2009.03.18. 18:30 zolilaoce

Nokia 6600 teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Nokia 6600 Fold - a stílusnak ára van

Sima középkategóriás mobil létére elég drága a Nokia 6600 Fold, ráadásul köze sincs a jó öreg 6600-hoz.

Van stílusa

Az XXLGSM-től kaptuk ezt a kuriózumnak számító modellt, amely kifejezetten az elegáns ruházatú hölgyeknek készült. Letisztult formájú, elegáns és harmonikus színvilágú készüléket alkottak a Nokia formatervezői. A 6600 Foldon mindössze egyetlenegy gomb van, az is a készülék kinyitásáért felelős, de még hogy! A gomb megnyomására a fedélben lévő elektromágnes elenged, és a rugónak köszönhetően kinyílik a készülék. Láttunk már mágneses nyitót például a Motorola PEBL-ben, de ott mechanikusan lehetett kinyitni a telefont, nem úgy, mint itt.

További különlegesség, hogy bár nem látszik, de a telefonban van egy külső kijelző is. Bekapcsolásához kétszer rá kell bökni az ujjunkkal és megjelenik az állapotjelző, amelyen az időt, illetve a nem fogadott hívásokat, üzeneteket láthatjuk.

Az elegáns megjelenés egyetlen hátulütője, hogy a sötét felületeken nagyon meglátszanak az ujjlenyomatok. Tudom, ezt szinte mindig minden készüléknél leírjuk, de sok embert zavar. Főleg mivel jelen esetben belülre, a gombokhoz is jutott a csillogó műanyagból.

16 millió színű OLED kijelzője igazán remek, mi egyedül talán a fényerőt keveselltük egy kicsikét, de ezért ez egyáltalán nem tragédia. Összességében külalakra a Nokia 6131 ugrik be erről a modellről, főleg a gombos nyitómechanika és a forma miatt. Viszont a 6131 megjelenése óta eltelt 3 év.

Átlagos képességek

Nem mondom, hogy az emlékeztetők, tárgyalások, hívások, születésnapok, évfordulók és egyéb feljegyzések tárolására képes naptár kevés lenne. Azt sem mondom, hogy haszontalan a 3000 karakteres feljegyzések legépelésére alkalmas jegyzettömb vagy például az ébresztőóra. Alkalomadtán biztosan jól jön a stopper vagy a visszaszámláló, utazáskor pedig a világórának is hasznát tudjuk venni. Mégis hiába van mindezek mellett számológép, mértékegység-átváltó és számos játék a telefonban, ezeket 3 éve a 6131 is majdnem így tudta.

Persze gyengébb volt a kijelzője, nem volt ilyen szépen animált a menüje, és biztosra veszem, hogy az alkalmazások a 6600 Foldban már valamivel fejlettebbek lettek. Mégis ennek a telefonnak az egyetlen igazi extra funkciója a másikhoz képest a térképek alkalmazás.

A Nokia egy ideje már nem csak a symbianos készülékekre, hanem az egyszerűbb rendszerű modelljeire is szállít GPS navigációs szoftvert. Ez van tesztalanyunkban is, aminek kihasználásához ugyan kell egy bluetooth-os GPS-vevő, de legalább megvan a lehetőség.

Multimédia

A dobozban lévő 512 MB-os memóriakártya, távirányítós sztereó headset és adatkábel jelzi, hogy itt bizony van mód zenélésre. Ennek megfelelően egy jól kialakított, könnyen kezelhető mp3-lejátszó szoftverrel rendelkezik a készülék, mely természetesen a kor követelményeinek megfelelően AAC és WMA zenei formátumokat is kezel.

Szintén jól sikerült az FM-rádió, mivel van benne automata állomáskereső és RDS is. Kiírja tehát a rádióadók nevét és egy gombnyomással megkeresi nekünk a közelben elérhető állomásokat is. Egyetlenegy alapvető dolgot nem tud, ez pedig a kihangosítás.

Természetesen a készülékben van kamera is, méghozzá egy 2 megapixeles változat. Műszakilag és szoftveresen egyaránt hozza a kötelezőt. Jó képminőség, 640x480 felbontású videók, két LED-del villantó vaku, effektek jellemzőek rá. Egyedül talán az zavaró benne, hogy kényelmes tartás esetén az ujjunk belelóg a lencsébe. Ha a tulajdonos alkalomadtán videotelefonálni szeretne, akkor a 6600 Fold erre is képes, bár szerintünk ezt a halva született technológiát nem sokan használják.

Vélemény

Tényleg sokat tud, és tényleg különleges telefon a Nokia 6600 Fold. Azonban annyira nem átütő, hogy megérjen bruttó 70-80 000 forintot, már pedig kártyafüggetlenül ennyit kérnek érte.

Előnyök:

  • Szép kijelző
  • Mágneses nyitómechanika
  • Érintésérzékeny külső kijelző
  • Jó zenei funkciók


Hátrányok:

  • Magas ár
  • Ujjlenyomatosodó burkolat

 

Forrás: www.mobilport.hu

 

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása