2009.03.13. 15:29 zolilaoce

SonyEricsson C905 teszt 2

Forrás: www.mobilport.hu

Sony Ericsson C905 - a nyolclövetű

A Cyber-shot mobilok hírneve megkopott az elmúlt időszakban. A Sony Ericsson elsőként mutatta be 8 megapixeles mobilját, de vajon az elsőségből előny vagy hátrány lesz?

Még a K750-nél kezdődött az egész. Tudatosan vagy sem, de a 2 megapixeles készülékkel olyat alkotott a gyártó, ami meghatározó volt a kamerás mobilok történetében. Később létrejött a Cyber-shot család, amely a kifejezetten fotózásra hegyezett telefonok védjegye lett. A K790/K800, majd később a K810 folytatták az előd által megkezdett utat. Aztán jókora várakozás után jött a K850, mely csalódást okozott. Az élet viszont nem állt meg, már 8 megapixelben zajlanak a csaták, és itt az új üdvöske, a C905.

Meghízott


A K800 sem volt olyan nagyon kicsi készülék, viszont a C905 egyértelműen egy hízókúrán vett részt. Ez nem azt jelenti, hogy három kéz kell hozzá, csupán a már talán lecsengett pengemániához képest egy relatíve nagy telefonra számítsunk. Mivel a kamera sok helyet követelt magának, így leginkább vastagságban történt változás. A C905 eltér a megszokott sablonos külsőtől.

Alul és felül lekerekített, oldalt is íves vonalakat látunk, de azért nem téveszthető össze más márkákkal. A tesztkészülék fekete volt, de létezik ezüstben és barnában is. A fekete jól áll neki, ráadásul végre nem az agyonfényesített, ujjlenyomatgyűjtő megoldást választották. A matt, kellemes tapintású anyag az oldalát kivéve mindent beborít. Fémet kívül csak a lencsevédőnél alkalmaztak, de a minőség így is igen jó lett. Nincs lötyögés vagy hasonlók, egyedül a navigációs gomb nyikorgott, de ez egyedi hibája volt a tesztelt példánynak, amely már valószínű túl van a szükséges szervizelésen. Komoly telefonhoz komoly kijelző illik, így egy 2,4"-os QVGA került az előlapra. Remek a képe, igaz, napsütésben kevésbé látható.

Fontos megemlíteni, hogy a kijelző előtt nem műanyag, hanem üveg van, így elvileg jobban ellenáll a külső behatásoknak. Az említett nyöszörgő navigációs gomb körül a megszokott billentyűket látjuk és ez igaz az alsó részre is. Végre sikerült valami emberi világítást is alkotni hozzájuk. A kijelző fölött viszont van még két további gomb. Ezek helyzetfüggően működnek, használhatjuk őket játékoknál vagy mondjuk fotózásnál. Apropó, csúszka! Ide már került fém, egész pontosan a fedlap hátsó részére és maga a mechanika is fémszerkezetű. Könnyen és nagyon stabilan működik, nincs lötyögése, viszont elég hangos csattanással nyílik és záródik. Megint csak oldalra, konkrétan balra került a rendszercsatlakozó, rögtön mellé tették a memóriakártya helyét.

Itt egyből találunk egy 2 GB-os kártyát, ez jár az alapcsomagban. A jobboldalt szépen teletömték a tervezők. Fentről kezdve van egy hangerőszabályzónk, majd egy Galéria és egy fotó/videó üzemmódot váltó gombunk, végül az exponáló zárja a sort. Felül üres, szokatlan viszont az alul lévő hangszóró. A nyakakasztó kiálló fém füle egyrészt felesleges, másrészt sorjás, így remekül karcolja az ember kezét használat közben. Első látásra hátul sincs semmi, pedig pont hogy itt van a lényeg. A Cyber-shot feliratú fémlap alatt rejtőzik a kamera.

Amit csak szeretnénk


A menü a legutolsó Sony Ericssonokat követi, csak ami egy G502 esetében hiányzik, az itt mind megtalálható. Ezúttal se vesztegetnék sok szót az alapokra. A telefonkönyv teljesen jó, hely van bőven, egy névhez majdnem kéttucatnyi adat tárolható, aki extrémebbet akar, vegyen okostelefont vagy PDA-t. Az üzeneteknél mindent megkapunk, amit szeretnénk, kivéve a fránya karakterszámlálót. SMS, MMS vagy e-mail, egyik se gond.

Mellékletek, hitelesített szerver, Exchange támogatása, jöhet bármi. A naptár havi, heti és napi nézetes, az egyféle bejegyzéshez részletesen megadhatjuk a riasztás és ismétlések idejét. Ébresztőből öt darab van, itt még képet is csatolhatunk hozzá, ez mondjuk felesleges. Van itt még jegyzettömb, diktafon, kódmemória, stopper és számológép. Utóbbi új (szerintem csúnyább) külsőt kapott és összeolvasztották egy valutakonvertálóval.

Médiamánia


Noha a C905 legjobban hangsúlyozott része a kamera, azért másra is alkalmas. Például akár böngészhetünk vele a weben. A NetFront szoftver megteszi a tőle telhetőt, van egér is benne. Ne számítsunk Nokia Minimap-féle dolgokra, de alapszinten elmegy vagy ott az Opera Mini.

A gyorsaságot a HSDPA garantálja, és szerencsére megmaradt az EDGE is, így nem kell lefedettség hiányában rögtön a csigalassú GPRS-re visszaváltanunk. Igazi ritkaság és csemege, hogy WiFi is jutott bele, ezzel még gyorsabban és akár ingyen szörfölhetünk. Lazításra az egyik legjobb zenét hallgatni. A C905 lejátszója hozza az eddig látottakat. Kezeli az albumképeket, van gyári és egyéni hangszín, Mega Bass, tehát elvileg nem kellene panaszkodnunk. Ami elrontja az egészet, az a headset. Egy ilyen durván csúcsmodellnek titulált készülékhez hogy tudtak ennyire fapados fülest adni, azt nem értem.

Nem szétszedhető, tehát a 3,5-es adapter egyből kiesik, és maga a füles is körülbelül olyan, mint amit egy K200-hoz adnak. Hangzásra elfogadható, de ide sokkal komolyabb való. Rádióban sem lesz hiány, RDS-es változat van ebben is, a háttérben ez is és a lejátszó is megy. Ha nem ismerjük fel, hogy ki szól az éterben, akkor ott a TrackID. Ezt a két funkciót már a Média menüben találjuk meg és itt kihasználhatjuk a beépített giroszenzort (a böngészőnél is megy). Talán a fotóknál és videóknál jön a legjobban, hogy egy mozdulattal fekvő, teljes képernyős nézetre válthatunk. Az igazi ütőkártya pedig a tv-kimenet, már csak annak örültem volna, ha a kábelt mellékelik hozzá és nem utólag kell megvenni.

Félig navigáció


Ahogy a WiFi-nek örültem, úgy a GPS-nél csóváltam a fejem. Nyilván jó, hogy van benne, meg ennyivel is hosszabb az adatlap, csak nem túl sokat érünk vele. Mivel a C905 szoftvere zárt, így esélyünk sincs feltenni rá mondjuk Garmin XT-t. A gyártó a szinte egyetlen lehetőséget választotta, a Wayfinder programot. Ezzel csak két baj van: a térképeket online tölti le, amerre épp járunk és a lefedettsége nem épp rózsás.

Mivel az előbbi a pénztárcánkat üríti, az utóbbi pedig a navigációt gátolhatja, így ne nagyon erőltessük a dolgot. Jutott bele egy Google Maps is, ez meg ugye csak címkeresésre és térképes útvonaltervezésre jó. Végül igazán csak a geotaggelés az egyetlen, amire valóban jó lehet. Az érzékenysége kicsit furcsa, mert egészen gyorsan megtalál mondjuk 6 műholdat, utána eldobja az egészet és kezdi elölről.

Fotót, de azonnal!


Valószínű az olvasók nagy része rögtön ehhez a fejezettel fogja kezdeni az olvasást. Igen, a C905 az első, Európában bemutatott 8 megapixeles telefon. A megjelenés mondjuk nem sikerült elsőként, mert a Samsung beelőzött az INNOV8 nevű szupermobillal. Sebaj, a C905 teljesítménye nem (csak) ettől függ. A kamerát elindítani pofonegyszerű, csak húzzuk le a lencsevédőt. Kellett volna rá valami kis gumi, amin megtapad az ember ujja, mert a fém eléggé tud csúszni.

Nem csak maga az optika, hanem a "tartozékai" is védve vannak. Egy miniatűr tükör, a LED-es fókusz segédfény és a xenon vaku. Használni semmivel se nehezebb, mint akár egy K810-et, csak több az opció. Felbontásból kissé szűk a kínálat, de van fehéregyensúly, sokféle témamód, arcfelismerés, a korábban említett geotagging, effektusok, keretek, a zárhang is kikapcsolható. Jó-jó, de milyen a képminőség? Attól függ, mihez hasonlítjuk. Ha a korai prototípusokból netre felkerült képeket nézem, akkor mindenképp látszik a javulás. Ha viszont a most tesztel INNOV8 képeit nézem, akkor bizony fordul a kocka.

A színek szépek ugyan, a zaj sem vészes, a részletekkel viszont gond van. az biztos, hogy a nálunk járt K850-hez képest sokkal jobb a helyzet, viszont még akadna csiszolnivaló, mert ennél jobbat várunk egy Cyber-shottól.  Kérdés, hogy ezen szoftveresen mennyit lehet majd javítani. A xenon vaku persze jól jön sötétben és úgy általában egyszerűen és gyorsan lehet fotózni vele. Aki inkább a videózás híve, az ne vegyen C905-t. A QVGA felbontás vérszegény egy 8 megapixeles mobiltól.

Jobb, mint volt, de...

Mindent összegezve én összeszedettebb és jobban sikerült készüléknek éreztem a C905-öt, mint a K850-et. Szépen összepakoltak egy házba, amit találtak a polcon, ráaggatták a 8 megás kamerát és mehetett gyártásba. A fotók minőségén még mindig csiszolni kell, bár a Samsungot megint nehéz lesz beérni. Jelenleg itthon kártyafüggetlenül már beszerezhető, nagyjából 110 ezer forintos áron. Nem kevés pénz, de az újdonság felára is benne van. A 930 mAh-s polimer akku átlagos használat mellett 2-3 napig kitart, aki viszont rákattan a fotóra és a WiFi-re, az naponta töltheti.

Pro:

  • Jó minőség
  • Szép kijelző, üveg védelemmel
  • WiFi
  • GPS-vevő
  • Xenon vaku
  • Tv-kimenet


Kontra:

  • Navigációra szinte alkalmatlan GPS
  • Fotók minősége még mindig gyenge
  • Alacsony videó felbontás
  • Gyenge headset
  • Nincs 3,5 mm-es csatlakozó (adapterrel sem)

Forrás: www.mobilport.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása