2009.04.22. 14:17 zolilaoce

Nokia 5800 Xpress Music teszt

 
Zene egy érintésre – Nokia 5800 Xpress Music teszt
 
 
 
Kipróbáltuk a Nokia 5800 XpressMusic telefont, mely a cég első teljes érintő képernyős Symbian S60 alapú készüléke. Tesztünkből kiderül, hogy az érintő képernyős vezérlés hogy vált be a gyakorlatban…


 
Nokia - 5800 XpressMusic (86%)
Ár/Érték arány 90%
Design 89%
Használhatóság 80%
Multimédia 87%
Szolgáltatás kínálat 85%

Pozitívum:
Nagy felbontású 16 millió színes érintő képernyő, S60 operációs rendszer, remek hangminőség, TV kimenet, Wi-Fi és G

Negatívum:
Érintkezési hibás hangszóró, Alig van hozzá program és kompatibilitás gondok, a felhasználói felület nem kiforrott, át

 
Habár az érintő képernyős készülékek igen régóta piacon vannak a kezdetekben elsősorban az üzleti PDA telefon változatoknál találkozhattunk ezzel az interfész technológiával. Jött azonban az első iPhone, mely felsorolhatatlanul sok hibája ellenére egy csapásra népszerűvé tette a teljes érintőképernyős koncepciót és sorra, minden gyártó elkezdte ontani az ilyen telefonokat. A Nokia próbálkozott már korábban is teljes érintő képernyős készülékekkel, de azok soha nem terjedtek el és fizikai adottságaik miatt is meglehetősen kakukktojásnak számítottak a telefonok közt. A cég legújabb teljes érintőképernyős modelljei azonban már lényegesen jobban használhatóak és jobb felhasználói élményt ígérnek. Az első ilyen Nokia modell tesztalanyunk az 5800 XpressMusic, mely teljes érintőképernyővel és a Symbian S60 platform egy kifejezetten az érintőképernyős vezérléshez igazított 9.4 Series 60 5th változatával lett felvértezve. Ez az első érintő képernyős S60-as készülék és mint ilyen rengeteg várakozás és remény előzte meg ám, mint minden első próbálkozás ez sem lett tökéletes.
 
Külsőségek, konstrukció
 
A Nokia 5800 már első pillantásra is jól elkülönül versenytársaitól hosszúkás, nyújtott kialakításával. A telefon 111x51.7x15.5 milliméteres méretekkel rendelkezik, mely átlagosnak mondható az érintőképernyős készülékek közt és kellemes, biztonságos fogást biztosít. A 109 grammos súllyal azonban kifejezetten könnyűnek számít a kategóriájában a telefon, és majd minden vetélytársát magamögé utasítja az érintőképernyős telefonok közül.
 
A képernyő 3.2 colos 360x640 pixel felbontású és 16 millió szín megjelenítésére képes, emellett valódi 16:9-es képarányú ami ritkaság az érintőképernyős telefonok közt. A kijelző az egyik legnagyobb felbontású a jelenleg piacon lévő modellek közt és felbontása magasabb az iPhone 3G-től is. Az érintőképernyő kevés mozgásteret ad a design számára, ám a mérnököknek mégis sikerült egy összetéveszthetetlenül Nokia stílus jegyeket hordozó telefont készíteniük. A képernyőnél fontos megjegyeznünk, hogy a versenytársakkal szemben nem kapacitív hanem rezisztív érzékelő technológiára épül, ami azt jelent hogy egy kis extra nyomásra is szükségünk van, hogy az érintésünket regisztrálja a készülék. A rezisztív technológia előnye, hogy tollat is használhatunk illetve akár kesztyűben is tapizhatjuk a telefont.
 
A képernyő feletti részen találunk egy érintés érzékeny média gombot, mely egy speciális gyorsmenüt hív elő ami internetes és multimédia alkalmazások gyors elérését teszi lehetővé. A hangszórónyílás és az előlapi kamera közt pedig egy fényérzékelőt és egy közelség érzékelőt is találunk. A közelség érzékelő kikapcsolja a képernyőt hívás közben míg a fényérzékelő pedig a környezeti fényviszonyokhoz képes igazítani a kijelző háttérvilágítását.
 
A képernyő alatt három vékony gomb a hívás kezdeményező illetve megszakító illetve köztük a menügomb található. A gombok kicsit keményebbek és nem a legbiztosabb kezelésűek. A menügömb nyomva tartása jó öreg Symbain hagyományok szerint a futó alkalmazások listáját hívja elő, melyet akár hívás közben is megnyithatunk.
 
A telefon tetején található a ki/be kapcsoló gomb, valamint a microUSB csatlakozó, melyet egy kis gumi fedlap takar, középen pedig egy 3.5 mm-es szabványos audio Jack csatlakozó található. Sajnos a Nokia 5800 XpressMusic nem tölthető a microUSB csatlakozón keresztül.
 
A jobb oldalra a hagyományoknak megfelelően a hangerőszabályzó, képernyő zár és a kamera gomb került. A bal oldalra pedig szokatlan módon nemcsak a memóriakártya foglalatot helyezték hanem a SIM kártya foglalat is ide került, ami egyben azt is jelenti, hogy a hátlapot nem kell leszednünk legfeljebb csak akkumulátor cseréhez. A SIM ilyen elhelyezése roppant hasznos, hiszen a telefon kikapcsolása nélkül is cserélhetünk SIM-et.
 
A telefon hátulja egy 3.2 megapixeles autófókuszos kamerát rejt, mely mellett kettős LED vakut találunk. A telefonhoz tartozó pálcika (toll) is a hátlapba került, mely hasznos lehet számos alkalmazás és menü kezeléséhez ahol például a görgetősáv sokszor igen apró, hogy ujjal kényelmesen tudjuk mozgatni. A hátlap diszkrét mintázata igazán szép és a műanyag lap bevonata kellemes tapintású.
 
Üzemidő
 
A készülékben 1320 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátor található, mely a gyári adatok szerint akár 406 óra készenléti és több mint 8 óra beszélgetési időt biztosít, vagy 35 óra folyamatos zenelejátszást. A valóságban azonban bekapcsolt Wi-Fi, Bluettoth, GPS rendszerek és intenzív használat mellett akár egy nap alatti is lemeríthetjük a telefont, de átlagos igénybevétel mellett se nagyon számítsunk 2-3 napnál hosszabb üzemre.
 
Felhasználói felület
 
Ezzel el is értünk a készülék egyik legfontosabb részéhez. Az S60 5th edition a hagyományos S60 rendszerek egy érintő képernyőre átdolgozott változata, mely alapvető felépítésében megegyezik a korábbi S60 felhasználói felülettel. Ez egyben azt is jelenti, hogy számos funkció, menüpont vagy ikon sokkal inkább a klasszikus vezérléshez van igazítva, nem pedig az ujjal történő vezérléshez. Ezzel szemben a konkurens Samsung, LG vagy Windows Mobile alapú (egyedi UI felülettel rendelkező) készülékek felhasználói felülete, ikonelrendezése kifejezetten a tapizáshoz és annak megkönnyítésére lett készítve.
 
Fura módon a kezdőképernyőn szinte alig változtatott a Nokia és az apró változtatások is inkább funkciók eltűnését jelentik a hagyományos billentyűzettel rendelkező S60 változatokhoz képes. Az aktív készenléti képernyő felső ikonsorában immár csak négy ikon fér el, pedig lehetett volna akár két sorban is ikonokat megjeleníteni, hiszen a kezdőképernyőről eltűnt a WLAN keresési funkció is. A kezdőképernyő egyáltalán nem használja ki az érintés vezérlés adta lehetőségeket, nincs sem alapvető ujjmozdulatokkal (gesztusokkal) történő vezérlés, sem extra gyorsmenü, vagy funkció. A különböző menük legtöbb része a hagyományos 4x3-as illetve lista elrendezésben is nézhető, kivéve a beállításokat, ami mindig lista nézetben lesz. A menürendszer felépítése logikus és könnyen megszokható, aki pedig eddig is S60-as készüléket használt annak szinte semmi különbség sem lesz. Persze lehetőség van kedvünk szerint átrendezni bármit.
 
Érdekes módon bármilyen programot vagy opciót akarunk kiválasztani akár lista, vagy ikon nézetben kettőt kell böknünk a funkcióra ugyanis először kijelöljük, majd megerősítjük a választásunkat. A ujjunkkal való görgetés fura és egyáltalán nem olyan finom mozgású, illetve dinamikus, mint a konkurens modellekben vagy a kiválóan kezelhető Garmin-Asus G60-asnál. A legjobban az oldalsó görgető sávval boldogulhatunk, ám ez elég keskeny, ezért ujjal nem mindig tudjuk elsőre elkapni.
 
Gyorsulás érzékelő, forgatás
 
A gyorsulás érzékelő a játékok mellett immár néhány hasznos dologra is használható. Habár külső alkalmazás a korábbi S60-as készülékekre régóta van, az 5800 XpressMusic-ban úgy is kezelhetünk hívásokat, ha egyszerűen lefordítjuk vagy megmozdítjuk a telefont. Ez a diszkért megoldás például lehetővé teszi a némítást a telefon képernyővel lefelé fordításával. A menük és funkciók néhány kivétellel automatikusan fordulnak a telefon helyzetéhez, kivéve a főmenüben és a kamera módban. Sajnos a gyorsulásmérő néha nem reagál, illetve a menü az előző állásban marad miközben már másképp van a készülék, vagy késéssel veszi észre a változást. További furcsaság, hogy szövegbevitelnél manuálisan kell átváltanunk a QWERTY billentyűzetre ha oldalra döntjük a telefont, automatikusan ez nem történik meg.
 
Belső rendszerek
 
A Nokia 5800 XpressMusic lelkét egy 369 MHz-es ARM11-es CPU jelenti, mely 128 MB saját memóriával rendelkezik. Tekintve a képernyő felbontást és a processzor sebességét, várható volt, hogy néhol bizony nem a leggyorsabb reagálású lesz a készülék. A memória mérete bőven elegendő az alkalmazásoknak és betölteni csak szándékosan lehet. Az adataink tárolására 81 MB belső memória áll rendelkezésre ám tekintve, hogy a telefonnal 8 GB kapacitású microSD kártyát kapunk ennek nincs komoylabb jelentősége. A készülék négysávos GSM (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) és kétsávos HSDPA (900 / 2100) adóvevővel rendelkezik. Ezen felül a Nokia mérnökei a szokásos A2DP képes Bluetooth 2.0 mellett, 802.11b/g Wi-Fi adóvevőt és GPS vevőt is beépítettek a telefonba, valamint az RDS képes FM rádió sem maradt ki, melyhez még mindig fejhallgató kell.
 
Telefonkönyv, alapvető funkciók
 
Az új Nokia 5800 XpressMusic telefonkönyve gyakorlatilag teljesen megegyezik a korábbi S60 telefonokban találhatóval. Gyakorlatilag bármilyen adatokkal szinte korlátlanul bővíthető a készülék, új adatmezőket és részletes információkat is megadhatunk. A telefon vételi erejével nem volt, gond és a mikrofon is jól működött azonban a fülhallgató hangszórójának ingadozó hangereje igazán bosszantó tudott lenni. Egy szimpla érintkezési hibából adódóan, telefonálás közben hol alig hallható, hol fülsüketítően hangos volt a telefon. A hiba kijavítása nem nagy dolog és bárhol megcsinálják, sőt akár még otthon is elvégezhetjük ha értünk a telefonokhoz, ám mégis ilyen hibával forgalomba hozni egy készüléket, kissé felelőtlenség.
 
Az üzenetküldés és kezelés, a Nokia készülékekben megszokott módon kiforrott és a készülék támogat minden szokványos formátumot, SMS és MMS mellett természetesen e-mail küldésre is lehetőség van, melyeket minden esetben a régi jól ismert szerkesztő felületen írhatunk meg.
 
Multimédia
 
A telefonban található zenelejátszó program egy minimálisan átdolgozott változata, ami immár minden alapvetően szükséges funkcióval és képességgel rendelkezik. Mindazonáltal itt is érezhető, hogy az érintéses vezérlésre nem fordítottak kellő hangsúlyt. Zenéket akár a PC Suite alkalmazással akár manuálisan a memóriakártyára másolva is feltölthetünk, melyet ezután könnyű szerrel lejátszhatunk a telefonon.
 
A hangminőség viszont egyszerűen remek. A Noki 5800 XpressMusic az egyik legjobb hangminőséget produkáló Nokia telefon és hallhatóan jobb minősségben szólaltatja meg zenéinket, mint a legtöbb piacon kapható készülék. Valójában még egy iPod-al is simán felveszi a versenyt.
 
A videó lejátszás terén már nem olyan rugalmas a készülék, és hiába a nagyfelbontású kijelző, csak a PC Suite alkalmazással erősen összezsugorított videókat képes lejtászani a telefon, nincs DivX vagy Xvid támogatás, és az új operációs rendszerrel nem kompatibilis szinte semmi, így külső alkalmazással megvalósítható kerülőút sincs.
 
A telefon 3.2 megapixeles kamerát kapott, mely maximálisan 2048x1536 pixeles képeket képes rögzíteni. A kamera mellett kettős LED villanó található és egy Carl Zeiss feliratú optika. A kamera kezelőfelületét jelentősen átdolgozták a mérnökök, melynek struktúrájához és működéséhez hozzá kell szoknunk.
 
A képminőség azonban az átlag alatt marad és még jó fényviszonyok közt sem kapunk kimagasló képeket, gyengén megvilágított környezetben pedig még egy idősödő N73 is simán lepipálja a telefont. A készülék képes VGA minőségű 30 fps sebességű videókat rögzíteni, melyeket MPEG-4 formátumban rögzít. A videók minősége jó és felvétel közben a LED villanókat, videó fényként is használhatjuk ha szükséges.
 
Záró gondolatok
 
A Nokia 5800 XpressMusic a piacon lévő érintés érzékeny készülékek legtöbbjével szemben alul marad a kényelmes ujjal történő vezérlésben. A felhasználói felületen alaposabb változtatások kellenének, főképp a főképernyőn, hogy az érintőképernyőben rejlő lehetőségeket igazán kihasználhassuk. A hangminőség egy zenetelefonhoz méltóan kiváló, és a belső sztereó hangszórók is meglepően remek hangot adnak, fejhallgatóval pedig igazán jó élményben lehet részünk. A készülék GPS vevője is igen jónak mondható mivel két perc körül könnyedén betájolja magát A-GPS funkcionalitás nélkül. A telefonban egyébként Nokia Maps 2.0 érintőképernyőre átszabott változatával navigálhatunk.
 
A kamerától ne várjunk sokat és a felhasználói felületen is lehetne javítani, de végül is ez a Nokia első teljes érintőképernyős készüléke. A készülék apróbb hibái és nehézségei ellenére határozottan megéri 80-90 ezer forint körüli árát, és remek szolgálatot tehet zenetelefonként.
 
Web: http://www.nokia.hu/5800xpressmusic
Ára: 78-103 ezer forint közt mozog

Forrás: www.itextreme.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása