2009.04.06. 17:54 zolilaoce

Garmin-Asus Nüvifone G6 teszt

Forrás: www.itextreme.hu

Garmin-Asus Nüvifone G60 navigációs telefon villámtesztje

Az a szerencse ért minket, hogy ugyan csak egy napig, de használhattuk a G60-as GPS képes telefont, mely az új Garmin-Asus közös vállalat egyik első készüléke lesz…

Az általunk kipróbált modell még nem a teljesen végleges verzió (így ez a cikk is inkább bemutató jellegű, illetve első tapasztalatainkat tartalmazza), hanem csak egy előzetes tesztmodell, de a készülék menürendszerét, kezelhetőségét így is szemügyre tudtuk venni. A telefon fekete külső borítása egy nagyon kellemes tapintású bevonattal ellátott fekete műanyag, melyet szinte öröm kézbe venni. A telefon jobb oldalán a hangerőszabályzó gombokat és a kamera exponáló gombját találjuk. Felül a bekapcsoló illetve multifunkciós, egyben billentyűzárként is szolgáló nagyméretű gomb és a fejhallgató csatlakozó kapott helyet. A fejhallgató csatlakozó sajnos valamilyen megmagyarázhatatlan okból 2.5mm-es audio Jack így megszokott fülesünkhöz nem használható, csak átalakítóval.

A készülék bal oldalára került a szabványos miniUSB csatlakozó, melyen keresztül szinkronizálhatjuk, tölthetjük a készüléket, illetve memóriájához is itt férünk hozzá. Az általunk kipróbált modellben 3 GB általunk elérhető belső tárterület állt rendelkezésünkre, ám microSDHC kártyákkal tovább bővíthetjük a készüléket. A telefon bal oldalára került egy dokkoló csatlakozó mely autós használat során könnyíti meg az életünket, ugyanis az autós tartón külön miniUSB csatlakozó van, így a kocsiba beülve nem kell a töltő kábellel is bajlódnunk, egyszerűen csak bepattintjuk a telefont és máris minden meg van oldva.

A képernyő 3.55 colos WQVGA (480x272 pixel) felbontású és rezisztív érintés érzékelő rendszerrel rendelkezik. A fényerő kellően és mivel tükröződésmentes megjelenítőről van szó, szélsőséges fényviszonyok közt is használható marad.

A telefonban a nagysebességű 7.2 Mbps letöltési sebességet biztosító HSDPA rendszeren kívül 802.11 b/g Wi-Fi adóvevő és A2DP támogatású Bluetooth 2.0-ás adóvevő is található a GPS vevőegység mellett. A Wi-Fi illetve minden vezeték nélküli kapcsolat konfigurálása néhány másodperc alatt elvégezhető és a kezelőfelület is átlátható.

A készülékben 3 megapixeles kamera található, melyhez nincs vaku így minden esetben külső fényforrásra kell hagyatkoznunk. A képminőségről nem tudunk nyilatkozni, lévén nem végleges modellről beszélünk. A képekhez természetesen geo információkat csatolhatunk, így pontosan tudhatjuk, hol készítettük a fotókat.

Kezelhetőség

A telefon érintés érzékelő rendszere pontos és megbízható. Az ikonok minden hol kellően nagyok és az egyes funkciókon belüli al-menük, illetve beállítási lehetőségek, mindig egy külön előugró ablakban jelennek meg, olyan gombokkal, melyeket ujjunkkal könnyedén meg tudunk nyomni, így az érintőkijelző sehol sem jelent akadályt, hanem sokszor gyorsítja a kezelést.

A főképernyő kialakítása szép és az ikonelrendezés is logikus. A három legfontosabb funkció külön, óriás ikonokkal van jelezve mely lényegesen könnyebben megtalálható, mintha alul egy kisebb sávban lennének. A menüeléréshez pedig nem kell külön gombot megnyomni, mivel a kijelző jobb oldalán találjuk görgethető formában a teljes menüt.

A virtuális billentyűzet gombjai kellően nagyok és könnyedén tudunk tárcsázni, ha pedig szövegbevitelre van szükség, teljes QWERTY billentyűzet áll rendelkezésünkre, ahol a magyar ékezetes karakterek a legfelső sorban találhatóak, nem pedig külön oldalon, ami nagyban segíti a gyorsabb szövegbevitelt.

Böngésző

Az telefon beépített internet böngészője, könnyen és jól használható volt, a kezelése tökéletesen magától értetődik és a weblapok megjelenítésével sem volt gond. Sajnos a böngésző képtelen Flash tartalmak megmutatására, így néhány webes funkciótól és hacsak a végleges változatban nem lesz az oly népszerű YouTube videókról is le kell mondanunk a G60-on.

Névjegyzék

A készülék névjegyzéke könnyen áttekinthető az egyes mezők elég nagyok és az érintéses navigációval sincs gond, lévén a „funkciógombok” mindenhol kellően nagyok és könnyen elérhetőek. Egy névjegyhez számos adatot fűzhetünk hozzá, a név és cím, illetve munkahelyi cím adatok mellett (mindegyikhez helykoordinátákat is csatolhatunk) négy telefonszámot, négy e-mail címet és számos más adatot tárolhatunk el, azonban nincs lehetőségünk új mezők bevitelére, vagy egy meglévő mező átnevezésére.

Üzenetkezelés

Az üzenetek kezelése is roppant kényelmes. Az egy küldőtől érkező üzenetek automatikusan mintegy csevegés kerülnek csoportosításra, hasonlóan mint az iPhone esetében, de természetesen lehetőség van minden egyes üzenet külön törlésére, újbóli továbbítására, vagy akár az egész üzenetváltás egyszerre történő törlésére.

Konklúzió

A Garmin-Asus Nüvifone G60-as használata során kellemes érzés alakult ki bennünk a telefonnal kapcsolatban. A koncepció átgondolt és alaposan kidolgozott, valamint a technikai képességek mellett odafigyeltek a használhatóságra is. Az LBS rendszerben van lehetőség és rendkívül praktikus lehet ám egyelőre nem tudtuk a gyakorlatban kipróbálni és itthoni használhatóságáról sincs semmi információnk, lévén szolgáltató függő a rendszer.

Forrás: www.itextreme.hu

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása