción át, de egyelőre az LG-n kívül még egyik nagy mobilcég sem mutatott igazán komoly érdeklődést. A másik nagy koreai gyártó a Samsung is bemutatott már itt-ott egy-egy prototípust, de működő példányok igazából még csak az LG standján kerültek a barcelonai kiállításra ellátogatók elé.
No de persze a jó öreg kínai iparágra azért e tekintetben is lehet számítani – ők már több tucat ilyen termékkel is előálltak. Ezek legtöbbje ugyan még igencsak gyerekcipőben jár – de legalább már léteznek elérhető megoldások. Méghozzá az említett partnerünknek hála immár itthon is: úgyhogy az alábbiakban be is mutatjuk a három eddig megjelent készüléket, amelyek itt akár meg is rendelhetők a forgalmazótól.

CECT M860 – Dupla SIM


Első készülékünk egy mondhatni teljesen szokványosnak tűnő darab, már amennyiben egyáltalán ugyebár szokványosnak nevezhető egy karon fityegő mobiltelefon. A CECT M860 küllemét tekintve sajnos meglehetősen haloványan teljesít, hiszen erősen gagyi hatású „Digital multimedia” feliratozása, és úgy összességében kissé erőtlen designja nem teszik éppen egy trendi darabbá, amit a nem éppen osztályon felüli anyagminőség is csak tovább fokoz. Van azonban egy pont, ahol ez a készülék is rejteget egy elég komoly extrát. Mégpedig az akkumulátor alatt rejtőző SIM foglalat, amiből kettő is van egymás mellett! Bizony ez a típus egyszerre két kártya kezelésére is képes, ami manapság még a normál maroktelefonok közt is viszonylag ritkaságszámba megy, nemhogy a karóramobilok között. Ráadásul a készülék teljesen elkülönítve totálisan egyidejűleg kezeli a két szolgáltató kártyáját, akárcsak egy komolyabb dual SIM mobiltelefon.

Ez a megoldás tehát egyértelműen a két mobiltelfont egyszerre maguknál tartani kénytelen felhasználók kegyeire hajt, hiszen talán mondani sem kell, hogy az állandó két mobil hurcibálása után mennyire kényelmes is lehet egyetlen karórában magunkkal vinni a céges és a privát kommunikációt. Mindez persze komoly kompromisszumokkal is jár, hiszen mint minden óramobil esetében itt is meg kell küzdeni az olyan nehézségekkel, mint az állandó Bluetooth headset használat, illetve az SMS írás, szinte teljes mellőzése, ugyanis az apró érintésérzékeny kijelzőn, a még apróbb csuklópántba rejtett stylus pálcával bepötyögni egy komoly szöveges üzentet, bizony kártyavárépítő türelmet és újrakezdési késséget igényel. De hát valamit, valamiért ugyebár…

ATL – A legolcsóbb


Csak feltételezhetően ez a neve e típusnak – leginkább azért mert e három betűn és a dobozra írt watch phone feliraton kívül az égvilágon semmit nem találni sem a készüléken, sem a csomagolásán, ami alapján annak akár gyártója, akár típusszáma egyértelműen beazonosítható lenne. Ez a modell egy fokkal már jobban is néz ki – talán éppen emiatt. Viszont csak a lényegre szorítkozik: nincs benne kamera, vagy dupla SIM foglalat, sem extra gombok. Mindössze egy nagyon egyszerű érintőkijelzővel és négy alapgombbal ellátott típust tisztelhetünk személyében. E változat extrája leginkább az árában rejlik, ugyanis a többi készüléknek majd a feléért, mindössze 25 darab ezresért elérhető a NeoDiginél. Ez az ár pedig gyakorlatilag a legolcsóbb független alapmobilok árával kel versenyre. Vagyis akinek tetszik az óramobiltelefon gondolata, de nem kíván extra pénzeket költeni, annak lehet érdekes a – jobb híján – ALT névre hallgató újdonság.

V2 – Egy új kezdet…

nem sokkal nagyobb egy óránál...

Utolsó készülékünk a V2-es típus. Ez a modell már egy egészen más kategória képviselője, ugyanis rendelkezik egy olyan extrával, ami elviekben minden korábbi hasonszőrű készüléknél használhatóbbá teszi: egy 12 gombos extra billentyűzettel. Sajnos a szóban forgó gombozás egy roppant merev szíjazásra került, aminek eredményeként kicsit furán is néz ki és elég nehézkesen is használható, de mindenképpen iránymutató a megoldás, hiszen még így is messze a leghasználhatóbb darab az egész mezőnyből ez a megoldás. Egy ilyen készülék választása már nem jár feltétlenül az SMS-ezésről való teljes lemondással, ha az óramobil elképzelésre teszi le a voksát a felhasználó.

...de lényegesen vastagabb.
No persze regényeket ezen sem lehet írni, de a parányi méretű érintőkijelzőkön megjelenő karakterkiosztás, amiből az egyes betűket a két ujjpercnyi kis pálcikával kell szinte találomra kibökni nyilván meg sem közelíti ezt a kialakítást. Egyértelmű, hogy a V2 a high-tech pillanatnyilag a témában (ami nyilván az árában is megmutatkozik), de persze azért még ennek használata is igényel némi fanatizmust.

Summa

Mindenképp látnunk kell, hogy az óraobilok használata ma még komoly kompromisszumokkal jár. Ugyanakkor azonban azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy ez a koncepció még egyértelműen gyerekcipőben jár – tulajdonképpen csak most kezdi bontogatni szárnyait. Sajnos a „nagyok” még nem különösebben vetették rá magukat, pedig egy jól kiforrott elképzeléssel véleményem szerint éppen most lehetne nagyot robbantani. A Nokia megteheti, hogy bőven kivár, a Sony Ericsson szinte mindenre késve reagál, az LG már nyitott és az igazat megvallva én a másik koreai gyártótól, a Samsungtól is várok még valami komolyabb megoldásra a témában, hiszen ők minden újdonságra elég gyorsan reagálnak.

a komplett billentyűzet miatt messze a leghasználhatóbb modell a V2-es
Az igazi meglepetést a jelenleg éppen kissé haldokló Motorola jelenthetné, hiszen az éppen ezekben a pillanatokban is tesztelt Aura készülékük tökéletes kiindulópontja lehetne egy méregdrága luxus óramobilnak. Az Aura kerek kijelzője köré elképesztő megoldásokat lehetne építeni, a luxustelefonhoz ugyancsak hasonlatos anyagok felhasználásával – bár az igazat megvallva erre vajmi kevés az esély, hiszen az utóbbi időkben az amerikai gyártó gyakorlatilag minden fejlesztésre utolsóként reagált a piacon.

Hogy mit hoz tehát a jövő, azt most még elég nehéz lenne megmondani, ám minden ellenkező híresztelés dacár mi még mindig úgy találjuk, hogy a karóratelefon elképzelése nemhogy nincs halálra ítélve, hanem még csak most kezd majd virágkorába lépni… 

Forrás: www.mobilit.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása