2009.09.06. 17:52 zolilaoce

Sony Ericsson C901 GH teszt

Forrás: www.nonstopmobil.hu

Sony Ericsson C901 GH teszt: ZöldSzív


Hódít a GrrenIT a mobiltelefonok világában is, a gyártók sorra mutatják be a környezettudatos filozófia alapján tervezett modelljeiket. A Sony Ericsson egyik zászlóshajója, a C901 GreenHeart, végre nem csak egy koncepció-modell, hanem egy kézzelfogható készülék.

A telefon meglepően kis dobozban érkezett, a csomagolás mérete nagyjából a harmada egy átlagos Sony Ericsson telefondoboz méretének. A kismérető doboz több kompromisszumnak köszönhető. Egyrészt nincs a csomagban nyomtatott használati útmutató, ami a gyártó szerint 90 százalékkal csökkenti a papírfelhasználást. a dobozon belül sincsenek bonyolult térelválasztó elemek, egy töltő és egy MH300 GreenHeart headset van a fehér színű, lebomló anyagból készült tasakba csúsztatott telefon mellett, meg persze a törvények szerint kötelező bekapcsolási útmutató.


Utóbbi pár oldalas leporelló és a doboz is természetesen újrahasznosított papírból készült. A kisméretű csomagolásnak van ezen kívül egy másik előnye is: egy egységcsomagban (praktikusan raklapra) sokkal több készülék fér, vagyis az egy darabra vetített szállítási költségek, és a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátás is sokkal alacsonyabbak.

A fehér tasak is lebomló anyagból készült.

Nemes fehér holló


A csomagolás után nézzük a készüléket, ami további zöld megoldásokat vonultat fel. A fehér készülékház legalább felerészben újrahasznosított műanyagból készül, a színezésére felhasznált vízbázisú festék használata pedig csökkenti a gyártás során az illékony szerves vegyületek (VOC - Volatile Organic Compounds) kibocsátását.

Pontosan nem értem, hogy ezek a dolgok mit jelentenek (egy vegyészmérnöknek valószínűleg többet mondanak az illékony szerves vegyületek), de az biztos, hogy a C901 kiváló minőségű anyagokból készült, és az összeszerelést is alaposan végezték a szorgos kínai kezek. Ha ez a zöld filozófia eredménye, akkor követeljük, hogy minden telefont így tervezzenek és gyártsanak a jövőben, megéri a befektetett idő és energia. A burkolat tapintásra selymes, a felület matt, vagyis nem gyűjti az ujjlenyomatokat, mégis dekoratívan néz ki. A hátlapon a kameravédő retesz fém (vagy legalábbis fémes hatású), biztosan, lötyögés nélkül jár.

A kezelőszervek átlagon felüliek

Az előlapon a szokásos Sony Ericsson kezelőszerveket találjuk, a billentyűzet gombjai határozottan járnak, és jól érezhető nyomásponttal rendelkeznek. A sok érintőképernyős telefon után újra olyan készüléket kézbe fogni, ahol az ember érzi, ha lenyomott egy billentyűt; azt hiszem, ez a jövő dicsőséges útja! A kijelző telt, élénk színeket mutat, és a beépített fényérzékelőnek köszönhetően napfényben is jól olvasható. Nem utolsó sorban pedig kevesebb energiát fogyaszt, hiszen sötétben kisebb fényerő is elegendő, sőt kényelmesebb is a szemnek.

Cyber-shot


Nem véletlen a C betű a C901 nevének elején, hiszen valódi fotós készülékről van szó, ráadásul a felsőkategóriából. Ezúttal azonban nem kétszámjegyű megapixelekkel kényeztet minket a gyártó, hanem jó képminőséggel, ami talán sokkal fontosabb. 5 megapixeles kamera, ha megfelelő képeket készít, akkor bőven elég egy telefonba, a 2592 x 1944 pixeles fotók 10 x 13 centiméteres nyomaton jól mutatnak, posztert meg senki sem egy telefonnal készült fotóból akart készíttetni.

Nem a megapixelek számával, hanem a képminőséggel villant

Cyber-shot készülékhez méltó módon a kamera beállítási lehetőségei gazdagok, de azért került néhány homokszem a gépezetbe. Nem tudjuk például fixen bekapcsolni a Xenon vakut, vagy érthetetlen módon nem tudjuk kézzel állítani az érzékenységet. Szintén érthetetlen, hogy a gyártó mérnökei hogyan képzelték rögzíteni a fotók készítési helyét GPS vevő nélkül. Persze, tudjuk, hogy a GSM hálózat cella-azonosítót használja erre a telefon, de ez egyrészt egy pontatlan adat, másrészt pedig pont egy kamerás telefon (egy Cyber-shot készülék!) az, amelynél ennek a funkciónak értelme lenne. A GPS vevő hiánya miatt tehát jár egy nagy fekete pont.

Multimédia


Zenei téren azt hozza a C901, amit minden középkategóriánál feljebb pozícionált új Sony Ericsson modell, vagyis nincs okunk panaszra. A média-menü a gyorsulásérzékelőnek köszönhetően a készülék tájolásának megfelelően fordul (a menü többi része fixen függőleges tájolású), és a felépítése illetve a funkciói sem okoznak meglepetést. A zeneszámok között kereshetünk a metaadatok (ID3 tag-ek) alapján, vagyis előadó, stílus, album, vagy dal cím szerint. A média menüből érhetjük el egyébként még a fotókat és a videókat, illetve a játékokat és az RSS-olvasót is. Érdekes, és érthetetlen, hogy a Rádiót viszont nem.

A gyári fülhallgató szintén „zöld", a nyilvánosságra került adatok alapján a négy műanyag alkotóeleméből három újrahasznosított anyagból készült. Ez a tulajdonság a funkció tekintetében másodlagos, talán lényegesebb, hogy a hagyományos (nem hallójáratba illeszkedő) fülhallgató jól szól. Hasonlóan kiváló hangzással rendelkezik a készülék beépített hangszórója is, ha kettő lenne belőle, és sztereóban működnének, azt hinném, hogy egy Walkman mobilról van szó.

Kommunikáció


Majdnem teljes a kommunikációs kínálat. Ha nem emlegetné a gyártó zászlóshajóként a telefont, és nem lenne viszonylag magas az ára, akkor elfogadható lenne a Wi-Fi és a HSUPA hiánya, de ebben a kontextusban már kellemetlen ezeket emlegetni. Van viszont Bluetooth 2.0, 3,6 megabites HSDPA, 3G, EDGE és GPRS, illetve gyors USB kapcsolat. A készülék belső memóriájának mérete 120 megabájt, amely M2 memóriakártyával bővíthető. A C901 sajnos még abból a Sony Ericsson generációból való, amely nem támogatja a MicroSD memóriakártyák használatát. Ezt ellensúlyozandó, a telefonban találtunk a gyári csomag részeként egy 2 gigabájtos M2 modult, amely mindennapi használat mellett a legtöbb esetben elég lesz, hiszen sok zenei album, vagy a kamerával készített fotó tárolását teszi lehetővé.

Értékelés


Ha középkategóriás készüléknek hirdetné a gyártó a C901 zöld változatát, a középkategóriának megfelelő áron, akkor most az állna itt, hogy mindenki rohanjon az üzletekbe, mert hamarosan megjelenik a telefon a polcokon. Sajnos azonban a helyzet nem ez, a Sony Ericsson zászlóshajóként emlegeti a telefont, és kissé magasra árazta. Tulajdonképpen pontos összeget még nem tudunk, csak azt, hogy a sima, vagyis nem környezettudatos változat 60-70 ezer forintért kapható, a fehér kiadás pedig valószínűleg ennél drágább lesz, ha nem is sokkal.

A használati útmutató a gyorsmenüben elérhető

Elsősorban annak köszönhetően azonban, hogy a környezetvédelem ennél a modellnél nem merül ki az újrapapír használatában, és a puritán csomagolásban, hanem valódi újításokról, és tudatos tervezésről beszélhetünk, a Sony Ericsson C901 GreenHeart megkapja a Szerkesztők ajánlata díjat. Ezt alátámasztja még a kiváló anyaghasználat és a minőségi összeszerelés, a Cyber-shot mobilhoz méltó kamera. A funkcionalitásban vannak kisebb hiányosságok, de ezek felett szemet tudunk hunyni.

Forrás: www.nonstopmobil.hu

2009.07.22. 10:30 zolilaoce

Karóramobilok

Forrás: www.mobilit.hu

Karóramobilok


Mióta elkezdtünk komolyabban érdeklődni a karóramobilok iránt, már három ilyen készülék is járt nálunk, s most egyetlen íráson belül osztjuk meg eddigi tapasztalatainkat olvasóinkkal. Mindhárom készüléket állandó partnerünknek, a NeoDigi Kft-nek köszönhetjük, akiknél természetesen meg is vásárolhatók e különleges termékek. Az eddigi három itthon is elérhető modell mindegyike kínai és mindhárom elég egyedi darab is a maga nemében.

A koncepció

De mielőtt részleteiben is belemennénk az egyes típusok kivesézésébe essék azért néhány szó magáról az ötletről is. Az órába oltott mobilkommunikációs eszköz Dick Tracy és Michael Knight óta álma a modern technológiákat kedvelő embernek. Most a 21. század elején pedig, midőn mobilkészülékeink a kezdeti táskányi méretek több tizedére zsugorodtak, immár teljesen elérhetővé is vált ez az álom.
Bevallom jómagam korábban úgy gondoltam sokkal előbb ráugrik majd a mobilszakma, illetve a nagyközönség egyaránt eme területre, hiszen egy kényelmesen viselhető mobilkészülék csakis csábító elképzelés lehet. Azonban sajnos egyik oldalon sem elég erős még mindig az érdeklődés. Szép lassan már megindulni látszik a dolog néhány érdekes kiegészítőn, illetve az eddigi egyetlen nagy gyártó által is értékesítésre szánt koncepción át, de egyelőre az LG-n kívül még egyik nagy mobilcég sem mutatott igazán komoly érdeklődést. A másik nagy koreai gyártó a Samsung is bemutatott már itt-ott egy-egy prototípust, de működő példányok igazából még csak az LG standján kerültek a barcelonai kiállításra ellátogatók elé.
No de persze a jó öreg kínai iparágra azért e tekintetben is lehet számítani – ők már több tucat ilyen termékkel is előálltak. Ezek legtöbbje ugyan még igencsak gyerekcipőben jár – de legalább már léteznek elérhető megoldások. Méghozzá az említett partnerünknek hála immár itthon is: úgyhogy az alábbiakban be is mutatjuk a három eddig megjelent készüléket, amelyek itt akár meg is rendelhetők a forgalmazótól.

2009.07.02. 16:31 zolilaoce

Nokia 5030 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Nokia 5030 - radio inside


Olcsó telefon, egyetlen funkcióra kihegyezve. Szól a rádió.

Bevezető

Megjött a futár az XXL GSM-től. Tudtam, hogy egy olcsó Nokia lesz nála, de amikor a kezembe pottyantotta a dobozt, akkor azért kicsit megnyúlt az arcom. A tenyeremben elférő csomag olyan pici, hogy már-már valószerűtlennek tűnt, hogy ebben egy közepes méretű készülék, töltő és headset is lesz. De minden benne volt. Csomagolni tudnak.

A Nokia 5-ös sorozata alapvetően fiatalos, zenés modelleket tartalmaz. Az XpressMusic készülékek közé most bekerült az egyik legolcsóbb családtag, de erre már nem volt pofájuk ilyesmit ráírni, lett belőle XpressRadio. A Nokia oldalán is elsősorban ez a funkció került kihangsúlyozásra, ami annak fényében nem is csoda, hogy mást alapvetően nemigen tud.

Ezt a pakkot kevéssel 20 ezer forint alatt el lehet hozni kártyafüggetlenül, újonnan, garanciával. Kíváncsian várom, hogy bekerül-e a szolgáltatói árlistákba, mert az egységsugarú júzer még mindig úgy megy telefont venni, hogy minél olcsóbb legyen és Nokia. Az 5030 ilyen szempontból azért is jó alternatíva, mert mindezek mellé még egész pofás formatervet is kapott.

Sokszor megkapjuk, hogy búúú, telefonőrültek vagyunk, akik nem tudnak gondolkodni a nép fejével, mindenben csak az újdonságot keressük, s mennyi olyan ember van, aki csak telefonálásra használja a készülékét. Ám nekem is van anyám, húgom, barátnőm, nagybátyám, keresztanyám, és még sokan mások, akiknek beleégett a memóriájába, hogy telefonügyekben a családban Bog az illetékes, és a legelképesztőbb igényekkel állnak elő, persze minél kedvezőbb áron. És akkor még a kétségbeesett olvasói levelekről nem is beszéltünk. Az 5030-at ennek alapján is vizsgálgattam.

2009.06.30. 15:57 zolilaoce

Nokia N86 8MP teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Nokia N86 8MP - sokat lát a világból


A Nokia legújabb multimédiás készüléke nagylátószögő fényképezőt kapott, amivel megszorongatja a Samsung Innov8-et is.

Előszó, doboz és tartozékok

Nagyon sok ideje használok Symbian Series 60 alapú készülékeket, de hogy őszinte legyek, a Nokia N szériájáért sosem rajongtam. Ennek elsődleges oka a készülékeik méretében keresendő. Példának okáért ott van az N95, egy kiváló készülék, mely fejlett szolgáltatáskínálattal rendelkezik — olyannal, ami még ma is gond nélkül megállja a helyét — a mérete pont nagyobb annál a fejemben létező lélektani határnál, ami egy készüléket használhatóvá tesz. Persze az N szériás gépeknek egyéb problémáik is voltak a közelmúltban, elég csak az N82 körüli kameragondokról, az N96 sebességéről, vagy némelyik modell összeszerelési minőségéről és anyaghasználatáról beszéltem.

Nagyon örültem tehát, amikor megjelent a Samsung i8510 Innov8 elnevezésű modellje, mely összeszerelési minőségben, méretben, sebességben és kamerában is fityiszt mutatott annak a Nokiának, amelyik a Symbian Series 60 platform fejlesztéséért is felel. Valószínűleg a finnek is érezték, hogy az Innov8 ellen nem lesz elég a "jól bevált" vonalat tovább erőltetni, hanem érdemi újításokra lesz szükség. A megapixel-háborút Finnország már elvesztette, de szerencsére megtalálták az egyetlen olyan dolgot, amire nagyon nagy szükség lenne a mobiltelefonoknál, mégsem csinálta meg egyetlen gyártó sem — igen, a nagylátószögű kameráról van szó. De nem álltak itt meg, az N86-ot kicsi, minőségi házba bújtatták, AMOLED kijelzővel látták el, beleraktak egy nagyon erős processzort, majd felszerelték minden földi jóval — az eredmény valóban lenyűgöző lett.

Az XXL GSM által biztosított tesztpéldány egy meglehetősen nagy dobozban érkezett, mely magán a készüléken kívül hálózati töltőt, adatkábelt, két részből álló sztereó fejhallgatót, egy N-Gage vásárlási kupont (egy játékra jó) és egy 10 napos navigációs liszenszet rejt a helyi térképeket tartalmazó szoftverhez.

2009.06.18. 19:31 zolilaoce

Nokia 5630 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Nokia 5630 - szoftveres csoda


A finnek zenetelefonja egy új széria előszele: harmadik generációs FP2-es Symbian S60 rendszer, hatalmas tudás, elérhető áron.

Bevezető, csomagolás


Már régóta tudni, hogy idővel a Symbian Series 60 át fogja venni a Nokia féle Series 40 platform helyét a középkategóriában. Mint tudjuk, utóbbi rendszer a finn vállalat sikerének egyik fő titka, hiszen azt bárki könnyedén tudja kezelni, akinek valaha volt Nokia telefonja. A jelenlegi Symbian operációs rendszer viszont úgy néz ki, hogy mind sebességben, mind kezelhetőségben tudja hozni azt a szintet, amit a rajongók elvárnak a Series 40-től, személyre szabhatóságban és rugalmasságban pedig fényévekre van attól. Ma már úgy is lehet valakinek okostelefonja, hogy nem is tud róla.

Azon tehát önmagában nem szabad meglepődni, hogy egy XpressMusic szériás zenei modellen a Symbian Series 60 rendszer legújabb variánsa fut, már csak azért sem, mert az 5320 személyében volt már ilyen készülékünk. Az már annál inkább csodálkozásra ad okot, hogy a finnek a legújabb középkategóriás zenegépükbe egy 600 MHz-es ARM11-es chipsetet pakoltak, amivel készülékük sebességben száz méteren ötvenet ver bármelyik hasonló kategóriás mobiltelefonra. Ráadásul mindezt elérhető áron kínálják.

Az XXL GSM jóvoltából hozzánk került tesztpéldány egy közepes méretű dobozban érkezett, mely megdöbbentően sok tartozékot rejtett. A microUSB-s töltő, a miniatűr adatkábelt és a két részből álló sztereó fülhallgató mellett kapunk egy töltőátalakítót — melynek használatával a vékony és a vastag csatlakozós Nokia töltőket is használhatjuk — valamint egy tokot és egy 4 GB-os microSD kártyát.

2009.06.11. 15:09 zolilaoce

LG GD900 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

LG GD900 előzetes - ez nem létezhet


Előzetes megnézegetésre érkezett hozzánk egy elképesztő LG. A GD900 Crystal tud újat mutatni.

Bevezető, külső

Barcelonában még egy üvegszekrény mögött ült. Kivenni nem lehetett, órákig vadásztunk olyan illetékest, aki egyáltalán fel volt hatalmazva arra, hogy nyilatkozzon a termékről. Azt gondoltuk róla, hogy dummy, csak egy fikció, egy vízió a jövőből, ami rövidtávon biztosan nem fog a boltok polcaira kerülni.

Tévedtünk, de mekkorát tévedtünk. Itt van a kezemben, és ha nem én nyomkodom, akkor nem hiszem el, hogy ez létezik, pláne nem, hogy működik. Valószerűtlen dolog, ugyanakkor csodaszép. De mi is ez?

Az  a világ első olyan mobiltelefonja, amely teljesen átlátszó billentyűzetet kapott. Az alulról kihúzható gombsor első ránézésre egy sima üveglap. Második ránézésre is, pedig nyilván nem az. Ráadásul nem csak arra való, hogy számokat pötyögjünk be rajta, de nem ám. Multitouch felület ez, amelyen ügyesen navigálva mindenféle extrát csalhatunk elő a készülékből, jól jön a képek visszanézegetésénél, böngészésnél, vagy a menüben való barangolásnál is. Ez itt egy átlátszó touchpad.

Mindezt az ember előhúzza egy LG Arena szintű készülékből, amely érintőképernyőt, 8 megapixeles kamerát, WLAN támogatást kapott, s amin az előbb említett telefonon debütált S-Class kezelőfelület fut. Lehet, hogy vannak ennél okosabb gépek, lehet, hogy találunk igényesebb anyagokból összerakott mobilkészüléket, de az élvezeti faktort aligha lehet magasabbra tolni.
 

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.06.07. 11:24 zolilaoce

HTC Touch Pro2

Forrás: www.mobilarena.hu

HTC Touch Pro2 - bivaly, jó


Megérkezett a HTC nagyágyúja, a billentyűzettel ellátott mindentudó csodagép. Nem kicsi, de cserébe nagyon jó!

Előszó, tartozékok

A teljes gombsorral ellátott Windows Mobile alapú kombókészülékek mindig is egy külön kategóriát képviseltek a tenyérgépek egyre nagyobb létszámú táborában. Sok ember szerint a mobil Windows rendszer csak azért jó, mert léteznek QWERTY billentyűzetes gépek is, melyek ezt használják — olyasmi dolog ez, mint a Nokia régi kommunikátorai iránt érzett rajongás, a különbség az, hogy itt gyakorlatilag olyan gépekről beszélünk, melyek csak és kizárólag a billentyűzet miatt különböznek társaiktól.


Nemrég járt nálunk a HTC legújabb csúcskategóriás készüléke, a Diamond2, mely a hazánkban is ismert és elterjedt Diamond utódja. A kicsit jobban informáltabbak bizonyára tudják, hogy a gyémánt nem jár egyedül, hiszen kicsit lemaradva, de mindig követi egy profi — jelen cikkünk erről a profiról szól.

A SpeedShop által biztosított HTC Touch Pro2 értelemszerűen a "sima" Touch Pro utódja, magyarán a Wizarddal elindított széria legújabb képviselője. Bár elméletileg a Diamond2 billentyűzettel ellátott testvéréről van szó, ahogy az elődöknél, úgy itt is akad pár különbség a két masina között, ezek azonban nem a dobozzal kapcsolatosak, az ugyanis pont olyan, mint az új generációs gyémánté: apró, fekete színű, belül pedig kissé igénytelen, de annál környezetkímélőbb kartonpapírtartót rejt. Tartozékokkal nem állunk különösebben jól, sajnos a HTC még mindig olyan töltőfejet ad, melynek használatához az adatkábel is szükséges, tehát ha netán az éjjeliszekrényen szeretnénk tölteni a Pro2-t, akkor ki kell húznunk a számítógépből az adatkábelt — és viszont. A sztereó füles szintén a pakk része, plusz kapunk bőrtokot is, biztos ami biztos.

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.06.05. 09:06 zolilaoce

Samsung i8910 HD teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Samsung i8910 HD - mindent bele


A legjobban várt Samsung az Omnia óta. Minden benne van, ami csak létezik.

Bevezető

Igen, ez az Omnia HD. Csak azóta átnevezték, ördög tudja, hogy miért, de most már a könnyen megjegyezhető és kimondható i8910 HD nevet viseli az a készülék, amely jelen pillanatban a legnagyobb érdeklődést kiváltó Samsung modell. Hogy miért várja ezt a modellt a piac? Mert a jelenleg létező összes technológiát felvonultatja, amire egy telefon képes lehet.

Az Omnia nagy dobás volt. Ahhoz képest, hogy nem volt egy filléres jószág, meglepően elterjedtté vált, mert a Samsung megcsinálta Windows Mobile alapokon azt, amit akkoriban ki lehetett hozni ebből a rendszerből. Miután sikert sikerre halmozott az eszköz, ezért evidens volt, hogy lesz folytatás, de mégis a szakma megdöbbent, amikor kiderült, hogy az utód már nem a Microsoft operációs rendszerét használja, hanem Symbian dolgozik benne. 

Azonban amint megérkezett hozzánk az első prototípus, rögtön egyértelmű volt, hogy ez egy abszolút jól átgondolt döntés volt, mert a Nokia 5800-ban debütált érintésvezérelt Symbian operációs rendszer simán felveszi a versenyt a Windows Mobile-lal, ha megfelelő hardver van alatta. Esetünkben pedig erre biztosan nem lesz panasz.

A döbbenetes tudás viszont döbbenetes árral párosul. Totálisan hivatalos áron bruttó 180 ezer forint köré várható a telefon ára, GSM boltokban ennél úgy 20%-kal olcsóbb lehet esetleg, ami így sem filléres, de új és nagy tudású telefonok esetében előfordul, a csúcskategóriás N Nokiák is innen kezdik meg zuhanásukat. Most viszont szétcincáljuk, hogy vajon mi kerül ezen ennyibe.

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.05.31. 12:07 zolilaoce

Samsung S5230 teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Samsung S5230 - a tapintható különbségAz idei év egyik tuti slágere az érintős mobil. Szerencsére azoknak is kijut a jóból, akiknek nincs vastag pénztárcájuk.

Ne nyomd, érintsd!

Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor az S5230 nem más, mint a Samsung és az LG látványos rivalizálásának legújabb kreációja. Kétségtelen, hogy az utóbbi időkben a két koreai gyártó nagyon rákapcsolt, és közben jól láthatóan egymásra is nagyon figyelnek. Az érintős mobilok iránti őrület még tavaly kezdett kibontakozni, idén pedig egymást érik az ilyen modellek. Régebben az érintéses vezérlés szinte csak a méregdrága PDA-kra volt jellemző.
 
Később már a felsőkategóriás mobilok között is megjelent ez a technológia, viszont a vásárlók nagyobb része általában középkategóriásnál komolyabb, drágább telefont nem vásárol. Így aztán, ahogy az autóknál például az ABS vagy a légzsák, úgy ez is kezd leszivárogni az alsóbb szintekre is. Minő véletlen, hogy épp az LG dobta ki a KP500 Cookie-t, mint az első, tényleg olcsónak szánt érintős készüléket. A Samsung kicsit elaludt, de gyorsan megadták a választ. Rögtön kettőt is, az S5600 és S5230 típusokat, elsőnek az utóbbi járt nálunk.

A külső nem kérdés

Általánosan ismert tény, hogy a Samsungok között nagyon ritka a csúnya. Az S5230-ra se lehet sok panaszom, korrekt, visszafogott, elegáns megjelenésű. A fekete szín, a króm keret, kicsit megbolondítva a mintás hátlappal jó együttest alkot. Nem túl feltűnő, de ha valakinek megmutatjuk, elismerően fog hümmögni. A hátlap mintázata amúgy nem szimpla festés, a műanyagba belemarták az apró pöttyöket. Fémet persze ne sokat keressünk, az nincs, ellenben a minőség az megint a helyén van. Illetve egy helyen hibáztak, amit magam is meglepve vettem észre. A hátlap erősebb mozdulatra kb. 1 mm-t mozog hosszanti irányban.

2009.05.30. 16:02 zolilaoce

LG GD330 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

LG GD330 - jó, és?


Középkategóriás LG telefon, amely semmi egyedit nem tud felmutatni.

Bevezető

Ha az ember telefonokról próbál cikkeket írkálni, akkor előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy vannak készülékek, amelyek annyira ragadják meg a fantáziát, mint egy csupor tej. Ezek általában olyan modellek, amelyek nagy számban készülnek, követik az aktuális divatot, a gyártók elképzelése szerint az átlagembernek megfelelő funkcionalitással bírnak, de amúgy semmi újszerű, izgalmas, vagy érdekes nincsen bennük.

Szükség van ilyen termékekre is, majd jó sokat készítenek belőle, valamelyik szolgáltató felveszi a kínálatba (esetünkben a Vodafone), aztán el van adva, kész, munka letudva, nyereség besöpörve, prémiumok kiosztva. Az LG GD330 pont ilyen. Az égvilágon semmi megragadó nincs benne, korrektül összerakott iparosmunka, kamerás, szétcsúsztatató, az érintőgombok miatt trendi, vékony kis mobil, amit nem várt különösebben senki, de most itt van.

Ráadásul a Prada II és az Aréna mellett teljesen érdektelen jószág, pedig zsír új, áprilisban került bemutatásra, függetlenül olyan 40 ezer forintos áron lehet majd hozzájutni (egyelőre VitaMAX kártyával is ennyi), ha egyáltalán akárkinek is feltűnik, hogy már kapható. Félreértés ne essék: nem rossz kütyü a GD330, csak kissé sótlan.

2009.05.28. 14:33 zolilaoce

MyPhone 6691 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

MyPhone 6691 - ilyen a kínai fém

 

Fémből készült dual-sim készülék 2,4 hüvelykes érintőkijelzővel, hangmodulátorral és minden alapvető funkcióval.

Előszó, külső

A MyPhone 3350 sikere bebizonyította, hogy igenis van igény kínai készülékekre, ha azok megfelelő áron, megfelelő bizonyítványokkal és megfelelő garanciális feltételekkel kerülnek a boltok polcaira. A nemrég megvizsgált Nktel A200 pedig egyenesen kitűnő előjele annak, hogy Kínára már a mobilos szegmensben is oda kell figyelni. Persze azért mindent nem tudnak a srácok, a jelenleg használt MTK platformnak rengeteg korlátja van, a szoftver jelen pillanatban legfeljebb alsó-középkategóriás készülékek gyártását teszi lehetővé, arra viszont itt is van a példa a MyPhone 6691 személyében. A két év garanciát és az egyéb feltételeket kipipálhatjuk - aki pedig nem tudná, hogy mi a MyPhone, az kattintson ide.

Lássuk az újdonságot!

A 6691 méret szempontjából nagyon kellemes, legalábbis ami a leírt értékeket illeti: 110 x 50 x 15 milliméter, ennél könnyebb megjegyezhető számhármast elképzelni is nehéz lenne. Maga a masina tehát nem túl nagy és nem is túl kicsi, tömege kereken 120 gramm, amit nem tudásának, hanem a fém készülékháznak köszönhet. Fémből van a kijelző körül lévő keret és a hátlap nagyja, lakkozott műanyag a gombsor körüli rész és a hátlap teteje, az oldalsó sáv pedig lakkozatlan plasztikból készült. Az összeszerelési minőségre nem lehet egy szavunk sem, pontos illesztések és abszolút nem recsegő ház jellemzi az új MyPhone-t. A billentyűzet viszont ennél a modellnél is elképesztő hangokat ad, úgy tűnik, hogy a kínai modelleknek örökre a kattogó-recsegő gombsor lesz a védjegye.

2009.05.26. 20:35 zolilaoce

HSDPA

SZÓTÁR BEJEGYZÉS

HSDPA

 

(High-Speed Downlink Packet Access)
Nagysebességű csomagletöltési hozzáférés A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes. A maximális letöltési sebesség több mint az alkalmazás által elérhető sebesség, vagyis amit a végfelhasználó érzékel.

Wiki

A HSDPA (mozaikszó az angol High-Speed Downlink Packet Access kifejezésből, tükörfordításban „nagysebességű csomagletöltési hozzáférés”) harmadik generációs mobilkommunikációs protokoll, melyet előszeretettel használnak világszerte mobil internet illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. Feltöltésbeli megfelelője a HSUPA. A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes. A maximális letöltési sebesség több mint az alkalmazás által elérhető sebesség, tehát amit a végfelhasználó érzékel. A szemléltetés kedvéért: a 7,2 Mbps-es sebességet a felhasználó FTP szinten körülbelül 6 Mbps-os sebességként fogja érzékelni, ha közel ideális a rádiós környezet.

A letöltés sebességét több tényező befolyásolja:

  • Bázisállomás konfigurációja, átviteli kapacitása
  • Rádiós környezet minősége ( interferencia, jel-zaj viszony stb )
  • Felhasználók száma az adott cellában
  • Felhasználó által használt eszköz típusa
  • Felhasználó távolsága az adótoronytól, illetve a felhasználó sebessége ( áll, vagy mozgásban van a mobil terminál )

Ne felejtsétek el használni a jobboldali gyors menüket, ha a többi szótárbejegyzés is érdekel!

2009.05.24. 19:22 zolilaoce

LG GM310 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

LG GM310 - A Dolby érintése

 

Szóljon hangosan az ének, ameddig csak Hozzád nem érek...

Bevezető

Újabb LG érkezett, ezúttal az mgsm.hu-tól a Barcelonában frissen bemutatott "Musically U" sorozat legmagasabb sorszámát viselő darabja, a GM310-es. Akkoriban arról volt szó, hogy ezek a darabok a belépős zenetelefonok közé fognak érkezni, örültünk is a fejünknek, hogy milyen szép és jó lesz a zenei alsósok mezőnye. Ehhez képest tesztünk alanya függetlenül több, mint 50 ezer magyar forintba kerül. Ennyit azért nem zuhant a már a csapból is emelt áron folyó világgazdasági válság következtében hazánk fizetőeszközének árfolyama, bár tény, hogy a mobilok piaca is érzi a recessziót.

A legszebb az egészben az, hogy úgy fest, mintha Koreában egyszerűen nem tudná megvetni a lábát a válság, vagy simán csak betiltották, mert a Samsung és az LG jobban nyomja a gázpedált, mint valaha. Ennek meg is van az eredménye, immáron a Nokia mögött a két távolkeleti óriás foglalja el a dobogó ezüstös és bronzos fokozatait. A korábbi két dobogós úgy látszik harc nélkül adta fel a küzdelmet, a Motorolánál egyelőre az alagút végét sem találják, a Sony Ericsson pedig még mindig meg van győződve arról, hogy el lehet adni ugyanazt más burkolatban. (Mondjuk a Samsung is ugyanebben hisz, de nekik mégis sikerül - Bog)

Ehhez képest Koreában olyan mennyiségű innovációs tőke van, ami még a két említett gyártót is képes lenne kirántani a kátyúból. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról az eddig elhanyagolhatónak látszó tényezőtől, hogy Kína is beszállt a versenybe. Egy-két éve még a hasunkat fogtuk a röhögéstől egy-egy kínai telefon láttán, ma már világosan látszik, hogy záros határidőn belül tényezővé válnak. Ez Koreából nyilván jobban látszik, ha másért nem, a közelségük miatt, így nem csoda, ha soha nem látott arzenállal nyomulnak előre. Az LG úgy döntött, beszáll az XpressMusic és a Walkman mellé, ez a széria lesz a Musically U. Nem bízták a véletlenre, az első darab rögtön Dolby minősítéssel érkezik (igaz, a Dolby jelzés már az Arenan is ott figyelt).

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.05.21. 12:28 zolilaoce

Samsung S5230 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Samsung S5230 - tudja, hogy mit akarsz

 

Apró TouchWizes Samsung átlagos tudással és gesztusvezérléssel, korrekt áron.

Bevezető, csomagolás

Mint minden, ez is az iPhone-nal kezdődött. Az Apple termékének hatalmas sikerét látva a Samsung úgy döntött, hogy ki kell adnia saját érintésérzékeny kezelőfelületét, amit az F480-nal nagyon hamar meg is tett. A megoldás TouchWiz névre hallgatott, kicsit döcögött, valahogy más volt, mint az iPhone UI-ja, de alapvetően jól használható és szerethető volt. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a koreai gyártó Windows Mobile-t és érintésérzékeny Symbian S60-at is használt már, a TouchWiz azonban megmaradt, de természetesen nem a kezdeti stádiumban.

Most pedig itt a legújabb TouchWiz-es készülék, az S5230, mely egyértelműen az LG KP500 Cookie által meghatározott "olcsó érintést az embereknek" irányvonalat képviseli, aminek megfelelően szintén kapott egy viccesen hangzó becenevet (Tocco Lite). Egy árban mozog egy Nokia 6303-mal, a PDA-telefonok túlnyomó részénél kisebb, mégis egy relatíve nagy érintőkijelzőt találhatunk rajta - ez az újdonság lényege, egy mondatban összefoglalva. Persze azért meglepetéseket is tartogat.

A készüléket a Samsung Magyarország biztosította, köszönjük! Apró, fehér színű dobozban érkezett, mely mindössze egy hálózati töltőt és egy minimalista kinézetű, fekete színű sztereó headsetet rejtett az elmaradhatatlan kezelési útmutató mellett.

Külső

A kizárólag fekete színben létező masina nem mondható nehézsúlyú versenyzőnek, hiszen mindössze 93,5 grammot nyom, mérete pedig 104 x 53 x 11,9 miliméter - magyarán szinte pont akkora, mint az F480. Kategóriájának megfelelően műanyagból készült, abból viszont kifejezetten jó minőségűeket sikerült összeszednie a gyártónak, aminek köszönhetően az S5320 egy felsőbb árkategóriás készülék hatását kelti. Az összeszerelési minőség alapvetően szintén rendben van, egyedül a hátlap sikerült kicsit gyengébbre, a puha, sérülékenynek tűnő műanyaglemez minimális mértékben ugyan, de recseg-ropog, plusz egy apró holtjátéka is van.

2009.05.20. 17:07 zolilaoce

Sony Ericsson C510 teszt 2

Forrás: www.mobilport.hu

Sony Ericsson C510 - mosolyogni!

 

Mosolyfelismerő funkciójával a C510 tényleg vigyorgó embereket örökít meg, de erre a bohóckodásra nagyon hamar rá lehet unni.


Ez egy T610

Első ránézésre ez a típus a nagy sikerű, de már öreg T610-esre hasonlít igazán. A Sony Ericsson azzal a modelljével annak idején sok vásárlót csábított el, és számomra a C510 is előnnyel indult, mert egy kellemes ismerősre hasonlít.

Színvilága és formája nekem személy szerint bejön, és az anyagválasztása is rendben van. Ahol kell, ott gumis felület, máshol pedig fémes burkolat található. Ugyanakkor a kamera optikáját takaró lemez rossz ötletnek tűnik. Ahogyan a videón is látható, a kamerát egy nagyméretű, hátlap szélességű lemez védi a sérüléstől, amit hátra kell húznunk a nyitáshoz. Ez a fajta mechanikus megoldás pedig nem tűnik időtállónak, de reméljük, tévedek és a vásárlók évekig boldogan használják majd.

Persze a használhatóság elsősorban a kezelőszerveken, tehát a billentyűzeten és a kijelző alatti gombokon múlik. Ezek pedig nem jók. A számgombok még csak-csak elmennek, bár olcsó műanyagból készültek. Viszont a navigációs gomb borzasztó. Lefelé irányba nem kattan, nehezen érzékeli ha lenyomjuk. A tőle kétoldalt felfelé lévő helyzetérzékeny billentyűk pedig annyira zsúfoltan helyezkednek el, hogy szinte minden esetben másik gombot nyomunk meg helyettük. Ezek konkrétan a hívást felvevő és elutasító billentyűk. A T610-ben tehát a joystickot lehetett utálni, ebben pedig az utódként megjelenő kezelőszerveket.

2009.05.16. 12:49 zolilaoce

Motorola VE66 teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Motorola VE66 - félbehagyott munka


Linux a lelke, szép a formája, jók a színei, de sok dolog mégis hiányzik a Motorola aktuális zene- és fotómobiljából.


Csinos és bosszantó


Szétcsúsztatható kialakításának és jó minőségű anyagainak köszönhetően ez a típus még engem is megtévesztett, amikor először megláttam a szerkesztőségben. Rögtön egy olyan telefon képe alakult ki bennem, amivel a bekapcsolás után 10 perc alatt egymásra találunk és onnantól kezdve minden együtt töltött percünk élvezetes lesz. Nem így történt, a VE66 csúnyán becsapott.

Pedig szép, tényleg szép. Tetszenek a krómcsíkok, az ezüstös billentyűzet és a gumis felületű hátlap puha tapintása. Szép a kijelző, és a navigációs gyűrű érintésérzékeny, tehát lehet tekerni, mint az iPodokat. Szintén kellemes tulajdonság, hogy a billentyűk lezárásához egy kis oldalsó reteszt kell eltolnunk, nem pedig gombkombinációkkal kell bénázni.

Na de térjünk vissza ahhoz a részhez, hogy a telefon jól becsapott! Elhitette velem, hogy remek társ, közben pedig makacsul ellenkezett minden egyes gombonyomásnál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár a számgombjai jók, a navigációs gombok botrányosak. A gyűrűvel lehet tekerni a menüt, de késve reagál rá a lomha szoftver. Ha simán nyomkodjuk valamelyik irányba, akkor pedig a kicsi megnyomható felület kavar be. Gyakorlatilag a telefont akkor lehet normálisan vezérelni, ha folyamatosan nézzük, melyik gomb hol található. Mivel alig van magassági különbség a billentyűk között, ezért az ujjunkkal vakon nem lehet kitapintani a helyzetüket. Ez főleg igaz a kijelző alatti két gyorsgombra, amik helyett rendszeresen a webböngésző billentyűjét sikerült aktivizálnom. Elsőre ezek talán nem tűnnek komoly hibának, de ha belegondolunk, hogy a navigációs gombokat használjuk a legtöbbet, akkor azért már más a leányzó fekvése.

2009.05.10. 13:51 zolilaoce

Samsung M7600 Beat DJ mobil teszt 2

Forrás: www.mobilarena.hu

Bevezető

A Samsung már egy ideje próbál a zenei telefonok frontján is komoly piacot szerezni, de itt bizony sokkal nehezebb dolog labdába rúgni, mint mondjuk az okostelefonok frontján. Van ugyanis néhány igen komoly ellenfél, rögtön első helyen a mostanában kissé visszafogottan teljesítő Sony Ericsson a Walkman márkájával említhető meg, de a Nokia is erős az XpressMusic brand életben tartásával, s új versenyzőként megjött az LG, itt a Viewty után az Arena mutat olyat, ami miatt rendesen fel kell kötni a gatyót.

A Samsung nem csinálja rosszul, megnyerték maguknak a híres dán gárdát, a Bang&Olufsent, amely egyrészt ad egy rangot, másrészt tényleg nem gyenge technológiát tudnak a készülékek mögé rakni, a koreaiakkal közös misszióhoz az ICEpower márkát használják. Ez tehát jó kiindulópont, kérdés, hogy a mérnököknek mit sikerült ebből kihozniuk.

A BeatDJ az idei Mobile World Congress alkalmával mutatkozott be, egyidőben az eleinte OmniaHD néven futó i8910-zel, illetve a már tesztelt S8300-zal. A BeatDJ leginkább ez utóbbihoz hasonlít, de látszott az igyekezet, hogy valami egyedit alkossanak. De annyira, hogy néha az ember önkéntelenül is megtörli a kijelzőt, hogy az izzadtságcseppek eltűnjenek, pedig lehetett volna ezt az egészet sokkal egyszerűbb oldaláról is megfogni.

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.05.09. 13:44 zolilaoce

Samsung M7600 Beat DJ mobil teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Samsung M7600 Beat DJ - pá-pá Walkman!

 

Ha eddig azt hitted, hogy a zenemobil egyet jelent a Walkman telefonnal, itt az idő, hogy újragondold ezt a tételt.

 

A Samsungot nem érdekli sem a válság, sem pedig más. Egyszerűen nyomul minden létező és nem létező csatornán, a gyárból ezerszám ömlenek kifelé a telefonok és ennek meg is van a hatása. A zenemobil, mint kategória a Walkman telefonok megjelenése és sikere óta minden nagyobb gyártó érdeklődését felkeltette. Koreában a Beat (ritmus, ütem, ütés) fantázianevet találták ki, ezzel jelölik a zenére fókuszáló modelleket. A korábban már általunk is tesztelt M3510 után kezembe került az M7600 és nevéhez méltóan ütött. Nem kicsit, nagyot.

 

Az űrből jött

Először is a külseje. Ha eddig minden mobilba bele tudtuk magyarázni, hogy itt-ott, részben vagy egészben hasonlít valami másik telefonra (nem is beszélve az iPhone-ról), akkor erre mondjunk valamit. Persze tudom, valaki tuti előkavarja a Helio Ocean nevű, nálunk totál ismeretlen és használhatatlan telót (amerikai piacon kapható), de nem, ez nem olyan (sokkal jobb). Talán valami sci-fi kelléknek néz ki, esetleg űrhajó távvezérlő, de mekkorát néznek, amikor azt mondom, ez itt egy mobil. Volt, akit szemüvegtokra vagy épp szardíniás dobozra emlékeztetett.

Kattints a képre a galériához!
 

Kétségtelen, hogy lehet vitatkozni a külsejéről, senkit se hagy hidegen. Nekem abszolút bejön, hiszen végre egy telefon, ami nem követi a szokásos sablonokat. És nem csak nekem, mert a megkérdezettek jelentős része is azonos véleményen volt. Ovális, teljesen szimmetrikus forma, a króm, liláskék és ezüst színek triója, pont ez kell egy zenemobilnak. Elsőre még a gyártót se lehet felismerni, hiszen azt oldalra, a krómperemre írták. Ugyanitt virít a "Audio by Bang & Olufsen ICEpower" szöveg is, ez pedig nem üres duma.

 

2009.05.04. 10:12 zolilaoce

Sony Ericsson W395 teszt 2

Forrás: www.mobilport.hu

Sony Ericsson W395 - tisztán szól

Egy újabb, Sagem készítésű Sony Ericsson mobil jelent meg, amely kiváló hangzásával nagy meglepetést okozott.


Kiváló minőség

A Sony Ericsson nagy kockázatot vállalt azzal, hogy az olcsóbb mobiljainak gyártását rábízta a francia Sagemre. Simán benne volt a pakliban, hogy a megszokott japán-svéd minőség és a remek menü elvész a költségcsökkentés közben. Szerencsére nem így lett, a W395 már nem is tudom hányadik olyan modell, amely láthatóan a Sagem műve, és egy rossz szavunk se lehet rá emiatt.

Klikk a képgalériához!
 

Bruttó 40 000 forint körüli kártyafüggetlen árával ezt a típust nagyon eltalálták. A készülék gyönyörű, igazi Walkman modell, ami pontosan ott és annyira csillog, amennyire a megcélzott 15-25 körüli korosztály szeretné. Nem ropog, nem recseg, nem akar szétesni és szétcsúsztatáskor sem hoz szégyent a márkára.
 

2009.04.29. 11:51 zolilaoce

Nokia E75 teszt 2

Forrás: www.technet.hu

Nokia E75 - levelezz egyszerűbben

Az új Nokia E75 több készülék előnyét egyesíti, egyetlen élvezhető újdonsága mégis egy letölthető alkalmazás. Soha nem volt ilyen könnyű levelezni: egy kattintásra a Citromail, Gmai, Yahoo és a többiek.

Egy átlagos Nokia modellnek tűnik első pillantásra az új E75-ös, amit egyébként kőkemény üzleti telefonnak készítettek a finnek. Kicsit vastagabb ugyan az átlagnál, de nem tűnik fel rajta a kicsúsztatható QWERTY billentyűzet, a bőséges tudás, és az ennek megfelelően jó magas ár sem.

2009.04.28. 16:41 zolilaoce

HTC Touch Diamond 2 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

HTC Touch Diamond2 - az igazi

Gyémántot csiszolni nem könnyű

Külső

Gondolom mindannyian egyetértünk abban, hogy az HTC készülékei közül messze a Diamond volt a legnagyobb dobás, legalábbis ami a mainstream kategóriát illeti. Előtte is letettek már egyet s mást az asztalra, üzleti gépek, geekek kedvencei, saját kategóriák (az Athena és a Shift), de a Gyémánt volt az, ami szélesebb körökhöz is eljutott. És nem csak eljutott: megnyerte a szívüket. Sok rosszat lehet mondani a Windows Mobile-ra, de az a helyzet, hogy egy megfelelő gépen, a megfelelő felhasználói felülettel nagyon ütős tud lenni. Ilyen volt a Diamondon is.

HTC Touch Diamond2
Az újdonság kevésbé hivalkodó külsejű

A nagy készülékdömping miatt az idei Mobile World Congress-en nem is különösebben figyeltem fel az utódra, szinte csak azon akadt meg a szemem, hogy egybe írják a nevét: Diamond2. Egészen a készülék kézbevételéig nem is tudtam, hogy mit várok a masinától, hiszen az előd is szinte tökéletes volt, a kor követelményeinek pedig a mai napig megfelel, legalábbis a technológiai oldalt nézve. Pár dolgot persze azért sikerült megfogalmaznom magamban. Az egyik a készülékházzal kapcsolatos, mert bár szép volt a Diamond, nagyon könnyen kopott a hátlapja. A második a kamerára vonatkozik, hiszen annak minősége nem volt kiemelkedő, ami részben a Windows Mobile platform "hibája", az efféle gépek valamiért nem tudnak olyan képminőséget produkálni, mint konkurenseik. Harmadikként pedig az erőteljes szoftveres optimalizációban reménykedtem, hiszen az alapgép annak idején meglehetősen lassúcska volt, amin több hónap harc után tudtak segíteni az új ROM-ok. A negyedik a csatlakozókra vonatkozott: 3,5 milliméteres jack ide, HTC ExtUSB csatlakozó pedig el. Ha a Diamond2 ezen kritériumoknak eleget tesz amellett, hogy elődje értékeit megtartja, akkor szinte biztos, hogy az egyik legjobb Pocket PC lesz a piacon.

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.04.22. 14:17 zolilaoce

Nokia 5800 Xpress Music teszt

 
Zene egy érintésre – Nokia 5800 Xpress Music teszt
 
 
 
Kipróbáltuk a Nokia 5800 XpressMusic telefont, mely a cég első teljes érintő képernyős Symbian S60 alapú készüléke. Tesztünkből kiderül, hogy az érintő képernyős vezérlés hogy vált be a gyakorlatban…


 
Nokia - 5800 XpressMusic (86%)
Ár/Érték arány 90%
Design 89%
Használhatóság 80%
Multimédia 87%
Szolgáltatás kínálat 85%

Pozitívum:
Nagy felbontású 16 millió színes érintő képernyő, S60 operációs rendszer, remek hangminőség, TV kimenet, Wi-Fi és G

Negatívum:
Érintkezési hibás hangszóró, Alig van hozzá program és kompatibilitás gondok, a felhasználói felület nem kiforrott, át

 
Habár az érintő képernyős készülékek igen régóta piacon vannak a kezdetekben elsősorban az üzleti PDA telefon változatoknál találkozhattunk ezzel az interfész technológiával. Jött azonban az első iPhone, mely felsorolhatatlanul sok hibája ellenére egy csapásra népszerűvé tette a teljes érintőképernyős koncepciót és sorra, minden gyártó elkezdte ontani az ilyen telefonokat. A Nokia próbálkozott már korábban is teljes érintő képernyős készülékekkel, de azok soha nem terjedtek el és fizikai adottságaik miatt is meglehetősen kakukktojásnak számítottak a telefonok közt. A cég legújabb teljes érintőképernyős modelljei azonban már lényegesen jobban használhatóak és jobb felhasználói élményt ígérnek. Az első ilyen Nokia modell tesztalanyunk az 5800 XpressMusic, mely teljes érintőképernyővel és a Symbian S60 platform egy kifejezetten az érintőképernyős vezérléshez igazított 9.4 Series 60 5th változatával lett felvértezve. Ez az első érintő képernyős S60-as készülék és mint ilyen rengeteg várakozás és remény előzte meg ám, mint minden első próbálkozás ez sem lett tökéletes.
 

2009.04.21. 14:09 zolilaoce

Nokia E75 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Nokia E75 - csúszópénz

Bevezető

Akik nem szeretnek olvasni, azoknak legyen elég ennyi, hogy a Nokia E75 ugyanaz, mint az E71, csak másképp néz ki, illetve tekerjenek az utolsó oldalon levő videóhoz. A többieket viszont szűnni nem akaró szeretettel köszöntöm, a következőkben a Barcelonában bemutatott üzleti Nokia okostelefonról lesz szó.

Miután különböző elemzések azt jósolták, hogy válság ide, válság oda, az okostelefonok szegmensbe továbbra is dinamikusan növekedni fog, ezért érthető, hogy a nagy gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ilyen készülékekre. A Nokiának semmit nem kellett fektetnie sehová, ők egyébként is menetrendszerűen újítgatják meg a portfóliót, ráadásul most már Symbian alapokra három különböző rendszert is fel tudnak húzni.

Az utóbbi idők Nokia készülékei közül kiemelkedően sikeresnek tekinthető az E66 és az E71, illetve ennek light verziója, az E63. Mostani tesztünk alanya formailag pont a kettő közé illeszkedik, hiszen nem olyan palacsinta, mint az E71, de mégis szétcsúsztatható, mint az E66, csak ezúttal oldalról bújnak elő a gombok, halleluja. Az XXL GSM-től érkezett telefon kapcsán már millióan maceráltak minket, hogy mikor írunk már róla, de mivel legalább egy hétig terveztem nyúzni, ezért csak most kerül rá a sor. Ezúttal egy magyar nyelvű, hivatalosan hazai garanciával rendelkező példány jutott el hozzánk, így az esetleges hibákért még véletlenül sem lehet felelőssé tenni mondjuk az ázsiai gyártást. Amennyiben a felhasználó bemegy a boltba, s kér egy E75-öt, akkor jó eséllyel olyat kap, mint a mienk.

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.04.20. 19:57 zolilaoce

Motorola VE66 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Motorola VE66 - könnyűnek találtatott

Bevezető


A Motorolát nem érintette a válság. Vagy legalábbis nem úgy. A tavaly nehéz helyzetbe került gyártó esetében sokan azt gondolták, hogy a válság végképp padlóra küldi a céget, de mivel ők már korábban meghozták azokat a költségcsökkentő és racionalizációs intézkedéseket, amelyeket a többieknek most kell meglépniük, ezért ezt a mostani recesszió csak egy enyhe kis pofon volt.

Így aztán – paradox módon – optimistán szemlélik a cégnél a jövőt, s bármennyire is sivár volt a barcelonai Motorola stand felhozatala, a gyártónál úgy gondolják, hogy amikor megint elindul kissé felfelé a gazdaság, akkor lépést fognak tudni tartani az újra növekvő kereslettel. Azonban addig is ki kell húzni valahogy, s készülékfronton meglehetősen csekélyke a kínálat. A nemrég tesztelt VE538 után a VE66 próbálja kielégíteni az igényeket.

Ha a telefonok tekintetében nem is rendelkezik akkora portfólióval a gyártó, a lyukat minőségi tartozékok értékesítésével próbálják valamennyire betömni. Azokra is fogunk figyelmet szentelni a közeljövőben, ám előbb lássuk, hogy az átmeneti modellnek is tekinthető VE66 mennyire tudja megvetni a lábát a piacon.

 

Forrás: www.mobilarena.hu

2009.04.19. 16:44 zolilaoce

Sony Ericsson W395 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Sony Ericsson W395 - címkebotrány

Tartozékok, külső

2005 elején jelent meg az első Sony Ericsson Walkman mobiltelefon, a W800, melyet azóta körülbelül 30 (szerény számításaim szerint 32, hogy egészen pontos legyek) W-s készülék követett, ami évente 8 darab új készüléket jelent. Kicsit kezd olyan érzésem lenni, mint annak idején a Motorola RAZR kapcsán volt; futószalagon jönnek az új Walkmanek, felsőkategória, belépőszint, lassan már minden telefon Walkman, ami bizony rosszat tesz magának a márkanévnek, de az árszint, az persze nem változik. Múlt héten megérkezett szerkesztőségünkbe a legújabb masina, mely W395 névre hallgat, az újításokkal pedig úgy áll, mint én a lovak tenyésztésével. Értsd: nem érdekli.

A tesztpéldány egy közepes méretű dobozban érkezett, mely jórészt levegőt tartalmazott, hiszen a hálózati töltőn, az 1 GB-os memóriakártyán és a két részből álló fülhallgatón kívül semmit nem kapunk a cucchoz. Utóbbival kapcsolatban rögtön megjegyezném, hogy nem hallójáratos megoldás, és bár két részből áll, a hosszabbítón nem találhatók gombok, tehát a zenelejátszást csak közvetlenül a telefonról tudjuk kezelni - ennyi maradt a Walkman örökségből, elszomorító.

Az eszköz jelenleg két színben, szürkében és lilában elérhető, nálam természetesen az utóbbi járt, hiszen ez az egyetlen szín, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. (Lehetett választani, hogy fehér legyen, vagy lila, de utóbbi jobban fotózható - Bog) A vizuális sokkért némileg kárpótolt a 96 x 47 x 14,9 milliméteres, 96 grammos készülék anyaghasználata, amitől viszont másokat fog kirázni a hideg, hiszen a W395 előlapja az S302 kapcsán már jól ismert lakkozott műanyagból készült. A hátlap már sima műanyagból van, kissé vékonyka a levető rész, plusz enyhén lötyög is, de hát manapság mit is várhatnánk egy 40.000 forintos Walkman készüléktől, nem igaz?

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!