2009.03.28. 14:22 zolilaoce

LG KC910 Renoir teszt

Forrás: www.itextreme.hu

LG KC910 Renoir review

Teszteltük az LG Renoir készülékét, mely közvetlen utóda a sikeres Viewty telefonnak, és multimédiás képességei közül 8 megapixeles kamerája igazán kiemelkedő...   

Pozitívum:
HSDPA, Wi-Fi, 8 megapixeles kamera

Negatívum:
nincs 3.5 mm-es audio Jack, tollnak nincs kialakított helye a telefon testében, gyenge Xenon vaku

 
Az LG Renoir a Viewty érintőképernyős koncepciójának egyértelmű útóda, 8 megapixeles kamerával, melynek hallatán talán sokaknak elkerekedik a szeme, de tesztünkből kiderül, hogy vajon mire is képes a telefon és a kamera tényleg kiválthat e egy alsóbb kategóriás kompakt gépet.

Külsőségek, design
 
Az LG Renoir egy lényegesen kifinomultabb elegánsabb változata a korábbi Viewty készüléknek, de stílusjegyek egyértelműen utalnak az elődre. Az érintőképernyő egy műanyag védőborítás mögött helyezkedik el, mely nem ad olyan minőségi érzetet, mint például az iPhone képernyő borítása, de cserébe könnyebb a telefon. Ahogy minden érintőképernyős telefonnál, itt is fel kell készülnünk a folyamatosan megújuló ujjlenyomatokra és más szennyeződésekre. A Viewty-hoz képest az érintő képernyő sokkal pontosabb és érzékenyebb lett, habár még mindig lehetne rajta tökéletesíteni. A Renoir 107.8x55.9x13.9 milliméteres méretei és 114 grammos súlya optimálisnak mondható és kényelmes fogást biztosít.
 
A nagyméretű, 3 colos 400x240 pixel felbontású megjelenítő alatt három gombot találunk. A híváskezdeményező valamint a hívás megszakító gombot, mely egyben ki/be kapcsoló gombként is funkcionál, valamint a kettő közé egy „Multitasking” gombot építettek be. Ez a középső gomb az éppen futó, illetve háttérben nyitva maradt alkalmazásokat mutatja meg, illetve egy másik fülben a 9 leggyakrabban használt programot érhetjük el. Maga a gombok kialakítása igazán remek, habár a formájuk nem biztos hogy mindenkinek tetszeni fog, nagyon megbízhatóan működnek.
 
A telefon jobb oldalán találjuk a hangerő szabályzó gombokat, alatta pedig a billentyűzár valamint a kamera multifunkciós gombja található. A billentyűzár gombja úgy lett tervezve, hogy véletlenül se oldjuk ki, mondjuk a zsebünkben hordozva a készüléket, de a csúszó kapcsolók általában könnyebben használhatóak. A bal oldalon az univerzális LG csatlakozó és alatta pedig a microSD kártya foglalt helyezkedik el. Az LG csatlakozón keresztül tölthetjük a telefon, csatlakoztathatjuk számítógéphez, illetve a fejhallgató is ide csatlakozik. Ez a megoldás eleve kizárja bármilyen két, vezetéket igénylő művelet együttes elvégzését, és saját 3.5 mm-es fejhallgatónkat is mellőznünk kell.
 
Menürendszer, kezelés
 
A fő képernyőt telepakolhatjuk mini alkalmazásokkal ( widget ), ha a képernyő jobb alulsó részén látható W-t megérintjük. Ekkor az alulsó sáv lecserélődik és onnan tudunk a képernyőre húzni, vagy oda visszatenni widget-et. A mini alkalmazások lehetnek helyben futó programocskák, vagy online változatok, mint például az időjárási widget, melyhez valamilyen internet kapcsolatra van szükségünk. A widget-ek elhelyezése tetszőleges lehet a képernyőn és lehetőségünk van több mini alkalmazás elhelyezésére mint amennyi egy képernyőn elférne, mivel ilyenkor egyszerűen arrébb mozdíthatjuk a képernyőt, mintha csak egy nagyobb papírt néznénk egy kisebb ablakon keresztül.
 
Maga a menürendszer felépítése és kinézete szinte semmit sem változott a korábbi modellekhez képest. Négy fő kategória van továbbra is a képernyő jobb oldalán a telefon, multimédia, szervező és a beállítások. Az átmenetek és animációk a menüpontok közt néha érezhetően és láthatóan lassúak, ami olyan érzést kelt bennünk, mintha a telefon lassú lenne.
 
A telefonkönyv használatával nem lesznek gondok, könnyen áttekinthető és kereső sávot is találunk benne a felső részen. Amikor pedig elkezdünk beírni egy számot azonnal láthatjuk a telefonkönyvünkben egyező telefonszám részletekkel rendelkező bejegyzéseket ami nagyon hasznos tud lenni. Sajnos a telefonkönyvbe új bejegyzést bevinni már sokkal kényelmetlenebb tud lenni, mivel minden érintő funkció nagyméretű egyszerre csak kevés adatmezőt látunk, így sokat kell görgetnünk. A görgetéshez pedig ajánlott a mellékelt ceruzát használni, mivel a görgetősáv a készülék összes menüjében elég keskeny, amit ujjal könnyen eltévesztünk.
 
Ha már szó esett a ceruzáról mindenképp meg kell említenünk annak elhelyezését, mivel nem a készülékbe csúsztatható praktikus megoldásról, hanem egy madzagos bőr valamiben himbálózó kiegészítőről van szó. Ennek a megoldásnak számtalan hátránya van, hiszen (eltekintve az esztétikai megjelenéstől) bárhova beakadhat a kis valami és a tartóból is kieshet a pálcika, gyorsan kivenni pedig képtelenség. Egyszóval a design vagy az arra törekvés ismét a praktikum rovására ment.
 
Dolby Mobile és mutlimédia
 
A telefon megkapta a Dolby Mobile minősítést is habár ez nem látszik pontosabban hallatszik meg, mivel a belső hangszóró nem különösebben hangos, és fejhallgatóval sem érezhető komoly minőségi különbség, sőt ebben a tekintetben inkább középkategóriásnak mondhatnánk. A zenelejátszó alig kínál funkciót és még az olyan hasznos képesség, mint a szám közepére ugrás is hiányzik belőle, egyszerűen végig kell tekerni az egész számon, ami főleg hosszabb mix esetén bosszantó.
 
A készülék képes DivX videók lejátszására azonban az esetek döntő többségében ezt a képességét csak hosszú konvertálás után élvezhetjük ki, mivel a készülék nem képes csak a neki megfelelően méretezett és tömörített videók lejátszására. Egy sima a merevlemezünkön pihenő film, DivX kódolású mentését szinte biztos nem fogja lejátszani átalakítás nélkül.
 
Kamera
 
A kamera kezelőfelülete igazán jól használható és könnyen elérhetünk minden alap funkciót, a részletesebb konfiguráció már kicsit nehezebb. A telefon egyik gyengesége, hogy közel 3-4 másodpercbe is beletelhet egyetlen kép eltárolása, ami meglehetősen sok. A telefonnal készült képek megfelelő megvilágítás és normál körülmények esetén nagyon szépek és élesek. Rossz megvilágítás esetén azonban rohamosan romlik a minőség, melyen a Xenon vaku sem tud jelentősen javítani, mely esetenként gyengébbnek bizonyult, mint egy LED-es megoldás.
 
A készülék képes VGA videók rögzítésére 30 fps sebességgel és QVGA videókat 120 fps sebességgel is fel tud venni. Természetesen a telefon támogatja a TV kimenetet, így elkészült képeinket, videóinkat otthoni TV-nken is visszanézhetjük.
 
Összegzés
 
A készülék elődjéhez képest komoly előrelépés és a 8 megapixeles kamerája is nagy ugrás a korábbi modellekhez képest, habár lenne rajta mit javítani, rossz fényviszonyoknál a minőség és vaku terén egyaránt. Még mindig nem vált ki egy 8 megapixeles kompakt gépet, de már közelít. Mindenesetre önmagában a kamera miatt nem érdemes megvenni, annál is inkább mert a kategóriájában van jobb kamerával szerelt 8 megapixeles telefon is. Az LG PC csatlakozást segítő programja sajnos Bluetooth kapcsolatnál nem mindig  működik gördülékenyen, időnként a magyarral is erős gondjai  vannak és a kapcsolat sem biztos, hogy megvalósul elsőre. Az A-GPS illetve a Wi-Fi valamint a legtöbb esetben jól használható interfésznek köszönhetően csábító alternatíva lesz.

Forrás: www.itextreme.hu

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása