2009.03.20. 08:54 zolilaoce

Apple iPhone teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

Független iPhone 3G teszt

Bevezető, külső


Igen, mi is tudjuk, hogy két hete jelent meg oldalunkon az iPhone 3G-ről egy bemutató. Nem, nem akarjuk feleslegesen hype-olni a cuccot, csak épp az XXL GSM jóvoltából most sikerült szereznünk egy kártyafüggetlen változatot, úgyhogy végre ki tudtuk próbálni a telefonálást, bővebben tudunk írni az üzenetkezelésről és az adatkommunikációról, valamint kitérünk az új, 2.0-s szoftver újdonságaira is. Előre szólunk, hogy fogunk még írni a készülékről, hiszen mint azt már valószínűleg mindenki tudja, a készülék hivatalosan e hónap 22-én érkezik hazánkba, ami sok új kérdést fog felvetni - amiket mi majd igyekszünk megválaszolni.

Ha van egy szó, amiért a telekommunikációs eszközök terén jártas emberek ölni tudnak, az az iPhone. A múltkori írás kapcsán nagyjából megúsztuk a dolgot, főszerkesztőnk megpróbált egy objektív cikket publikálni az almatelefon legújabb generációjáról, amely egyébként csak egy bemutató volt. A penna azonban most az én kezemben van, így bár cikkünk tárgya nem változott, a konklúzió elképzelhető, hogy kicsit más lesz. A mókusvakítást természetesen én is mellőzöm, de egy kicsit jobban beleásom magam abba, hogy kiknek és miért lehet jó az iPhone...

Pár szót ejtenék a készülék külsejéről. Nos, ebből a szempontból nem sokat változott az elődjéhez képest, ha a fizikai adatokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy tömeg szempontjából fogyott két grammot (azaz 133-at nyom), ellenben vastagságra és szélességre nőtt pár millimétert, pontos mérete 115,5 x 62,1 x 12,3 mm. Az előlap szinte teljesen olyan, mint volt, gyakorlatilag egy nagy kijelző az egész, melynek képátlója 3,5 hüvelyk, felbontása pedig 320 x 480 pixel. Multitouch rendszerű (azaz egyszerre több helyen is érzékeli a tapicskolást), képminőségéről még mindig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, komolyan mondom, évekkel előzi meg a konkurenciát, napfényben való olvashatósága is kiemelkedő.

A hátlap már merőben más, mint amilyen volt. Egyrészt műanyagból van, nem fémből, másrészt csillog. És gyűjti az ujjlenyomatokat. Két színben, feketében és fehérben elérhető, véleményem szerint mindkettő jól néz ki, bár ezzel kapcsolatban is elég eltérők a vélemények. A hangerőszabályzó gombokat és a némító pöcköt az eszköz bal oldalán találjuk, jobbra semmi nincs. Felül üldögél a bekapcsológomb és a 3,5 mm-es jack kimenet, utóbbiba ezúttal már bármilyen fülest bele lehet dugni, nem csak a gyári headsetet - mondjuk Bognak van olyan fülese, ami valamiért nem ment bele (noname, 300 forintos headset), de nekem nem voltak efféle gondjaim. Más lett az alsó fertály is, a kihangosító hangszórói már nem csak pár lyukból állnak, egy korrekt kinézetű fém "háló" került rájuk, ráadásul mindkettő mellett található egy-egy csavar. Egyébként az egyik (a jobbra lévő) hangszóró még mindig "kamu", hangok csak a másikból jönnek, azaz a zene kihangosítva nem sztereóban szól.

Telefonálás, adatkommunikáció


A készülék legnagyobb újítása, hogy boldogul a harmadik generációs mobilhálózatokon is. Igazság szerint úgy gondolom, hogy ezt már az elődnek is tudnia kellett volna, emiatt új készüléket kiadni enyhén szólva is lehúzás, de az Apple marketingstratégiája már csak ilyen. A telefonálás mit sem változott, még mindig kellemes a masinával beszélni, a hangminőség kifejezetten jó. Videótelefonálás viszont döbbenetes módon nincs, se kezdeményezni, se fogadni nem tudtam efféle hívást. A gyári csengőhang-kínálat gyér, gyermeteg pittyegések tömkelege, komolyan, mintha öt - frászt: tíz - évet visszautaznánk az időben. MP3 csengőhangot ráadásul csak a Mac tulajdonosok állíthatnak be, ez is elég komikus.

Az első iPhone megjelenésekor nem keveset bosszankodtunk azon, hogy nem kezelte a SIM kártyán lévő számokat. Szerencsére ezt egy ideje már megoldották almáék, így az i3G-ben már megtaláljuk a bűvös Import SIM Contacts gombot - félreértés ne essék, ezt nem mint pozitívumot említem, mivel a SIM-számok kezelése a legeslegalapvetőbb funkció, amit egy mobiltelefonnak tudnia kell! A névjegyzéknek ezúttal már külön ikonja van a menüben, de ettől függetlenül a Phone rész alól is elérhetjük. Az egyes emberkékhez fotót és egyedi csengőhangot is hozzárendelhetünk, a további extra mezők pedig a következők: e-mail, webcím, postacím, kismillió név (köztük nick és fonetikus név is), munkahely, születésnap, egyedi cimkével is ellátható évforduló, megjegyzés.

A Safari névre hallgató webböngésző program istenítésébe ezúttal nem mennék bele, csupán röviden jegyezném meg: jelenleg ez a legfejlettebb és legkezelhetőbb webböngésző program, ami mobil eszközön létezik, utcahosszal veri még az Opera Mobile 9.5-öt is. Egyetlen hibája, hogy hiányzik belőle a Flash támogatás, de állítólag már fejleszti az Adobe. Ennek híján a népszerű SpeedTest.net weboldalt nem tudtam beizzítani, úgyhogy három hazai lapon néztem meg, hogy milyen gyors is a gép a Vodafone HSDPA hálózatán, Budapest szívében. A teszteket háromszor futtattam le, az alant látható táblázatban az átlagolt értékek olvashatók. Összehasonlításképp az asztai PC-m által produkált eredményeket mellékelem (Huawei E220 modemmel).

Bár az iPhone némiképp le van maradva a desktop PC-hez képest, az eredmények összességében nagyon is jók egy mobiltelefonhoz képest. A webböngészés tehát nemcsak élménydús, de gyors is, meg vagyok elégedve. A kártyafüggetlen masina leendő tulajdonosainak kedvéért megjegyezném, hogy T-Mobile-os kártyával a menüben nem látható az APN beállítási lehetőség, ha tehát valaki a magenta szolgáltató hálózatán szeretne netezni egy külföldön vásárolt géppel, az először rakjon be egy Pannon/Vodafone kártyát, állítsa be a T-Mobile APN-jét, majd tegye vissza a használni kívánt SIM-et.

Üzenet és adatkezelés

Az üzenetkezeléssel kapcsolatban rögtön az MMS támogatás hiányát kell megjegyeznem: gáz. Úgy tűnik, hogy Steve Jobs kizárólag az Egyesült Államokban tud gondolkodni, arrafelé ugyebár senkit nem érdekelnek a multimédiás üzenetek, de kérem, az iPhone-t Európában is forgalmazzák! A dolog azért is nevetséges, mert valószínűleg nem lett volna nagy munka ezt is megcsinálni. Az SMS-eket viszont jól kezeli a gép, az üzeneteket chat-szerű nézetben láthatjuk, több címzettnek is lehet küldeni egyszerre. Egy dolog azért ezzel kapcsolatban is hiányzik: nem láthatjuk, hogy hány karaktert gépeltünk be.

E-mail kliens még mindig van a szoftverben, ezúttal már több üzenetet is törölhetünk egyszerre. Örvendetes továbbá az Exchange támogatás, az viszont szomorú, hogy a push funkció csak ennél, valamint Yahoo-nál és MobileMe-nél érhető el, a többi fióknál nem (tehát még GMailnél sem). Pár szó a MobileMe-ről: ez egy Macintoshról már ismerős szolgáltatás, melynek éves díja 99 USD. Segítségével több Mac és az iPhone között szinkronizálhatjuk e-mailjeink, naptárbejegyzéseink, kontaktjaink, fényképeink, ráadásul mindezek elérhetők egy webes felületen, melynek kapacitása gyárilag 20 GB. Bár én nem tudtam kipróbálni, a felhasználók tapasztalatai szerint a Push Mail funkció hibátlan, sokan "Blackberry gyilkos"-ként beszélnek a szolgáltatásról, legalábbis ami a sebességet illeti. Ugyanakkor keresni például nem lehet az elektronikus levelek között, amire szintén nehéz mit mondani...

Megújult a naptár is. A régi iPhone-nál az iTunes szépen egybegyúrta az összes iCal bejegyzést, ami főleg azért volt problémás, mert a telefonon nem tudtuk beállítani, hogy melyik naptárba menjen az új bejegyzés. Ilyen gond mostmár nincs, több naptár használata esetén az egyes bejegyzések színkódokkal vannak megkülönböztetve, új esemény rögzítésekor pedig a telefonon is kiválaszthatjuk, hogy az hova kerüljön.

A 2.0-s szoftver újdonságai és hiányosságai

Bár az előző oldalakon már szó esett pár dologról, az iPhone 2.0-s szoftverének újdonságai nem merülnek ki ennyiben. Javult például a jelszóbevitel: mikor egy titkos szöveget gépelünk, a gép nem csillagozza (azaz pontozza) ki az utolsó betűt addig, amíg el nem kezdjük gépelni az újat - így könnyedén észrevehetjük, ha elgépelünk valamit. Örömteli továbbá, hogy több - eltérő nyelvű - virtuális billentyűzetet is használhatunk egyszerre, melyek között egy gombbal tudunk váltani - üröm az örömben, hogy a tesztpéldányon magyar nyelvű kiosztás még nem volt.

A számológép már tudományos funkciókat is ellát, a megfelelő nézethez el kell forgatnunk a gépet.

A beépített GPS-vevőnek köszönhetően a fényképező szoftvere képes geoinformációkkal ellátni az elkészített fotókat. Az új szoftverben megoldották, hogy a GPS-információkat használó alkalmazások külön-külön megkérdezzék, hogy hozzáférhetnek-e a kívánt adatokhoz - a gond az, hogy a fényképezőt elindítva minden egyes alkalommal ki kell választanunk, hogy mi legyen, ami picit idegesítő. Nem a 2.0-s szoftver újítása, de mindenképp megemlítendő, hogy a menüben az ikonok sorrendjét szabadon variálhatjuk, több oldalt is használhatunk.

A legnagyobb újításról azonban még nem esett szó: van App Store! Ez egy amolyan virtuális bolt, ahonnan új szoftvereket tölthetünk le. A közhiedelemmel ellentétben nem csak fizetőseket, a kínálatot böngészve (mely a teszt írásának pillanatában hozzávetőlegesen 1000 programból állít) több ingyenes darabbal is találkoztam, azonban ezek letöltéséhez is regisztrálni kellett volna, úgyhogy erre majd akkor térünk vissza, amikor itthon a T-Mobile-nál is kapható lesz az eszköz.

Fontos megjegyezni, hogy az App Store-ban csak olyan szoftverek érhetők el, melyeket a gyártó jóváhagyott. Hogy ez jó vagy sem, azt mindenki maga döntse el, az biztos, hogy más gyártók (pl. RIM) is csinálják így, a Windows Mobile-on felnőtt tulajdonosoknak viszont biztos, hogy furcsa lesz a dolog. Személyes véleményem, hogy a szűrt tartalom nagyon jó dolog, Windows Mobile és Symbian platformoknál már találkoztam olyan programokkal, melyek alaposan hazavágták a készüléket, melyre felraktam őket - na ilyen biztos, hogy nem lesz az iPhone-nál. Tegyük hozzá, hogy azért valaki már ügyesen kijátszotta a rendszert, s felkerült egy 1000 dollárért letölthető szoftver, amely semmi egyebet nem csinál, csak egy drágakövet jelenít meg a képernyőn. Nyolc okostojás letöltötte, mire az Apple eltávolította a kínálatból.

Ezzel nagyjából ki is tárgyaltuk a szoftvert. Látható, hogy továbbra is komoly hiányosságok vannak, az MMS és a Flash támogatás hiánya önmagáért beszél, de mondhatnék még pár dolgot, melyek kellenének: profilválasztó, hangtárcsázás/hangvezérlés, azonnali üzenetküldő program (például MSN), copy-paste funkció, HSDPA-modemként működés... és persze a Bluetooth, mely még mindig csak hangátvitelre használható, de a sztereó profilt (A2DP) abból sem támogatja.

GPS, kamera, akkumulátor

Az új iPhone-ban van GPS, egészen pontosan A-GPS. Sok dologra jelenleg nem használható, gyakorlatilag csak az aktuális pozíciónkat leshetjük meg, ami ugye két dologra lehet jó: tervezhetünk útvonalat valahonnan, valamint elláthatjuk a fényképeket GPS-koordinátákkal. Előbbire a Google Maps-et használhatjuk, de az ugye nem képes autós navigációra - elvileg a TomTom már fejleszt naviszoftvert, de erről még nem sokat tudni. A pozicionálás viszont villámgyors volt, az iPhone röpke fél perc alatt kiírta, hogy hol vagyok, ami azért nem rossz.

A kamera mit sem változott: 2 megapixel, fixfókusz, vaku nincs. Ez a minőség már egy éve sem volt a csúcs, most viszont kifejezetten vacaknak számít, mivel napjainkban már egy alsó kategóriás Nokia készülék is hasonló paraméterekkel büszkélkedhet. Fotózáskor a beállítási lehetőségek száma: nulla. Videót nem vehetünk.

Az akkumulátor kapacitása ismeretlen, nem cserélhető, azaz de, szervizben, sok pénzért. Az üzemidőről már kicsit többet tudok írni, mint múltkor a kolléga a bemutatóban: nálam a gép úgy 4 óra beszélgetést bírt 3G-s hálózaton, ami jó, nagyon jó. Videót több mint 6 órán keresztül játszott, ami szintén rendben van. A zenelejátszási időt nem tudtam megnézni, felhasználói tapasztalatok szerint 20-30 órát is elmuzsikál egy töltéssel, feltéve persze, hogy semmi mást nem csinálunk. Összességében elmondható, hogy nagyon erős igénybevétel (több óra zenehallgatás, WiFi-s és 3G-s netezés, 1-2 óra telefonálás, rengeteg nyomkodás) mellett is kibírja egy napig.

Összegzés

A zenei részről szándékosan nem írok, mivel a legkisebb változás sem történt az elődmodellhez képest. Ez persze nem baj, egész egyszerűen nem volt szükség rá, mivel a gép ezen a téren igencsak kiforrott. Persze hiányosságok továbbra is vannak: a hangszínszabályzóban nem hozható létre egyéni séma, nem használhatunk Bluetooth fejhallgatót, plusz zenéinket gyakorlatilag csak az iTunes-szal dobhatjuk fel a masinára, amivel nekem - iPod tulajnak - nincs bajom, mivel szeretem rendezhetni a muzsikáimat, de azért sokan vannak, akik nem szeretnek időt fecsérelni az ID3 tagek kézzel beírkálására és az albumborítók netről letöltésére. Egyértelműen látszik, hogy az Apple abszolút nem gondolt azokra az országokra, ahol nem érhető el az iTunes Music Store.

Összegzés: az iPhone-ról még mindig vegyes az összkép. Egyrészt egy marha jó cucc. Le lehet tagadni, de a multi-touch kijelző, a villámgyors, atomstabil operációs rendszer, a felhasználóbarát kialakítás mind-mind nagyon jó dolog, ráadásul ott van az a high-tech érzés, amit véleményem szerint csak ez a készülék nyújt, legalábbis ilyen mértékben. Másrészt ott van az Apple üzletpolitikája, azaz a felhasználók szabadságának korlátozása: a gépet nem csak azért nem lehet elrontani, mert az operációs rendszer jó, hanem azért, mert rengeteg dologhoz egyszerűen nem férhetünk hozzá. Pedig én szívesen hozzáférnék, szívesen beállítanék pár dolgot, továbbá örülnék azoknak a funkcióknak, melyek hiányoznak. Mert bizony nagyon sok dolog hiányzik - a listát az olvasmányosság kedvéért nem írnám le újra, de hangot adnék felháborodásomnak pár dologgal kapcsolatban. Mi az, hogy a push e-mail funkciót csak Yahoo mailnél érhetem el? Mi az, hogy nem küldhetek MMS-t? Miért korlátozza ilyen mértékben a gyártó, hogy mit tehetek a készülékemmel? Választ valószínűleg sosem fogok kapni. Ettől függetlenül lehet, hogy egyszer én is iPhone tulaj leszek, mert bár korlátozott funkcionalitású, de amit nyújt, azt kompromisszum nélkül, tökéletesen tudja. A plecsnizéssel még várok, egészen pontosan augusztus 22-ig, mikor végre fény derül a készülék előfizetéses árára.

Forrás: www.mobilarena.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása