2009.03.23. 08:57 zolilaoce

Sony Ericsson Xperia X1 teszt 2

Forrás: www.technet.hu

Sony Ericsson Xperia X1: elmaradt ováció

A billentyűzet akkor lehetne még jobb, ha ékezetes lenne, bár az ékezetek kezelése nem rossz még ezen az angol változaton sem. A bal hüvelykujjunknak kínálja magát egy "áü" feliratú gombocska közvetlenül a space mellett, amivel gyorsan ékezetezhetők az ékezetendők. Ez a QWERTY-törpe mindenképpen a telefon egyik legjobban sikerült része.

Az elsõ híreket február közepén kaptuk a Sony Ericsson Xperiáról, amelyet már akkor mindenki csak "nagyágyúként" emlegetett. Aztán alig telt el egy hónap, és már a fõ téma az volt vele kapcsolatban, hogy késni fog, ekkor már mindenki 2009 elsõ negyedévét jósolta. És most, mintegy két hete szépen csendben felkerült a magyar polcokra, de elmaradt az ováció, hiszen idõközben megjelent több olyan telefon is, amely elvitte a vevõket a Sony Ericsson orra elõl. Ki és miért vesz mégis Xperiát? Miben több ez a telefon, mint a riválisoké? Tesztünkben erre kerestük a választ. (A teszt bõvített változatát elolvashatja a szerzõ blogjában, ide kattintva.)

A régi iskola?

Valahogy így szokták megfogalmazni, amikor egy telefon eltér a trendektõl, és inkább a régi, jól megszokott sémákat követi. Az X1-es ilyen. Sajnos. Nem túlzás ez a szó, hiszen elsõ ránézésre csalódást okoz az a tény, hogy ennek a "nagyágyúnak" a képernyõjét bizony keret veszi körül. Persze ez a keret nem az a keret, amit a régebbi telefonoknál megszokhattunk, hiszen sokkal alacsonyabb a pereme, így magát a kezelést nem akadályozza, sõt bizonyos esetekben még meg is könnyíti. De mégiscsak keret.

Az elsõ benyomásokat rontja az a tény is, hogy az Xperia elõlapján elhelyezkedõ gombok amolyan Lego-műanyagból készültek, fénylenek, egyenetlenek, nagyon gagyi hatást keltenek. Sajnos ugyanezeket a gombokat kapta az ezüstszínű változat is. Kár. A központi navigációs billentyűre - vagy d-padre - és a körülötte lelhetõ elrendezésre legjobb szó a káosz. A dizájn oltárán áldozták fel a használhatóságot, mert az Xperia "X"-ét akarták mindenképpen érvényre juttatni az elõlapon. Ennek következtében a gombok háromszög alakúak lettek, ami azért szomorú, mert szinte kezelhetetlenek.

"Dán" megoldás a svédektõl: "Lego"-műanyag

Maga az elõlap egyébként nem rossz. Enyhén csíkozott műanyagból készült amely nem is nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, egy mozdulattal tisztára törölhetõ. Pont annyira emelkedik ki a keret a kijelzõ síkjából, hogy kicsit védje azt, ha valamilyen aljas megfontolásból orcával lefelé tennénk le.
A következõ csalódás a készüléktest illesztése. Az Xperia elõlapja megnyomva jó másfél millimétert közeledik a billentyűzethez és ugyanennyire el is távolítható, ettõl lebegõs érzése van az embernek. Ha az elõlapi gombokat nyomjuk, szabályosan csattog a készülék. Cserébe viszont a szétcsúsztatás könnyed, nyitott állapotban pedig már nem nagyon lifeg a kijelzõ. Ha már szétnyitottuk, nézzük a billentyűzetet !

QWERTY-törpe

Ha megvesszük, talán leginkább a billentyűzet miatt döntünk mellette. Ez az a rész, amibe egyszerűen nem lehet belekötni. Mondhatnánk: tökéletes. Van háttérvilágítása. Minden irányban domború egy kicsit, így igazán kézre áll. A QWERTY-billentyűzetet használóknak egészen biztosan szokatlan lesz elsõre, hogy nem érnek össze a gombok, de pont ez a lényege ennek a kialakításnak.

Íves és míves


A billentyűzet akkor lehetne még jobb, ha ékezetes lenne, bár az ékezetek kezelése nem rossz még ezen az angol változaton sem. A bal hüvelykujjunknak kínálja magát egy "áü" feliratú gombocska közvetlenül a space mellett, amivel gyorsan ékezetezhetõk az ékezetendõk. Ez a QWERTY-törpe mindenképpen a telefon egyik legjobban sikerült része.
Beüzemelés, testreszabás
A hátlap középsõ része körömmel könnyedén eltávolítható, fém. Szükség is van erre a mozgathatóságra, hiszen alatta helyezkedik el a micro-SD foglalata, amit PDA lévén valószínűleg gyakran ki-be fogunk tenni-venni. Miután behelyeztük a SIM-et és a micro-SD-t, tegyük helyére az 1500 mAh-s akkumulátort, ami már most arra enged következtetni, hogy bírni fogja szuflával. Mivel a hátlap egy fémlapocska, visszatenni is könnyű, egy határozott mozdulattal a helyére pattintva olyan pontosan illeszkedik, hogy öröm nézni. Ez alá nem fog a por és a pára bekúszni, a kártya maximálisan védve van.

Ez a készülék is leszedi az összes kapcsolati és e-mail beállítást a hálózatról, így az ActiveSync után gyakorlatilag 10 perc alatt üzemképessé varázsolhatjuk, és nekikezdhetünk használatának.

Panelek

Nos, erre voltunk a legkíváncsibbak. Olvastunk a panelekrõl, de mik is ezek? Talán úgy lehetne legjobban leírni a lényeget, mintha párhuzamosan futtathatnánk kilenc mai nap-, vagy más néven today-képernyõt. Ezek között viszonylag gyorsan válthatunk, és mindegyikkel mást és másként érhetünk el a nekünk kedves funkciók közül.

Panelek a Sony Ericsson weboldaláról is tölthetõk le, de szeptember óta elérhetõ a Sony Ericsson SDK-ja, azaz szoftverfejlesztõ készlete, amellyel bárki készíthet saját magának  megfelelõ panelt is. Ha ebben nem vagyunk profik, az interneten kutatva már most is számos panelt találhatunk, ezek közül biztosan megtaláljuk azt a kilencet, amelyet egymás mellé pakolva a mindennapi életünket nagyban megkönnyíthetjük.

A panelek a képernyõn kicsinyítve helyezkednek el, rájuk bökve ugranak elõre. Kicsit zavaró, hogy elõször a kicsi kép nagyítódik fel, majd a szokásos Windows-pörgettyű kivárása után frissítõdik a panel a magunk által beállítottak szerint. A telefonhoz ingyen jár egy Spb Mobile Shell panel is, amely egymagában is az ujjainkkal tökéletesen kezelhetõvé teszi a készüléket . Egyéb készülékekre 30 dollárért vehetnénk meg. 

Sok kritika éri az Xperiát, hogy a panelek közötti váltás nem elég gyors, de ezzel nem értünk egyet. Ugyanis ha azt vesszük, hogy egy-egy panelváltás körülbelül akkora művelet, mint átállítani a todayt, azaz a mai nap képernyõt egy teljesen más elrendezésre, akkor ezt a pár másodperces "pörgettyűzést" teljesen elfogadhatónak találjuk. Mindent figyelembe véve a Sony Ericsson paneles megoldása valóban korszakalkotó, forradalmi, lenyűgözõ. Csak pozitívan tudunk róla nyilatkozni, és gratulálunk hozzá. Másolni is fogják hamarosan...

ROM/RAM/háttértár

Storage Memory néven (ROM) 281,71 MiB áll rendelkezésre, amelybõl az indításkor 169,64 MiB marad meg nekünk. Miután a nekem legfontosabb programokat feltelepítettem, még mindig van 128,57 MiB, amely tökéletesen elég. A programok futtatásához rendelkezésre álló memória (RAM) alapban 200,48 MiB, mindent futtatva 137,26 MiB marad szabadon, ez több mint elég. Nincs belsõ flash, így háttértárként a micro-SDHC áll rendelkezésre, ebbõl jelenleg 16 GiB-ost kaphatunk, ha ügyesek vagyunk, nagyjából 100 dollár körül.

GPS, navigáció


A GPS-vevõre nem mondhatunk mást: pazar. Hamar fog jelet, ablak közelében még épületben is. Ha megfogta, nem ereszti. Navigálás közben a hosszú képernyõ miatt olyan messzeségekbe elõre látunk, hogy beleszédülünk. A nagy képernyõfelbontás miatt mobileszközön ritkán látható részletességben figyelhetjük meg környezetünket a Google Mapsen is.

A telefonhoz adott Wayfinder három hónapos próbaverzióját - mivel több megoldást is választhatunk az áráért, ráadásul idõkorlát nélkül - a felhasználók 99%-a (velem együtt) ki sem bontja.

Filmek

Sajnos az Xperia sem alkalmas "rendes" méretű és bitrátájú filmek lejátszására. Hiába a nagy processzor, a HTC-nek van még mit fejleszteni a videoképességeken.

A videolejátszás hibái abban mutatkoznak, hogy a film akad, darabos, zavarja a szemet. A képernyõ egyébként alkalmas lenne a filmnézésre, a színei gyönyörűek, bár a mérete miatt még mindig az "egérmozi" kategóriába tartozik.

Zene

A Sony Ericsson erre a készülékre 3,5 milliméteres szabványos négypólusú jackaljzatot tett, így bedughatjuk a saját fülesünket is magába a telefonba, vagy a mikrofon fölé. A headset megoldása ugyanis olyan, hogy a mikrofon után is találunk egy hárompólusú, 3,5 milliméteres aljzatot. Nem csalódtunk a Sonyban, nem engedte magára erõltetni a HTC extUSB-s megoldását. A készülék hangjában viszont csalódnunk kell, mert hiányoznak a magasak. A mélyek úgy dübörögnek - fõként a telefonhoz kapott légmentesen záró Sony fülessel -, mint a mennydörgés, de a cincogás nincs sehol. MP3-ak hallgatására tökéletes, mivel az akksi bírja is, ezzel a telefonnal valóban hallgathatunk is zenét. A vezérlés itt is egy szem hívásfogadógombra korlátozódik, se léptetés, se hangerõszabályzás - még potméteres sincs.

Fényképezés

A fényképezõgép kapott mobil-LED-támogatást, de csak egy méterre tudunk vele fényképezni a sötétben. A kamera 3,2 megapixeles, a vele készített képek a telefonon való mutogatásra és mms-ezésre tökéletesek, elõhívatni ne nagyon akarjuk azokat. Azt nyújtja, amire számítottunk. Képekben is megmutatva, íme:
Forrás: www.technet.hu

Internet

Ehhez a géphez is kapunk egy Operát, amely meglepõen jól teljesít. A weboldalak gyönyörűen gördülnek, a linkekre kattintva már ugrik is be a kért lap, nem nagyon kell "körmözni" sem, a legtöbb kattintás ujjbeggyel is tökéletesen sikerül. Mindent egybevetve, ezen a telefonon is csak akkor fogunk internetezni, ha muszáj.

E-mailek, szöveges üzenetek


Bár a panelek nagy részén van valamilyen elérés (ikon) a szöveges üzenetekhez, azok olvasásánál és szerkesztésénél csak a WinMo beépített üzenetkezelõjére hagyatkozhatunk. Talán a legjobb az Spb Mobile Shell felülete, amelynél az e-mailek és az SMS-ek kezelése legalább elkülönül egymástól.

Azt nagyon sajnálom mindenesetre, hogy egyik panelen sincs e-mail elõnézet, illetve nincs egy üzenõ-panel, amelyet elõhívva a szöveges üzeneteinket tudnánk gyorsabban rendezgetni. A WinMo beépített üzenetkezelõjét meg nem kell bemutatni, olyan-amilyen.

Elmaradt ováció

Cikkünk címében utaltunk arra, hogy már nem istenítik annyira ezt a készüléket, mint ahogyan az év elején olvashattuk világhálószerte. Annyi történt, hogy a reflektorfény egyszerűen átfordult az új sztárokra. A Sony Ericsson hiába készítette nagy gonddal az Xperia X1-est, ha közben mások gyorsabban kiadták a maguk változatát. Az Xperiának is megvan a közönsége, hiszen ebben az összeállításban nincs - egyelõre - még egy ugyanilyen telefon, csak a sok késedelem miatt kicsit kisebbet durrant , mint amit vártunk tõle. Az ováció tehát elmaradt, de ettõl függetlenül jelenleg ez a legjobban használható QWERTY-s telefon.

Kiknek?

Akiknek fontos a gyors ékezetes gépelés, a nagy képernyõfelbontás, a halálpontos és üzembiztos GPS, az akadásmentesen működõ operációs rendszer és a Sony Ericsson iránti márkahűség.

Pró és kontra

Ellenérvek:

  • Nehéz, lötyögõs ház
  • Csúnya, átgondolatlan elõlapi gombok
  • Nincs belsõ háttértároló
  • Rosszul elhelyezett, nem túl érzékeny érintõgombok
  • Gyenge kamera
  • Magas ár
  • A WinMo összes hátránya


Érvek

  • Gyors processzor
  • Sok ROM/RAM
  • MicroSDHC-bõvíthetõség
  • Jól kezelhetõ panelek
  • Nagy felbontású képernyõ
  • Jó GPS, hasznos A-GPS-funkció
  • Sok hozzáadott tartalom
  • A WinMo összes elõnye

Forrás: www.technet.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása