2009.03.22. 11:04 zolilaoce

Sony Ericsson Xperia X1 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Sony Ericsson Xperia X1 - második felvonás

Sony Ericsson Xperia X1. Egy igazi kuriózum, a gyártó első és egyelőre utolsó Windows Mobile alapú kütyüje, egy olyan eszköz, melynek nevét meghallva a rajongók egy része valamiért sárdobálásba kezd. Tény ami tény, a készülékkel nem voltunk valami finomak annak tesztjében, de hát kérem: mikor vagyunk azok? Nem erről vagyunk híresek.



Ettől függetlenül valamiért többen is azt gondolták, hogy szándékosan akarjuk lejáratni a Sony Ericssont az X1 kapcsán. Igazság szerint messze nem ez az első eset, olyan is elő szokott fordulni, hogy valamelyik gyártó vádol meg minket ilyesmivel - szerencsére most nem erről volt szó, de ettől függetlenül a Sony Ericsson is úgy gondolta, hogy a készülék talán mégsem annyira vészesen lassú, mint ahogy mi leírtuk, ezért küldtek nekünk egy újabb tesztpéldányt, a harmadik X1-et, ami az elmúlt időszakban megfordult a kezeim között, nem semmi, az egyszer biztos. Viszont ez már a gyártó szerint is egy végleges darab, tehát ezúttal remélhetőleg semmilyen részről nem érhet minket kritika ezzel kapcsolatban - tegyük hozzá, véleményünk szerint az eddigi masinák sem voltak épp prototípusok, mivel kereskedelmi forgalomban is kapható példányokról beszélünk, de a fejlemények fényében ezen kár is tovább gondolkodni.

Fogtuk tehát magunkat, és újra megnéztük, hogy mennyire gyors - avagy lassú - a kis X1. Viszont ha már kaptunk egy hivatalos darabot, nekiálltunk próbálkozni egy olyan dologgal is, ami valószínűleg nem csak minket érdekel: HTC TouchFLO, természetesen az X1-en. Plusz előszedtük és leporoltuk a Samsung Omniát is, azaz ő sem úszta meg TouchFLO nélkül - a részletek két oldallal arrébb olvashatók, addig is nézzük, hogy hogyan teljesített a "végleges" X1!

Xperia X1 sebesség - második felvonás

Lefuttattuk a sebességteszteket, majd konstatáltuk, hogy az eredmények nem változtak, ami bizony nem jelent túl sok jót. Elkezdtük tehát nyomkorászni a készüléket, az eredmény pedig... inkább gyorsan ide is biggyesztem a videót.

A konklúzió továbbra is ugyanaz: az Xperia X1 egy erős hardverrel megáldott masina, magát a Windowst ennek megfelelően meglehetősen gyorsan futtatja - elég megnézni a képernyőforgatás sebességét a Start menüben. Az X-Panel nevű csoda viszont ugyanolyan lassú és nehézkes maradt, mint amilyen volt, azt hiszem, hogy a fenti videó végignézése után ez nem csak számunkra egyértelmű.

A dolog persze felvet pár kérdést, melyek egy része inkább csak elméleti síkon mozog, de megkerülhetetlen: miért van az, hogy a HTC által gyártott, Microsoft operációs rendszerre és HTC programokra (feladatkezelő stb.) alapuló gép legingatagabb pontja gyakorlatilag az egyetlen szoftver, melyről biztosan tudjuk, hogy a Sony Ericsson fejéből pattant ki? Valószínűleg azért, mert a HTC-nek sokkal nagyobb tapasztalata van a Windows Mobile-os fejlesztésekkel kapcsolatban, de a dolog akkor is komikus. Arról nem is beszélve, hogy maga az elgondolás is rossz, mert véleményem szerint az X-Panel akkor sem lenne egy kényelmes és jól használható megoldás, ha nevezetesen gyorsan működne. De szerencsére úgy tűnik, hogy van megoldás.

HTC TouchFLO - lehetséges?

Igen, az. Már hetekkel ezelőtt lehetett olvasni arról, hogy a HTC TouchFLO 3D nevű kezelőfelülete elérhető az Xperia X1-en is, amire a HTC-s származás fényében felesleges rácsodálkoznunk. A Sony Ericsson által küldött tesztpéldány érkezése ebből a szempontból nagyon szerencsés volt, mivel mi már egy olyan verziót tudtunk kipróbálni a kezelőfelületből, mely nem hivatalos mivoltából adódóan véglegesnek semmiképp nem tekinthető - soha nem is lesz az -, de elég sok ember kipróbálta és csiszolta ahhoz, hogy elég megbízható lehessen.

A HTC gépek ROM frissítésében/főzésében kicsit is jártas felhasználók valószínűleg jól tudják, hogy hol kell keresni az X1-es TouchFLO-t, a többieknek viszont érthető okokból nem merem javasolni az egy darab kabinet (.cab) fájlból álló program telepítését. Pontosabban ez így nem kerek: igazság szerint egyértelmű, hogy sokkal jobb és használhatóbb megoldásnak tartom, mint az X-Panelt, de mivel egy hivatalosan nem támogatott megoldásról van szó, csak annyit tehetek, hogy felhívom a figyelmet: mindenki csak saját felelősségére próbálkozzon efféle dolgokkal játszani! Aki viszont játszik, az egy kiválóan használható, megfelelően gyors, teljes értékű HTC TouchFLO 3D felületet kap, azt, amelyik a HD-n is fut, ugyanis a tőzsdés fül is elérhető. Egyetlen hibája van, melyet valószínűleg hamarosan orvosolnak a lelkes "fejlesztők" - a képernyőforgatással nem tud mit kezdeni, a QWERTY billentyűzet elővarázsolására nem a Touch Pro-ról ismert ikonos felület ugrik elő, hanem elfordul az alapképernyő, ami így használhatatlan is lesz. Szerencsére fagyni nem fagy, tehát elég visszatolnunk a billentyűzetet ahhoz, hogy minden rendben folytatódjon.

Mint valószínűleg arról is sokan értesültek, a kezelőfelület nem csak az X1-re, hanem a Samsung i900 Omniára is elérhető, ami szintén nem kis dolog. Nem árt viszont tisztázni, hogy utóbbi gépen nem a TouchFLO 3D, hanem a Manila 2D változat fut, az, amelyik a HTC Touch 3G-n/Viván is található. Ez egy azonos szolgáltatásokkal (jó: tőzsdei fül egyelőre nincs) és kezelhetőséggel megáldott, kevésbé látványos, de elképesztően gyors megoldás. A telepítés sajnos nem olyan egyszerű, mint az X1-en, rengeteg cabinet fájl, némi registry és rendszerfájl piszkálás kell ahhoz, hogy a TouchFLO felmásszon az Omniára, ebbe tehát tényleg csak azok vágjanak bele, akik csináltak már hasonlót. Szerencsére itt skinezni is tudjuk a felület, nem muszáj tehát úgy kinéznie, mint a fenti képeken, felrakhatunk egy amolyan "TouchFLO 3D-szerű" bőrt is - meg is tettük.

HTC TouchFLO az Omnián és az X1-en


Tény tehát, hogy az X1-en a TouchFLO "komolyabb" változata fut, tehát a két rendszer/készülék hardveres terhelés szempontjából nem biztos, hogy tökéletesen összehasonlítható. Mint az a videón is látszani fog, a sebességgel semelyikőjüknek nincs baja, a TouchFLO hasít, mint a szél, a felhasználói élmény is nagyjából ugyanaz. A különbség oka, hogy az X1-ben dobogó Qualcomm chipset hardveres 3D gyorsítással rendelkezik, ami az Omniában lévő Marvell processzorról nem mondható el. Emiatt teljesen biztos is, hogy ez marad a felállás: az X1-re felesleges rátenni a Manila 2D-t, ha a 3D is jól fut, az Omnia pedig sosem fogja elbírni a látványosabb verziót.

Még egyszer felhívnám tehát a figyelmet, hogy nem a két készülék hardveres adottságait szeretnénk összehasonlítani, mivel azokat nem lehet. Az Omnián futó TouchFLO-t inkább csak mint érdekességet említettük meg, mivel ott az X1-gyel ellentétben a gyári szoftvercsomag is használható. A Sony Ericsson versenyzőjének viszont érzésünk szerint nagy szüksége volt valamire, ami kiküszöböli az X-Panel kezelhetőség és sebességbeli hiányosságait. Ha ilyen készülékünk lenne, biztos, hogy TouchFLO 3D-vel használnánk. De javasolni természetesen nem javasolhatjuk.

Forrás: www.mobilarena.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása