2009.03.25. 16:20 zolilaoce

LG KP 100 teszt

Forrás: www.mobilarena.hu

LG KP 100 - Happy Meal mellé esetleg

Bevezető

Az utóbbi időben egyre több visszajelzést kapunk arra vonatkozóan, hogy rétegmodelleket - netán régebben bejelentett darabokat tesztelünk. Nyilván hivatkozhatnánk a gazdasági válságra, azonban a fő ok nem itt keresendő. Minden év februárjában rendezik meg a mobilos társadalom legfontosabb eseményét Barcelonában, ez az MWC, melyre minden gyártó rettenetesen készül, igyekeznek erre a pár napra koncentrálni a bejelentéseiket. Ennek az is az eredménye, hogy a karácsonyi nagy vásárlói roham lecsengését követően már nem igazán kapunk újdonságokat, hiszen mindenki erre a februári hétre készül. Mivel az MWC-n bejelentett modellek megérkezésére is várni kell néhány hetet, így ebben az időszakban is kénytelenek vagyunk kicsit körülnézni, mik maradtak ki a szórásból eddig. Szerencsére már érkezőben vannak az újdonságok, így már nem kell sokat aludnunk a várt tesztekig.

Az LG KP100 nem a sokak által várt modellek közé tartozik, amit persze könnyű megérteni. A készülék a csillogó közép- és felsőkategóriás LG-k mellett szerényen meghúzódó belépőszintű sorozatot erősíti, tipikusan az a modell, amelyből szép csendben szép nagy mennyiséget tud eladni a koreai gyártó. A KP100 nem lesz a managerek kedvenc mobilja, de még a fiatalok egy része sem fog kattanni rá. Nehéz meghatározni a célcsoportot, az egyetlen fogódzó az ára lehet, amelyet kellőképpen alacsonyra lőttek be az LG-nél.

A koreai óriás 1958-as megalakulásakor még Goldstar névre hallgatott. Így is volt ez egészen 1995-ig, amikor is a már jól ismert rövidítés lett a cég neve, amit a Lucky Goldstar szavak kezdőbetűiből alkottak meg, bár manapság előszeretettel a "Life is Good" szlogent szeretik ráhúzni. Az LG Electronics 1997-ben meg is alkotta első mobiltelefonját, amit az amerikai piacra készítettek. Innen gyors a fejlődés, ma ott tartunk, hogy a gyártók képzeletbeli dobogóján a brozérmes helyet foglalja el. A KP100 az MGSM.hu közreműködésével érkezett hozzánk. Az apró dobozban a telefonon és annak akkumulátorán kívül csak egy töltő lakik, előrevetítve ezzel a készülék képességeit is.

Külső

A dobozon kiemelik, hogy a készülék vékony kialakítást kapott. Nos, a 12,9 mm szerintem nem annyira átütő, láthattunk már a másik koreai márkánál ennél sokkal pengébb telefont is, szóval én inkább az átlagos kategóriába sorolnám. A készülék maga lekerekített élekkel rendelkezik, és a hagyományos kialakítást kapta. Az előlapon láthatjuk a 128x128 pixel felbontásra képes lőrést, akarom mondani kijelzőt, alatta a gumiból készült gombsor lakik, ennek egyetlen mutatósabb része az ezüst színűre festett, kerek navigációs gomb.

A gombok nyomáspontja elég rossz, az egyes billentyűk nem különülnek el egymástól, a gumis felület pedig nem igazán kényelmes. Formára egy kicsit Motorolás a kialakítás. A felette lévő CSTN kijelző sem egy világbajnok darab. A betekintési szöggel alapvetően nincs gond, a képfrissítés viszont a CSTN-re jellemző, az elmúlt dolgok még egy tizedmásodpercig látszanak. Fényereje, kontrasztja még éppen elegendő. Ennél véleményem szerint egy monokróm kijelző hasznosabb tud lenni, ráadásul azt legalább napon is el tudjuk olvasni.

A készülék oldalain nincsenek gombok, a sivárságot egyedül a bal oldalon látható töltőcsatlakozót fedő gumidugó töri meg. Ez utóbbi szerencsére a házhoz van rögzítve, így nem tudjuk elhagyni. Alatta az LG saját rendszerű csatlakozóját láthatjuk, bár a készülék tudásának fényében teljesen mindegy is, hiszen úgyis csak tölteni fogjuk ezen keresztül a telefont. A hátlapon ismét semmi nem keltheti fel az érdeklődésünket. A tesztdarab bordó-fehér színe alapvetően kellemes kombináció, de létezik összesen 4 variáns, így ki-ki a kedvére való színt választhatja. Kamera nincs, a burkolat házilag nem cserélhető. Az összeszerelési minőség teljesen rendben van, ehhez nagyon értenek Koreában.

Alapok

A bekapcsolás mellé a kis LG egészen hosszú dallamot játszik, s bár akár 16 szólamú polifóniára képes (mint például a Samsung SGH-T100-as modell 2002-ből), ez nem "jön át" a dallamból. Ugyanezt elköveti kikapcsoláskor is, szóval első dolgunk lehet ennek, és a rettenetes billentyűhangnak a kiirtása, ami kb olyan, mint anno a Rózsa Gyuri által vezetett Kapcsoltam vetélkedőben, annak is a modernebb, már nyomógombos telefont használó korszakában volt hallható, amikor Gyuri bácsi feltárcsázta következő áldozatát. A menü 6 ikonból áll, beljebb pedig listás elrendezést kapunk. A kezelés logikus, senki sem fog elveszni a fícsörök erdejében.

A telefonkönyv nem egy nagy durranás, mindössze 300 nevet tud megjegyezni. Ez nem túl sok, bár a célcsoportnak valószínűleg elégséges lesz. A billentyűzár kioldásának módjával viszont nem voltam kibékülve: először is fel kell élesztenünk a kijelzőt egy bármilyen gomb megnyomásával, majd a bal oldali gyorsgomb megnyomása után a jobb oldalit kell eltalálnunk viszonylag rövid időn belül. Rontja a helyzetet, hogy a kijelző és a gombok csak akkor kapnak megvilágítást, ha sikerrel jártunk, ergo sötétebb helyen kénytelenek leszünk mindezt emlékezetből megcsinálni.

A hívások közben tapasztalt beszédminőség rendben van, sőt, kihangosítva sem túl veszedelmes a helyzet. A csengőhangok viszont egy kicsit dobozjellegűek, tompán szólnak. A meglévő kínálatból kell választanunk, mivel újakat semmilyen módszerrel nem tudunk a készülékre telepíteni. Hasonló a helyzet a 4 háttérképpel is, ezekből gazdálkodhatunk. A készüléknek gyakorlatilag nincsen belső memóriája erre a célra, de ezen nem fogunk sokszor bosszankodni, mert alapvetően úgyis felesleges lenne, mint Kiszel Tündének a szemöldökszedés.

Az extrák között havi nézetes naptárat, grafikus világórát, számológépet, stopperórát és konvertert is találunk, ez a rész egy kategóriával feljebb is megállná a helyét. Van ébresztő is, és hajlandó kikapcsolt állapotban is működni, ez dicséretes.

Egyebek


Multimédia kapcsán nem lesz túl hosszú a lista. Kamera ugye nincsen, ugyanez a helyzet a zenelejátszóval is. Az FM rádiót szintén nélkülöznünk kell, és mivel a Java nyelv is a KP100-as által ismeretlenek közé tartozik, így ezzel sem lesz gond. Játékok terén kemény 1 darab Sudokuról tudok beszámolni, ezt ugye ismerjük, egy darabig el tudunk szórakozni vele. A számítógépes szinkronizációt nagyon gyorsan felejtsük el, ez nem az a modell, amibe majd a tárgyalásaink időpontjait átpakolhatjuk. Sajnos a Bluetooth is kimaradt, így az egyetlen mód a vezetés közbeni használatra egy utólag megvásárolható madzagos headset lehet.

A fentiek fényében gondolom nem meglepő, hogy WAP böngésző sincsen a gépben, és az adatátviteli képességek hiányában az MMS-t is gyorsan elfelejthetjük. SMS az van, az eltárolható üzenetek számára vonatkozóan nem találtam egyértelmű információt.

A hátlap alatt lakó 900 mAh-s akkumulátor papíron nagyon sokáig el tudja látni enegriával a kis LG-t, ami a fogyasztást okozó tudások hiányában érthető. A készülékkel telefonálhatunk, SMS-ezhetünk, nagyjából ennyi. Mindezek fényében feleslegesnek érzem a színes kijelzőt. A készülék cuki kis méretű, formája csajoknak bejövős lehet, a gombsor és a kijelző mérete miatt azonban nagyifonnak véleményem szerint alkalmatlan. Itthon közel 12 ezer forintot kell leszurkolnunk a független verzióért, külföldön a KP100-ast jóval olcsóbban be lehet szerezni. A magyar áron és ezt a készüléket nem ajánlom, hasonló összegért vannak jobb vételek jelenleg.

Egyetlen piaci rést tudok elképzelni a telefonnak: gyorséttermekben a gyerekmenü mellé adhatnák ajándékba. Ezzel a célcsoport egy része (bár manapság már nehéz olyan gyerkőcöt elképzelni, aki kamera és zenelejátszó nélküli telefonnal megelégedne) hozzájuthatna a kívánt telefonhoz, és nem lenne 2 percesnél hosszabb sírás, ha elkallódik.

Az LG KP100 az MGSM.hu jóvoltából került hozzánk. Köszönjük.
A készülék megvásárolható online a www.mgsm.hu címen.
 

Forrás: www.mobilarena.hu

 

Egy Helyen az Összes Teszt


Iratkozz fel Blogunkra!


süti beállítások módosítása