2009.03.15. 11:16 zolilaoce

Samsung C5212 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Samsung C5212 - L700 + egy SIM - 3G

Bevezető, külső

A hét elején épp az E-TEN glofiish DX900 kapcsán emlegettük a Samsungot, pontosabban azt, hogy a nagy mobiltelefongyártók közül egyedül ő kínál kétkártyás modelleket, erre tessék, befutott a legújabb efféle készülék, mely a C5212 névre hallgat E típusszámon kár is sokat töprengenünk, én megtettem, de nem jutottam sokra. C5xxx széria legjobb tudomásom szerint nem létezik, e betű mögött ugyanis általában három számjegy szokott állni, plusz azt kell róla tudni, hogy rendszerint az alsókategóriás modelleket jelölik a Cecil kezdőbetűvel. Alsókategóriás kétkártyás? Wow, erre vágytunk!

A tesztpéldányt ezúttal is az XXL GSM biztosította, köszönjük nekik! A doboz mérete és a típusszám alapján egyértelművé vált, hogy egy alsóbb szegmensbe pozicionált masináról van szó, amit a tartozékok szerény száma is megerősített. Töltő, headset, ennyit találunk a tojástartóban.

Az eszközt akarva-akaratlanul is a D780-hoz hasonlítja az ember, az ugyanis a másik olyan kétkártyás Samsung, mely candybar kialakítású. Egy lassan háromnegyed éves masináról beszélünk, tehát joggal gondolhatjuk, hogy a C5212 némi méretcsökkenést is hozott magával. Nos, hozott, de messze nem annyit, amennyit elvárnánk, mérete 112,7 x 48,6 x 14,3 milliméter, tehát elég távol van az ultrakompakt kategóriától - ráadásul a D780-hoz képest másfél grammot hízott is, kereken 110-et nyom, de nem fekve. Egyébként tény ami tény, a kizárólag fekete színben kapható újdonság meglehetősen pofásra sikerült, sokkal jobban néz ki, mint a már sokat emlegetett előd, mely véleményem szerint egy kicsit túlságosan is bumfordi.

Anyaghasználat szempontjából nincs gond. A C5212 ugyan nem büszkélkedhet fém betétekkel, de szerencsére megfelelő minőségű plasztikból készült, ráadásul a fogása is nagyon kellemes. Az előlap tetején a telefonhangszórót, azalatt pedig a 2,2 hüvelyk átlójú, 176 x 220 pixeles felbontású TFT panelt találjuk. Ezalatt helyezkedik el a gombsor, melyről szintén csak kellemes dolgokat tudok elmondani. A gombok nyomáspontja és mérete egyaránt megfelelő, a navigációs gyűrűvel is csak annyi a gond, hogy a középső része a böngészőbe visz... erre már nem lehet mondani, hogy gyermekbetegség.

A hátlap elég sivár, egyedül az 1,3 megapixeles kamera és a hozzá tartozó tükör dobja fel kicsit az egyhangúságot. Alatta található az 1000 mAh-s akkumulátor, amit kivéve hozzáférünk mindkét SIM foglalathoz és a microSD kártyahelyhez is. Az oldalsó részek elég ingerszegények, balra a hangerőszabályzó gombpáros és a töltő/headset csatlakozója került, jobbra pedig a SIM kezelő gyorsindítója és a kamera exponálógombja került.

Menürendszer, szoftverek

Az eszköz sajnos nem támogatja a 3G-t, tehát minden bizonnyal nem az új NXP chipsetre épül. Ezt érezni is a sebességén, közel sem hasít úgy, mint sok társa, de azért túlzás lenne lassúnak hívni. A menürendszer felépítésébe nem szeretnék túl mélyen belemenni, a gyártótól megszokott kínálatot kapjuk, alapértelmezésben a fehér témával, ami mellett további kettőt tudunk kiválasztani.

Az egyik legkomolyabb hibának a már említett dolgot nevezhetem, nevezetesen, hogy a navigációs gyűrű középső gombja a wapra visz, pontosabban a böngészőt indítja el, de erről majd a következő oldalon. Szoftveres kínálat szempontjából semmi újat nem kapunk, a szervezőben naptárat, jegyzettömböt, feladatlistát, világórát, számológépet, valamint mértékegység és valutakonvertert találunk. A naptár havi, heti és napi nézettel is rendelkezik, ötféle bejegyzést tud tárolni, összesen ezer darabot, tehát ezúttal nincs megszabva, hogy hány találkozó és hány születésnap lehet.

Az alkalmazások között képszerkesztőt, hangrögzítőt (maximum egy órás felvételekhez), időzítőt és stopperórát találunk. Játékokból nyolc darab került gyárilag telepítésre, ezek közül hat demo változat, tehát nem épp hosszú szavatosságukról híresek. A belső memória mérete egyébként 60 MB, ide kerülnek többek között a kamerával lőtt képek és a hangfelvételek is. A Java alkalmazások 4 MB dedikált memóriát kaptak (amiből majd' 2,5 MB gyárilag foglalt), plusz elkülönített tárhely áll a multimédiás üzenetek és az elektronikus levelek rendelkezésére - ennek mérete 16 MB. A fő tárhely természetesen bővíthető, a már említett microSD foglalat boldogul az SDHC kártyákkal is.

Telefonálás, adatkommunikáció

A készülék első bekapcsolás után egyből megkér minket, hogy nevezzük el a behelyezett SIM kártyát/kártyákat, plusz ha kettő van, akkor ki kell választanunk az elsődlegest, melyről a kimenő hívások és a SMS-ek alapértelmezésben menni fognak. Az alapértelmezett kártya kiválasztása persze nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag arról fogunk tudni SMS-t küldeni, a készülék jobb oldalán lévő gomb segítségével ugyanis menet közben tudunk váltani a kártyák között. Ha a telefonkönyvben böngészünk van épp üzenetet írunk, a képernyő tetején csak egy térerőjelzőt láthatunk a készenléti képernyőn megszokott kettő helyett, ez mutatja, hogy épp melyik kártya lesz használatban, ezen tudunk változtatni egyetlen egy gombnyomással. Ha a készenléti képernyőn nyomjuk meg a gombot, akkor az alapértelmezett kártyát is át tudjuk állítani, ez viszont a telefon újraindításával jár. Bejövő hívások és üzenetek esetén természetesen nincs megkülönböztetve a két kártya, a masina szépen fogadja az efféle dolgokat, függetlenül attól, hogy melyik kártyára érkeznek.

Bár a gyártó hazai oldala azt írja, hogy a masina háromnormás, bekapcsoláskor a dual band feliratot láthatjuk: a C5212 tehát két kártyát kezel és két frekvenciasávon boldogul (900/1800 MHz). 3G támogatás sajnos nincs, adatátvitelre legfeljebb EDGE-t tudunk használni, ami a mai világban nem épp egy sebességbajnok megoldás. Bluetooth természetesen van, 2.0-s verziószámú, támogatja a sztereó hangátvitelt. A telefonkönyv kapacitása mindösszesen ezer név, de szerencsére nem muszáj ide betolni mindent, a névjegyzék ugyanis egyszerre képes megjeleníteni mind a két SIM tartalmát is. SMS-ekből kétszáz darabot tudunk tárolni, az MMS-ek és az e-mailek pedig a már említett tizenhat megabájtos dedikált memóriába kerülnek. Az elektronikus leveleknél egyébként sem a hitelesített IMAP szerverek, sem a csatolt fájlok nem okoznak gondot a masinának.

A készülékkel internetezni is lehet. A D780-hoz képest változás, hogy a böngésző megkérdezi, hogy melyik SIM-et akarjuk használni az adatátvitelre, ezúttal tehát nem muszáj az elsődlegest. Ha ezzel megvagyunk, indulhat is a böngészés, mely alapvetően nem megy élményszámba. Ennek oka egyrészt a lassúcska EDGE, másrészt a kis felbontású kijelző, harmadrészt az oldalakat összevissza szétszedő Access böngésző. Beszéljenek a képek.

Multimédia

A kamera 1,3 megapixeles, fixfókuszos, nélkülöz mindenféle villanófényt. A legnagyobb elérhető felbontás fotóknál 1280 x 1024, mozgóképeknél pedig 176 x 144 pixel, életünk filmjét tehát valószínűleg nem ezzel fogjuk megcsinálni. Beállítási lehetőségekből egész sok van, kilenc darab kép erejéig vehetünk sorozatfelvételt, vannak keretek, csinálhatunk mozaikfotót, piszkálhatjuk a fénymérést (mátrix, középre súlyozott, spot), a fehéregyensúlyt és a jpeg-tömörítés mértékét. Van éjszakai mód, expozíció-korrekció, a zárhangot pedig kikapcsolhatjuk.

A képminőségről túl sokat felesleges írni, a C5212 képei nem arra valók, hogy a családi albumba rakjuk őket, de annyira azért használhatók, hogy a fontosabb dolgokat jobb híján a telefonnal örökítsük meg.

A zenelejátszó szoftver rém gyengére sikerült. Ma már szinte hihetetlen, de nem tud szűrni a számok ID3 információi (előadó, album stb.) alapján, csak és kizárólag lejátszási listákat tud kezelni, melyekbe ráadásul korlátozott számban rakhatunk be fájlokat (30 darabot). Ezek után már csak hab a tortán az albumborítók megjelenítésének és a teljes értékű hangszínszabályzó hiánya, bár azért azt megjegyezném, hogy utóbbi van, de csak pár előre definiált sémából választhatunk. A szoftver egyébként fut a háttérben, plusz fontos megjegyezni, hogy FM-rádió is van, melynek adását akár rögzíteni is tudjuk. A hangminőség kihangosítva és a gyári fülessel egyaránt közepes.

Akkumulátor, összegzés

Az akkumulátor tehát 1000 mAh-s. Nálam két kártya használatával ugyanennyi napig bírta ki egy töltéssel, de zenét például abszolút nem hallgattam a készüléken - ha azt is megtettem volna, minden bizonnyal egy nap alatt lemerült volna, ugyanakkor ha valaki keveset beszél, az akár három napos készenléti időre is számíthat.

Összegzés gyanánt kezdjük a készülék árával: több mint 50.000 forint, tehát kicsit több, mint a QVGA kijelzővel és 2 megapixeles kamerával ellátott D780 kiskereskedelmi ára. Ezért a többletért gyakorlatilag csak egy kicsit szebb dizájnt kapunk, de lássuk be, ennyi pénzért ez a tudás nagyon szerény. Megmondom őszintén, a tesztidőszak elején nem voltam tisztában a készülék árával, amit épp ezért magam lőttem be úgy 35-40.000 forint környékére. Ennyiért a C5212 egy nagyon jó vétel lenne a butácska zenelejátszó és a gyenge minőségű kamera ellenére is. Reméljük, hogy az árcetlin található összeg minél hamarabb redukálódni fog egy hármassal kezdődő számra, a készülék pedig addig is tetszett.

Forrás: www.mobilarena.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása