2009.03.25. 08:15 zolilaoce

Motorola Aura teszt

Forrás: www.mobilport.hu

Motorola AURA - a luxus művészete

Luxusmobil a Motorolától, ráadásul a saját és világválság kellős közepén? Igen, és az AURA ráadásul végre szakít kategóriája tipikus jellemzőivel, még engem is elcsábított.

Ki hitte volna, hogy a kipukkadt RAZR-lufi és a sorozatos leépítések, átszervezések, vezetőcserék után a Motorola luxusmobil készítésére adja a fejét? Márpedig sokan elámultak, amikor bejelentésre került az AURA. Az XXL GSM volt olyan kedves és kezembe adta a méregdrága telefont.

Időtlen szépség


Amikor még csak képeken láttam, már tágra nyíltak a szemeim. Most így élőben teljesen biztos vagyok benne, hogy ennél szebb Motorola még nem került napvilágra. Már a doboz is megadja az alaphangot. A papírkeretet lehúzva egy kívülről bőrrel és fával (fát imitáló műanyaggal) bevont kemény dobozban találjuk a "felszerelést". A telefonon felül hálózati töltő, adatkábel, CD, sztereó füles, micro-mini USB adapter, leírások, törlőkendő és egy bőrtok lakik benne.

A kellemes illatú tok úgy lett kialakítva, hogy a telefont fél kézzel bele tudjuk tenni. Igen ám, de kifele már nem jön. Ezért tettek a hátára egy kis fület, ami kitolja, ügyes. Na és a telefon! Az maga a csoda. Tudni kell, hogy én alapból irtózom a luxusmobiloktól. Egyszerűen ezek a készülékek számomra taszítóak, ilyen alapon egy francos aranytömbbel is rohangálhatnák. Eddig csupán egyetlen kivétel volt, a Samsung Serenata, most pedig itt a második, az AURA.

Nem is tudom, hol kezdjem boncolni a külsőt. Ez a telefon valódi eleganciát és luxust sugároz. A Motorolánál szigorúan kikötötték, hogy semmi köze a régi V70-es modellhez, mégis elsőnek az ugrik be. Az AURA viszont más elvek alapján készült. Szerették volna a klasszikus eleganciát, az órakészítő mesterek világát, a kézműves művészetet megidézni. Belepakoltak egy egész raklapnyi fémet, van is súlya, de ez így van rendjén. Nekem az is bejött, hogy szerények voltak a márkajelzéssel. Elöl és hátul is egy apró Motorola logó van és ennyi.

Kézi munka

Maga a gyártás sem hagyományos módon és technikákkal zajlik. Az elején és hátán lévő mintás felületet savmaratással és kézi csiszolással készítik el. Az egész telefon több mint hétszáz alkatrészből áll, ezeket teljesen kézzel szerelik össze. A burkolat rozsdamentes acél, de a csavarok titán bevonatot kapnak. Mindezt megfejelik a kijelzővel, ami a világon először fizikailag is kör alakú LCD.

A felbontását is úgy adták meg, hogy 480 pixel átmérőjű. Ez illik védeni, erre pedig a zafírüveg kitűnő. Abból is 62 karátos, extrém keményet választottak. Az itthoni sajtóbemutató során titán óraszíj sarkával próbáltuk megkarcolni, de mintha csak szivaccsal simogattuk volna. Ezek után felesleges minőségről beszélni, a telefon simán hozza az árához illő szintet. Egyébként egy telefon elkészültéhez három hétre van szükség, szó sincs futószalagról. Pontosan a Motorola se árulta el, mennyit kívánnak gyártani belőle. Nem limitált széria, mégis csak korlátozott számban kerül piacra. Ráadásul azóta fülünkbe jutott, hogy lesz egy új változata is.

Forognak a kerekek

Az AURA se nem csúszkás, se nem kagyló, hanem a ritkán használt kiforgatható megoldást kapta. Kétségtelen, hogy ez nem a legkényelmesebb kialakítás, de bedobtak néhány trükköt ennek elfedésére. A mechanika nem a szokványos módon épül fel. Vettek fogaskerekeket, melyek Svájcból származnak, továbbá 130 golyóscsapágyat, meg még néhány más alkatrészt és ráadásnak ezeket különleges, a versenyautók motorjából kölcsönzött anyaggal vonták be a kopás ellen.

A tulajdonos szinte semmit se észlel ebből a bonyolult összetevőkből, a forgómechanika úgy működik, ahogy a nagykönyv megírja. Mindkét irányban nyitható, viszont visszazárni csak arra lehet, amerről nyitottuk. Mindezeket megkoronázza a hátlapon lévő ablak. A szintén zafírüveg fedő mögött beláthatunk a fentebb írt mechanikába és annak működésébe. Ezt a szép formát nem illendő gombokkal megtörni, így csupán egyetlen hangerőszabályzó került a bal felére.

Ezt viszont el is rontották, mert süllyesztett és alig van nyomáspontja. Mielőtt valaki szólna, a jobb- és baloldalt, alul, gombnak látszó dolog a hátlap rögzítő pöckei. Az alsó félkörívet semmi se töri meg, felülre viszont odakerült a microUSB, aminek valami fedelet kreálhattak volna. Micsoda meglepetés, de a gombok is fémből vannak. Egy kissé más a kiosztás, mint ahogy megszokhattuk. A legtöbb billentyű nagy, ellenben a középső navigációs részt nehézkes kezelni.

Mi van belül?


Tulajdonképpen a luxusmobiloknál nagyjából majdnem mindegy, hogy mit is tudnak, hiszen ezeket nem azért vásárolják, mert teszem azt, 8 megapixeles kamera van bennük. Én mondjuk épp azért (is) nem kedvelem a Vertut, mert vastag árcédulájuk ellenére némelyik annyit tud, mint egy Nokia 3310-es. Az AURA se viszi túlzásba, de itt jobb a helyzet. A kijelző álomszép, a 16 millió szín, a nagy felbontás hozza a kötelezőt. Minderre rákontráz a vastag és domborított zafírüveg, ami érdekes, nagyítós hatást kelt.

A szoftvert hozzáillesztették a kör kijelzőhöz, így maga a főmenü ikonjai is körben forognak. Nekem a videótesztben is látható fogaskerék képernyőkímélő viszi a prímet, de a beállítható órák sem akármilyenek. Linux alapú szoftverről beszélhetünk, tehát a felépítés ismerős lehet korábbról. Nincs baj a telefonkönyvvel, egy névhez elegendő adat tárolható (sajnos a bankszámla egyenlege nem). Üzenetírásnál inkább a gombok veszik el az ember kedvét, mert elég kemények, igaz, ez a tartósság szempontjából előnyt jelenthet.

Pici multimédia


Ahogy fentebb írtam, az AURA sem a tudásával csábítja az embert. Azért alapszinten beletuszkoltak egy kis multimédiát. Ez konkrétan zenelejátszót és kamerát jelent. A lejátszóhoz a beépített 2 GB memória adja a hátteret. Bővítés nincs, amire ezúttal felesleges panaszkodni. Meglepő, hogy mennyire egyszerű headset jár hozzá, ráadásul az árba beleférhetett volna akár egy Bluetooth változat is. A lejátszó szokványos, több szempont szerint kereshetünk a zenéink között, fut a háttérben, vannak gyári hangszínek, de kötve hiszem, hogy az AURA tulajok ezzel töltik majd üres óráikat.

Nem sokkal több a kamera sem. Jó ötlet volt a hátsó zafírüveg mögé tenni az optikát. Koszolódni biztosan fog, ellenben a karcoknak nehéz dolga lesz. 2 megapixeles felbontás, effektusok, fehéregyensúly és digitális zoom, ennél többre nem képes. A kereső teljes kijelzős, de a kör kijelző miatt a kép széleit nem láthatjuk, csak fotózás után. Videót is felvehetünk, de ennek aztán már tényleg semmi értelme.

Még meg is éri?

Elég fura talán ilyet mondani, de az AURA ár/érték aránya egészen jó. Még külföldön se sokan engedhetnek meg maguknak közel félmillió forintot egy mobilért. Engem a hideg kiráz a Vertu és társaitól, mert általában a "tömjük ki arannyal, gyémánttal" elv alapján készülnek, némelyikük kifejezetten csúnya. Ezzel szemben az AURA valóban egy ékszer, pedig egy gramm arany, ezüst, gyémánt, rubin vagy hasonló anyag nincs benne. Van viszont egy gyönyörű formája, már csak az a kérdés, hogy a Motorola név mennyire vonzó a felső körökben.

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Forrás: www.mobilport.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása