2009.09.06. 17:52 zolilaoce

Sony Ericsson C901 GH teszt

Forrás: www.nonstopmobil.hu

Sony Ericsson C901 GH teszt: ZöldSzív


Hódít a GrrenIT a mobiltelefonok világában is, a gyártók sorra mutatják be a környezettudatos filozófia alapján tervezett modelljeiket. A Sony Ericsson egyik zászlóshajója, a C901 GreenHeart, végre nem csak egy koncepció-modell, hanem egy kézzelfogható készülék.

A telefon meglepően kis dobozban érkezett, a csomagolás mérete nagyjából a harmada egy átlagos Sony Ericsson telefondoboz méretének. A kismérető doboz több kompromisszumnak köszönhető. Egyrészt nincs a csomagban nyomtatott használati útmutató, ami a gyártó szerint 90 százalékkal csökkenti a papírfelhasználást. a dobozon belül sincsenek bonyolult térelválasztó elemek, egy töltő és egy MH300 GreenHeart headset van a fehér színű, lebomló anyagból készült tasakba csúsztatott telefon mellett, meg persze a törvények szerint kötelező bekapcsolási útmutató.


Utóbbi pár oldalas leporelló és a doboz is természetesen újrahasznosított papírból készült. A kisméretű csomagolásnak van ezen kívül egy másik előnye is: egy egységcsomagban (praktikusan raklapra) sokkal több készülék fér, vagyis az egy darabra vetített szállítási költségek, és a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátás is sokkal alacsonyabbak.

A fehér tasak is lebomló anyagból készült.

Nemes fehér holló


A csomagolás után nézzük a készüléket, ami további zöld megoldásokat vonultat fel. A fehér készülékház legalább felerészben újrahasznosított műanyagból készül, a színezésére felhasznált vízbázisú festék használata pedig csökkenti a gyártás során az illékony szerves vegyületek (VOC - Volatile Organic Compounds) kibocsátását.

Pontosan nem értem, hogy ezek a dolgok mit jelentenek (egy vegyészmérnöknek valószínűleg többet mondanak az illékony szerves vegyületek), de az biztos, hogy a C901 kiváló minőségű anyagokból készült, és az összeszerelést is alaposan végezték a szorgos kínai kezek. Ha ez a zöld filozófia eredménye, akkor követeljük, hogy minden telefont így tervezzenek és gyártsanak a jövőben, megéri a befektetett idő és energia. A burkolat tapintásra selymes, a felület matt, vagyis nem gyűjti az ujjlenyomatokat, mégis dekoratívan néz ki. A hátlapon a kameravédő retesz fém (vagy legalábbis fémes hatású), biztosan, lötyögés nélkül jár.

A kezelőszervek átlagon felüliek

Az előlapon a szokásos Sony Ericsson kezelőszerveket találjuk, a billentyűzet gombjai határozottan járnak, és jól érezhető nyomásponttal rendelkeznek. A sok érintőképernyős telefon után újra olyan készüléket kézbe fogni, ahol az ember érzi, ha lenyomott egy billentyűt; azt hiszem, ez a jövő dicsőséges útja! A kijelző telt, élénk színeket mutat, és a beépített fényérzékelőnek köszönhetően napfényben is jól olvasható. Nem utolsó sorban pedig kevesebb energiát fogyaszt, hiszen sötétben kisebb fényerő is elegendő, sőt kényelmesebb is a szemnek.

Cyber-shot


Nem véletlen a C betű a C901 nevének elején, hiszen valódi fotós készülékről van szó, ráadásul a felsőkategóriából. Ezúttal azonban nem kétszámjegyű megapixelekkel kényeztet minket a gyártó, hanem jó képminőséggel, ami talán sokkal fontosabb. 5 megapixeles kamera, ha megfelelő képeket készít, akkor bőven elég egy telefonba, a 2592 x 1944 pixeles fotók 10 x 13 centiméteres nyomaton jól mutatnak, posztert meg senki sem egy telefonnal készült fotóból akart készíttetni.

Nem a megapixelek számával, hanem a képminőséggel villant

Cyber-shot készülékhez méltó módon a kamera beállítási lehetőségei gazdagok, de azért került néhány homokszem a gépezetbe. Nem tudjuk például fixen bekapcsolni a Xenon vakut, vagy érthetetlen módon nem tudjuk kézzel állítani az érzékenységet. Szintén érthetetlen, hogy a gyártó mérnökei hogyan képzelték rögzíteni a fotók készítési helyét GPS vevő nélkül. Persze, tudjuk, hogy a GSM hálózat cella-azonosítót használja erre a telefon, de ez egyrészt egy pontatlan adat, másrészt pedig pont egy kamerás telefon (egy Cyber-shot készülék!) az, amelynél ennek a funkciónak értelme lenne. A GPS vevő hiánya miatt tehát jár egy nagy fekete pont.

Multimédia


Zenei téren azt hozza a C901, amit minden középkategóriánál feljebb pozícionált új Sony Ericsson modell, vagyis nincs okunk panaszra. A média-menü a gyorsulásérzékelőnek köszönhetően a készülék tájolásának megfelelően fordul (a menü többi része fixen függőleges tájolású), és a felépítése illetve a funkciói sem okoznak meglepetést. A zeneszámok között kereshetünk a metaadatok (ID3 tag-ek) alapján, vagyis előadó, stílus, album, vagy dal cím szerint. A média menüből érhetjük el egyébként még a fotókat és a videókat, illetve a játékokat és az RSS-olvasót is. Érdekes, és érthetetlen, hogy a Rádiót viszont nem.

A gyári fülhallgató szintén „zöld", a nyilvánosságra került adatok alapján a négy műanyag alkotóeleméből három újrahasznosított anyagból készült. Ez a tulajdonság a funkció tekintetében másodlagos, talán lényegesebb, hogy a hagyományos (nem hallójáratba illeszkedő) fülhallgató jól szól. Hasonlóan kiváló hangzással rendelkezik a készülék beépített hangszórója is, ha kettő lenne belőle, és sztereóban működnének, azt hinném, hogy egy Walkman mobilról van szó.

Kommunikáció


Majdnem teljes a kommunikációs kínálat. Ha nem emlegetné a gyártó zászlóshajóként a telefont, és nem lenne viszonylag magas az ára, akkor elfogadható lenne a Wi-Fi és a HSUPA hiánya, de ebben a kontextusban már kellemetlen ezeket emlegetni. Van viszont Bluetooth 2.0, 3,6 megabites HSDPA, 3G, EDGE és GPRS, illetve gyors USB kapcsolat. A készülék belső memóriájának mérete 120 megabájt, amely M2 memóriakártyával bővíthető. A C901 sajnos még abból a Sony Ericsson generációból való, amely nem támogatja a MicroSD memóriakártyák használatát. Ezt ellensúlyozandó, a telefonban találtunk a gyári csomag részeként egy 2 gigabájtos M2 modult, amely mindennapi használat mellett a legtöbb esetben elég lesz, hiszen sok zenei album, vagy a kamerával készített fotó tárolását teszi lehetővé.

Értékelés


Ha középkategóriás készüléknek hirdetné a gyártó a C901 zöld változatát, a középkategóriának megfelelő áron, akkor most az állna itt, hogy mindenki rohanjon az üzletekbe, mert hamarosan megjelenik a telefon a polcokon. Sajnos azonban a helyzet nem ez, a Sony Ericsson zászlóshajóként emlegeti a telefont, és kissé magasra árazta. Tulajdonképpen pontos összeget még nem tudunk, csak azt, hogy a sima, vagyis nem környezettudatos változat 60-70 ezer forintért kapható, a fehér kiadás pedig valószínűleg ennél drágább lesz, ha nem is sokkal.

A használati útmutató a gyorsmenüben elérhető

Elsősorban annak köszönhetően azonban, hogy a környezetvédelem ennél a modellnél nem merül ki az újrapapír használatában, és a puritán csomagolásban, hanem valódi újításokról, és tudatos tervezésről beszélhetünk, a Sony Ericsson C901 GreenHeart megkapja a Szerkesztők ajánlata díjat. Ezt alátámasztja még a kiváló anyaghasználat és a minőségi összeszerelés, a Cyber-shot mobilhoz méltó kamera. A funkcionalitásban vannak kisebb hiányosságok, de ezek felett szemet tudunk hunyni.

Forrás: www.nonstopmobil.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása